Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 891
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#1

Post napisał: dasza77 » 02 lip 2018, 09:03

W handlu dostępne są najmniejsze grubości tworzywa modelowego Prolab-65 : 50mm, 75mm itd.
Ja potrzebuję kilka(-naście) formatek o grubość ok. 25mm oraz 30mm w formatach A3.
Ponieważ jest to tworzywo dość drogie wpadłem na pomysł przecinania wcześniej wyciętych z płyt o grub. 50 i 70 mm formatek A3 na cieńsze o grub. odpowiednio ok. 22 i 30 mm.

Reasumując, szukam sposobu na przecięcie tworzywa Prolab-65 o formacie A3 w połowie grubości.




Wektorynka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 72
Rejestracja: 02 paź 2008, 11:56
Lokalizacja: zDolnego Śląska

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#2

Post napisał: Wektorynka » 03 lip 2018, 23:42

piła taśmowa i po sprawie. Pytanie tylko, czy nie lepiej zamówić już gotowe grubości. Jeśli chcesz większą ilość, na pewno przygotują Ci grubość, jakiej potrzebujesz.

Jeśli jedną, dwie, to pytanie, czy warto bawić się w to obcinanie


Autor tematu
dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 891
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#3

Post napisał: dasza77 » 04 lip 2018, 09:28

Niełatwo znaleźć dostęp do piły taśmowej o wys. przecięcia ok. 35 cm !!! - bo takie formatki chcę przecinać ( A3 )
Wymiary handlowe płyt Prolab to: 1500 x 500 mm i grub. 50, 75, 100, 150 mm.
Zamówienie grubości 30 mm jest nierealne gdyż potrzebuję jedynie max 2 płyty 1500 x 500 mm o grub. ok. 30mm.
Najrozsądniejszym wyjściem jest przecinanie np płyty o grub. 75mm na dwie płyty o grub. ok. 30mm (po uwzględnieniu rzazu piły)
Być może są inny producenci płyt modelowych, o których nie wiem , którzy wytwarzają cieńsze niż 50 mm płyty - ktokolwiek by ich znał , proszę o wiadomość.

Mam pomysł aby przecinać w/w płyty zamocowane na stole frezarki bramowej, a na bramie zamocować :
- ruchomy w płaszczyźnie poziomej brzeszczot, który można by napędzać nawet ręcznie i przy włączonym posuwie stołu następowało by cięcie
- zamiast brzeszczota rozpięty gorący drut , najlepiej na ramce, która jest wprawiona w ruch posuwisty - jak brzeszczot w pile.


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 333
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#4

Post napisał: FTW » 04 lip 2018, 10:48

Taką dużą piłę taśmową widziałem kiedyś u jednego stolarza starszej daty w okolicy. Piła bodajże z lat 1910-1920 :) Ze stołem, taśma jest pionowo.


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 160
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#5

Post napisał: Bronsonboss » 04 lip 2018, 11:12

a może coś a'la trak w tartaku ???


Autor tematu
dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 891
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#6

Post napisał: dasza77 » 04 lip 2018, 12:38

No właśnie mój pomysł jest a'la trak tylko że poziomy


Wektorynka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 72
Rejestracja: 02 paź 2008, 11:56
Lokalizacja: zDolnego Śląska

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#7

Post napisał: Wektorynka » 06 lip 2018, 21:40

Takich pił jest wiele na rynku (stolarstwo, termoformowania, pianki PU) jeśli jednak jest to jakaś trudność, to wróciłbym do dostawców z zapytaniem jednak o płytę 30mm. Może inny producent albo inna gęstość?
Ostatecznie możesz zamówić sobie w jakiejś firmie jachtowej wykonanie takiej płyty (będzie nierówna ale zakładam, że to nie problem - splanujesz we własnym zakresie.
Oni nakładają takie pasty na styropian, z których utwardza się materiał jak ProLab właśnie. Dajesz im kartonik np 300x420x30 i Ci to wypełnią.
Jesteś z Ełku, to masz pewnie tego trochę w okolicy.


Autor tematu
dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 891
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#8

Post napisał: dasza77 » 08 lip 2018, 12:58

Zanim założyłem ten temat, przejrzałem oferty (internetowe) kilku producentów lub sprzedawców płyt modelarskich (lub modelowych). Wszyscy oferują minimalną grubość 50 mm. Zamówienie płyty o grubości 25 mm czy 30 mm nie wchodzi w rachubę ponieważ trzeba by zamówić duże ilość , a mnie zadowolą nawet 2 płyty 1500 x 500 mm. Dlatego założyłem ten temat.
Sposób z pastą czy wylewaniem żywicy z wypełniaczami może byłby dobry, ale kiedyś to już robiłem (żywica + wypełniacz) i jak pamiętam , to ciągle "pracowało" i wyginało się na wszystkie strony. Poza tym zawsze trafią się puste miejsca jak dziury w serze.


Wektorynka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 72
Rejestracja: 02 paź 2008, 11:56
Lokalizacja: zDolnego Śląska

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#9

Post napisał: Wektorynka » 10 lip 2018, 18:52

Słabo szukałeś. Po pierwsze płyty też są wylewane.

Zobacz na stronę tego producenta: https://www.obo-werke.de/en/products/re ... pu-boards/

Oni wyleją Ci blok o konkretnym kształcie (nie tylko płaskie płytyA) jako surówkę do wycinania, walka z pęcherzami to poznanie technologii po prostu i kontrola nad nią. Tak samo z blokami i skurczem, one są, trzeba nauczyć się z nimi radzić/żyć :)

Dodatkowo w podanym wyżej linku znajdziesz płytę BM5460 - podobna do Prolabu 65 (troszeczkę większą gęstość), którą można kupić w grubości 25mm


Autor tematu
dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 891
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Jak przeciąć Prolab-65 w połowie grubości?

#10

Post napisał: dasza77 » 27 lip 2018, 09:17

Dziękuje koledze Wektorynka za namiary. W Polsce przedstawicielem tej firmy jest Milar w Grodzisku Mazow. Niestety sezon urlopowy więc ofertę będę miał w na początku sierpnia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”