Jak zmienić punkt wejścia?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
normandy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2011, 18:14
Lokalizacja: Żywiec

Jak zmienić punkt wejścia?

#1

Post napisał: normandy » 27 lip 2012, 23:14

Witam!

Rysuje w EduCAD prosty rysunek, 2 współśrodkowe okręgi, lecz maszyna wychodzi przez materiał, jak to zmienić?

Wygląda to tak:Obrazek


Dziękuję za pomoc.



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 842
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#2

Post napisał: bh91 » 28 lip 2012, 08:58

Chodzi Ci o to, że wewnętrzny okrąg ma być pierwszy frezowany, czy ma startować z innego miejsca? Jeśli o kolejność, to znajdź jakiś menager obiektów i weź przestaw środkowy okrąg do góry - powinno być ok (w corelu tak jest)


Autor tematu
normandy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2011, 18:14
Lokalizacja: Żywiec

#3

Post napisał: normandy » 01 sie 2012, 13:51

Kolejność niema znaczenia dla mnie. Tym razem udało mi się ustawić obiekt po lwewej stronie osi pionowej i wtedy wejście oraz wyjście nie przechodziło przez materiał obrabiany.

Natomiast w takiej sytuacji jak tutaj:
Obrazek
Jak sobie z tym poradzić?
Wejścia i wyjścia kroją moją literę na 5 części.

Akurat tutaj mam demo EduCad-a ale na innym komputerze mam pełną wersję i dzieje się to samo.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 842
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: bh91 » 01 sie 2012, 15:36

Białe kreski to przejazdy - frez jest nad materiałem - zagłębia się dopiero na liniach kolorowych (tam chyba ustawiasz na jaką głębokość. Na jakiej wysokości będzie Z przy przejazdach ustawiasz już w step2CNC w opcjach. Od krzywej do krzywej maszyna wybiera najkrótszą drogę po linii.

Zobacz na G-Kod - masz wyraźnie przejazdy oznaczone na wysokości 5mm a frezowanie przy zagłębieniu Z na -0,1mm.

przejazd (trzecia linia g-kodu z obrazka)
Ruch pracy (piąta linia g-kodu z obrazka)

Kolejność ma znaczenie. Jeśli wytniesz np zewnętrzne kółko to środkowe się wytnie źle albo złamiesz frez - materiał już nie będzie niczym trzymany, dlatego najpierw wycinaj wnętrzności a na koniec obrysy.


Autor tematu
normandy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2011, 18:14
Lokalizacja: Żywiec

#5

Post napisał: normandy » 12 sie 2012, 17:08

Dziękuję za odp. ale pracuję na ploterze termicznym do styropianu i każda ta biała linia przecina mi mój wyrób. Ploter pracuje w 2 wymiarach.

Tutaj kolejny przykład, po narysowaniu detalu w EduCadzie, wejście jest tam gdzie skończyłem rysować serię linii a narysowałem krzywą. W efekcie na tym łuku maszyna stoi przez chwilę wypalając rowek co niszczy cały efekt.

Punkt wejścia chciałbym przesunąć do lewego dolnego rogu, jak to zrobić?

DziękujęObrazek


DominikMarcin
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 08 gru 2012, 10:19
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: DominikMarcin » 22 lut 2013, 08:41

witam,
Może jak dasz rade spróbuj ustawić tak ploter, że na pustych przejazdach wyłączasz cięcie. Jeśli się tylko da powinno pomoc.
Jeden nie wie wszystkiego, ważne aby wyciągać wnioski

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”