jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?


Autor tematu
rhcp89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2021, 10:58

jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#1

Post napisał: rhcp89 » 10 cze 2021, 19:30

Zacznę od tego, że tak jak dotychczas mi się pracuje w tym edgecamie to widzę, że ten soft to jeden wielki bałagan (w porównaniu np do Ansysa czy znanych programów CAD). Niestety muszę w nim robić projekt studencki. Mam nadzieję, że inne programy CAM są lepiej napisane albo to ja po prostu nie wiem czegoś oczywistego bo jestem początkujący :)

Gotowy model na którym pracuję (są w nim bryły części,półfabrykatu oraz uchwytów) jest złożeniem które utworzyłem w Solid Edge i po wyeksportowaniu do parasolida otworzyłem to w edgecamie.

Następnie w edgecamie wskazałem bryłę która ma być półfabrykatem i bryły które mają być uchwytami (ponieważ tego było sporo, to ukryłem bryłę która ma być obrabiana i półfabrykat i tę resztę zaznaczyłem "boxem"). Następnie wybrałem nową sekwencję frezowania i potem kolejne cykle frezarskie...

Cały ten wybór uchwytów robiłem dokładnie tak jak mieliśmy na zajęciach.

Niestety pojawił się pierwszy problem:
-ikonka uchwytu (pomarańczowo/niebieska) po klikaniu nie chowała/ nie pokazywała zaznaczonych uchwytów - po prostu jakby w ogóle nie działała. Dobra trudno - poza tym program podczas obróbki generalnie wiedział co jest uchwytem a co nie.. niestety do czasu:
-przy którejś tam operacji wiertło, czy frez przestało chcieć zejść na głębokość poniżej półfabrykatu (pod nim jest płyta ("uchwyt" dla edgecama), która zwyczajnie ustala położenie półfabrykatu, do niej tez są przylaczone rozne dociski czy mocowania). Problem minął gdy pokasowałem wszystkie uchwyty w zakladce obróbka i ustawienia po czym wskazałem od nowa wszystkie mocowania, dociski, plytę na ktorej to wszystko jest tym razem nie "boxem" a po kolei.

-bylo fajnie dopóki nie okazalo sie ze ten zabieg spowodował ze w symulatorze przy zaznaczaniu obrabianiej części zaznaczał się jednocześnie uchwyt. A przy wciskaniu w symulatorze by pokazał/ ukrył się tylko uchwyt nie dzialo się nic. No to mówię, że wybrana obrabiarka po prostu pogubiła się i "nie wie" ze wskazałem uchwyty ponownie.

- więc zaczałem wszystko robić od początku - wszystko w sekwencji obróbka pokasowałem. Wybralem ponownie uchwyty, półfabrykat i obrabiarkę. Przeszedłem do wstawiania kolejnych cykli frezarskich i niestety w symulacji znowu się posypało...symulator tym razem w ogóle nie pokazuje uchwytów.

po drodze jeszcze dzieją się takie rzeczy:
- warstwa "uchwyt" zawsze poprawnie chowa/ pokazuje wszystkie bryly ktore sie na ten uchwyt skladają...nawet wtedy kiedy pokasuję wszystkie uchwyty w ustawieniach czy zakładce "obróbka". Poza tym tej warstwy nie da się też w żaden sposób skasować.

- gdy wskażę tak jak mieliśmy na zajęciach uchwyt a potem półfabrykat to gdy następnie wybiorę frezarkę i wskażę by automatycznie znalazła która bryła ma być obrabiana to wybiera ona i tę część i wszystkie bryły które się składają na uchwyt. Niestety mogę wtedy dla obrabiarki wybrać ręcznie tylko część obrabianą.

Czy może ktoś pomóc rozwiązać ten problem edgecamowych uchwytów?

Dodane 5 minuty 57 sekundy:
Tu jest link do onedrive'a do tego mojego modelu w parasolidzie:
https://1drv.ms/u/s!AtmYCyb0o1ZygoxkwK3 ... Q?e=w7o05f



Awatar użytkownika

NatanPogan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 09 lis 2020, 18:49

Re: jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#2

Post napisał: NatanPogan » 10 cze 2021, 20:00

Powiem tak zrobiłem już kilkadziesiąt programów na edgecamie i jest to ciągła walka ale na twoim miejscu spróbował bym co jakiś czas skożystac z funkcji "wyczyść tmp" usuwa to pamięć podręczną i liczy sobie wszystkie pierdoły od nowa drógim sposobem jest restart całego programu czasami działa poza tym radzę poszukać jakiegoś serialu do oglądania podczas pracy z tym programem bo w większości przypadków nie robi tego co by się chciało a jak już to robi to mu zajmuje to wieki sam nie używam funkcji uchwytów bo znacznie lepiej działają zakresy obróbki albo raczej po prostu działają ale też nie zawsze czasem mam wrażenie że ten program robi łaskę tylko dlatego że się uruchomił. Oczywiście to tylko wieżchołek góry lądowej bo są jeszcze problemy że znikającymi bryłami tak o bo sobie o niej program zapomniał, problem z zapisywaniem projektu z nie znanych mi przyczyn i ciągłe liczenie na nowo wszystkich sekwencji jakie tylko są co wydłuża czas oczekiwania na wygenerowanie ścieżki oraz to że wyjątkowo często potrafi wygenerować ścieżki które uszkadzają bryłę. Jeśli nie był bym z góry skazany na ten program wolał bym go nie poznawać ale jest jeden plus przez edgecama nauczyłem się pisać programy z ręki na maszynie


Autor tematu
rhcp89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2021, 10:58

Re: jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#3

Post napisał: rhcp89 » 10 cze 2021, 20:43

@NatanPogan

Przepraszam ale nie mogę znaleźć tej opcji "wyczyść tmp".

Awatar użytkownika

NatanPogan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 09 lis 2020, 18:49

Re: jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#4

Post napisał: NatanPogan » 10 cze 2021, 21:02

Obok zakładek "cechy" "obróbka" "kod NC" masz pole "szybkie wyszukiwanie" tam wpisz "wyczyść tmp" i kliknij zapyta się ciebie czy jesteś pewien kilkasz tak i usuwa pamięć podręczna a jeśli nie znajdzie czi przez szybkie wyszukiwanie możesz spróbować dodać tą funkcję do wstążki


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 369
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#5

Post napisał: capt.d. » 10 cze 2021, 21:29

Aloha

Niestety, ale EC jest bardzo słaby. Ma problem ze złożeniami. Często "gubi" bryły półfabrykatów i uchwytów. Zmienia sobie półfabrykaty na bryły, które sobie uwidzi. Czyszczenie tmp czasem pomaga na chwilę.
Przykro mi to mówić, ale nic z tym nie zrobisz.

Pozdrawiam.
Live long and prosper.


Autor tematu
rhcp89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2021, 10:58

Re: jak w tym #@$$% edgecamie poprawnie wskazać uchwyty?

#6

Post napisał: rhcp89 » 02 lip 2021, 01:55

Doktor prowadzący zajęcia zauważył, że jednak miałem błędy w ustawieniach uchwytów. Poza tym pomogła mi też pewna osoba z tego forum, która chyba woli pozostać niewymieniana.
Na teraz jest wszystko ok. Edgecam chyba nie jest taki zły :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”