Jak usunac krzywa / krawedz?

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Jak usunac krzywa / krawedz?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 08 lis 2014, 11:48

Bry :)

Stworzylem powierzchnie, ktora chce dalej przeksztalcac.

Problem mam taki, ze powstala dodatkowa krawedz powierzchni biegnaca
przez jej os symetrii jak na tym ekranie widac:
Obrazek

W efekcie teraz gdy chce dalej przeksztalcac ta powierzchnie - np. rozwinac
ja to brana jest tylko jej polowa, a nie calosc.

Jak usunac ta srodkowa krawedz?

Sprawdzilem i nie jest to Naked Edge ani Non-Malfold Edge, tylko jakas inna.
Nie mam pojecia jak sie jej pozbyc?

Pomozecie? :)

q



Tagi:


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#2

Post napisał: kak » 08 lis 2014, 22:03

Jak połączysz obie powierzchnie to powinna krawędź zniknąć.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#3

Post napisał: Bbuli » 08 lis 2014, 23:23

Po pierwsze-jak rozwijasz to nomalne,że jest krawędż-reszta tj druga część to lustro.
A jeśli ma być inaczej to powstałe korytko poszatkuj opcją -przekrój-potem od nowa powierzchnia po przekrojach-klikasz na powstałe przekroje-grzecznie w kolejności .


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#4

Post napisał: oprawcafotografii » 09 lis 2014, 10:16

kak pisze:Jak połączysz obie powierzchnie to powinna krawędź zniknąć.
Wic w tym, ze to jest JEDNA powierzchnia.

Nie powstala z laczenia dwoch - nie mam pojecia dlaczego ma krewedz na srodku?

q

[ Dodano: 2014-11-09, 10:18 ]
Bbuli pisze:Po pierwsze-jak rozwijasz to nomalne,że jest krawędż-reszta tj druga część to lustro....
Nie rozumiem.

To korytko nie jest efektem rozwiniecia, tylko ma zostac rozwiniete.
Dokladnie jest to <> polowa "rury". Czesc odcialem i to co zostalo
chce rozwinac.

Przeszkadza w tym krawedz na srodku, ktora chce zlikwidowac -
nie mam pojecia dlaczego powstala.

q


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#5

Post napisał: kak » 10 lis 2014, 01:15

Ja coś takiego narysowałem i rowinąłem powierzchnię, i mimo że są Naked Edge, rozwinęło mi w jednej całości - za drugim razem :-)
Bo za pierwszym, tam na górze w okienku było zaznaczone Explode=Yes. Musi być No.
Szablon do włókna węglowego w formie? :-)

Obrazek


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#6

Post napisał: oprawcafotografii » 10 lis 2014, 10:47

Tak, wlokno weglowe - postanowilem wrocic do poczatkow -
z wyksztalcenie jestem gornikiem ;)

U mnie problem jest bardziej zlozony - rozwijam plaszczyzny nierozwijalne
uzywajac squish. Niestety czepia sie on tej krawedzi - rozkminilem ze jest
to zszycie bryly pozostale po lofcie. Da sie to obejsc ale jest troche zabawy...

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”