Jaki materiał na panewli do kontaktu z wodą.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Jaki materiał na panewli do kontaktu z wodą.
Jeśli dobrze pamiętam to wujek Kamar pisał coś kiedyś o panewkach zrobionych z nasączonego olejem tekstolitu - właśnie do pracy w kontakcie z wodą. Może doradzi coś więcej 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A może by tak dać pompę, w której część elektryczna i mechaniczna nie mają kontaktu z wodą. Moja w instalacji cwu pracuje już 18 lat.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Daj łożyska kulkowe i simeringi i nic się nie będzie szybko kończyć.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Łożysk się nie da tam zamontować. To właśnie jest pompa odsepatowana elektrycznie od obiegu.
0o 2 latach testów najlepiej sprawuje się teflon.
Panewki z brązu również działają dalej bo już kilka pomp złożyłem ale są dość głośne.
Teflon sprawdza się świetnie. Należy jedynie zrobić je z odrobinę luzniejszym pasowaniem.
Po 2 latach rozebralem swoją pompę z ciekawości, brak mierzalnych śladów zużycia. Wizualnie widać że co się miało wypracować to wypracował. Panewka się ulozyla i tak zostało. Po 2 miesiącach pracy rozebralem ja wcześniej sprawdzić jak działa. Zużycie jakie wtedy zobaczyłem nie zmieniło się przez resztę czasu.
0o 2 latach testów najlepiej sprawuje się teflon.
Panewki z brązu również działają dalej bo już kilka pomp złożyłem ale są dość głośne.
Teflon sprawdza się świetnie. Należy jedynie zrobić je z odrobinę luzniejszym pasowaniem.
Po 2 latach rozebralem swoją pompę z ciekawości, brak mierzalnych śladów zużycia. Wizualnie widać że co się miało wypracować to wypracował. Panewka się ulozyla i tak zostało. Po 2 miesiącach pracy rozebralem ja wcześniej sprawdzić jak działa. Zużycie jakie wtedy zobaczyłem nie zmieniło się przez resztę czasu.