Jaki jojstck w programie Mach2
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Witam ! Joystick może być dowolny - byle był widziany w systemie ,analogowy działa z płynna regulacją szybkości ,trzeba tylko uważać na potencjometr trzeciej osi - u mnie podstawiła się tam zmiana szybkości obróbki - ile ja się naszukałem zanim doszedłem dlaczego czasem chodzi np.10x wolniej... Pozdrawiam grupę ,Darek,po raz pierwszy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jaki jojstck w programie Mach2
Witam
Panowie orientujecie się może jak ta sprawa wyglada w Mach 3 ? Chciałbym podłączyć taki joystick ale Mach wogule nie reaguje.Może ktoś miał podobny problem i chciałby się podzielić spostrzeniami.
Pozdrawiam Tomek
Panowie orientujecie się może jak ta sprawa wyglada w Mach 3 ? Chciałbym podłączyć taki joystick ale Mach wogule nie reaguje.Może ktoś miał podobny problem i chciałby się podzielić spostrzeniami.
Pozdrawiam Tomek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Joystick analogowy pod XP.
Czy ktoś ma podłączony stary joystick poprzez gameport i pracuje pod Win XP ?
To ciekawa opcja nauczyć maszynę pewnych sekwencji przy pomocy manetki. Widzę w Interq wiele pytań dot. niedziałających joysticków pod XP a żadnych konkretnych odpowiedzi. Na starym kompie z Win ME, kartą dźwiękową na ISA z gameportem działa dobrze. A tu pisze we właściwościach: nie podłączony. Dodam, że również nie działa klawiatura MIDI. Może to wina karty dźwiękowej ? A może tylko jakiś inny driver ?
To ciekawa opcja nauczyć maszynę pewnych sekwencji przy pomocy manetki. Widzę w Interq wiele pytań dot. niedziałających joysticków pod XP a żadnych konkretnych odpowiedzi. Na starym kompie z Win ME, kartą dźwiękową na ISA z gameportem działa dobrze. A tu pisze we właściwościach: nie podłączony. Dodam, że również nie działa klawiatura MIDI. Może to wina karty dźwiękowej ? A może tylko jakiś inny driver ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
w katalogu macha jest program keygraber.exe (jakos tak) on służy do przypisywania funkcji takich jak jog przez usb, ponadto można to zrobić przez hotkey.
działa na pewno sprawdzałem kiedyś.
co do gameportu nie jestem pewien - myślę ze nie będzie działał (chociaż po zainstalowaniu w Windowsie - musi się dać przez hotkey)
webserver - rozczarowałeś mnie
[ Dodano: 2009-08-30, 14:44 ]
a zapomniałbym,
jeśli mamy skonfigurowany hotkey przy usb i jakiś klawisz jest wciśnięty to Windows się nie uruchomi (problem jedynie przy ładowaniu systemu)
działa na pewno sprawdzałem kiedyś.
co do gameportu nie jestem pewien - myślę ze nie będzie działał (chociaż po zainstalowaniu w Windowsie - musi się dać przez hotkey)
webserver - rozczarowałeś mnie

[ Dodano: 2009-08-30, 14:44 ]
a zapomniałbym,
jeśli mamy skonfigurowany hotkey przy usb i jakiś klawisz jest wciśnięty to Windows się nie uruchomi (problem jedynie przy ładowaniu systemu)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.