Jak otwozryć pliki stl


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Jak otwozryć pliki stl

#1

Post napisał: kubus838 » 25 lip 2014, 12:18

Witam
Mam pewien problem. Stworzyłem plik stl i sprawdziłem, jest prawidłowy. Teraz pytania.
1 Jak go otworzyć w Edgecam?
2. Czy może trzeba go zapisać inaczej?
3. Czy może trzeba go przekonwertować?
4. Jeśli tak to na co aby otworzyć w Edgecam?

robert



Tagi:


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2503
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#2

Post napisał: koala.g » 25 lip 2014, 13:15

Ha dziadostwo jest ciężkie do przerobienia na coś normalnego.
Odzyskałem stl przerabiając na obj za pomocą jakiegoś internetowego konwertera ale to mordęga z wgraniem pliku i zapisem gotowego modelu później. Dodatkowo siatka jest skopana;


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#3

Post napisał: kubus838 » 25 lip 2014, 15:10

Czy dziadostwo to nie wiem. Ale w jakim pliku mam zapisać aby edgecam go owtorzył. A wiem, że napewno nie jest to STP bo nie ma wsparcia dla elementów tworzonych z siatek.

robert


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#4

Post napisał: ma555rek » 25 lip 2014, 16:59

kubus838 pisze:Jak go otworzyć w Edgecam?
jego się nie otwiera tylko wstawia, ( insert do otworzonego aktualnie pliku)
Pasjonat


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#5

Post napisał: kubus838 » 25 lip 2014, 17:06

ma555rek pisze: jego się nie otwiera tylko wstawia, ( insert do otworzonego aktualnie pliku)
Piszesz takie wskazówki aby sobie liczbe wypowiedzi zmienić. Przecież każdy wie o co chodzi. Jak nie masz nic konstrukrywnego do pisania to nie pisz - uwag też bo tylko zaśmiecasz.

robert


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#6

Post napisał: ma555rek » 25 lip 2014, 17:18

To chcesz wstawić go i w EC edytować? Piszesz że jest prawidłowy wiec chyba nie edycja.
To co to znaczy "otworzyć w EC plik stl"???
Najczęściej wstawia się go jako bryła do obróbki lb jako przygotówkę - insert i już.
Co w tej odpowiedzi jest tak oczywistego ze wszyscy wiedzą.?

[ Dodano: 2014-07-25, 17:43 ]
A może Ty faktycznie w EC chcesz się do stl'a dobrać poleceniem File/Open i gówno Ci z tego wychodzi.
Spróbuj File/Insert/STL i z wypełnieniem odpowiednich parametrów wstawiania - no ale to z pewnością wiesz.
( następny post i licznik o jeden wiecej )
Pasjonat


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#7

Post napisał: kubus838 » 25 lip 2014, 18:04

Ja ten plik - czyli bryłe stworzyłem w innym programie i ją zapisałem jako stl. Człowiek który miał przygotować proces obróbki w edgecam-ie nie potrafi otworzyć/zaimportować tego pliku do edgecam-a i każe sobie przesłać jako plik stp. Z racji tego, że plik został stworzony z siatek nie da się zapisać poprawnie tej bryły jako plik stp "ponieważ plik stp nie ma wsparcia dla siatek" tak się dowiedziałem dlatego szukam informacji jak ten plik zapisać (ponieważ mam ten plik zapisany w trybie programu w którym go stworzyłem) aby w edgecam-ie go otworzyć.

robert


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 25 lip 2014, 19:20

Robercie piszesz że plik sprawdziłeś i jest prawidłowy? jak to sprawdziłeś?
w EC raczej większych problemów nigdy z odczytem stl nie miałem, w jakim programie ten plik wygenerowałeś? masz możliwość sprawdzić "samoręcznie" czy EC go otworzy? jak nie mogę sprawdzić w poniedziałek, bywa że tak jak z dxf niby standard ale każdy program inaczej odczytuje. Zacznijmy może od tego jakiego programu używałeś.

Kolega ma555rek dobrze pisze, bardziej mi wygląda na to że osoba próbująca otworzyć ten plik nie wie co robi, brak doświadczenia z tego typem plikami sam przerabiałem gdy musiałem tłumaczyć że tego się nie otwiera :???: , ale pewnie wiesz jak to jest...coś wytłumaczyć :lol:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#9

Post napisał: kubus838 » 26 lip 2014, 00:18

Witam
Ten plik zrobiłem w rhino i też w tym programie ustawiłem proces obróbki i wyfrezowałem. Później go wysłałem. A człoweik który stwierdził, że nie może go otworzyć w edgecam-ie zasugerował mi, że "nie które siatki mogą być nie podomykane". Więc sprawdziłem go programem netfabb studio i żadnych błędów program nie stwierdził. A dzisiaj napisał mi, że muszę mu przesłać plik bryłowy. Ja nie znam edgecam-a i nawet go nie widziałem i również nie wiem jakiego rodzaju mam mu ten plik wysłać. W czasie trwającej dyskusji napisał mi abym przesłał mu plik "stp" ale nic z tego nie wyszło ponieważ w rhino przy próbie zapisania go jako "stp" dostałem komunikat, że "Tryb eksportu STEP nie wspiera siatek wieloboków. nie wyeksportowano 6 siatek wieloboków" czyli całej bryły. A cała bryła składa się głownie z siatek. I teraz nie wiem czy ten człowiek nie umie posługiwać się edgecam-em i ściemnia, czy rzeczywiście ten program nie otwiera plików "stl", czy ja cos namieszałem i jaki jest ten plik bryłowy.

robert


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#10

Post napisał: ma555rek » 26 lip 2014, 14:10

kubus838 pisze:... że "nie które siatki mogą być nie podomykane". Więc sprawdziłem go programem netfabb studio i żadnych błędów program nie stwierdził...
Gdy zrobisz iglo to powierzchnia z siatek stworzy wypukła bryłę którą program netfabb określi jako poprawną.
Jeżeli usuniesz centralny poligon tworząc w tej bryle otwór wentylacjny to również otrzymasz komunikat o poprawnym pliku bo żaden program nie rozróżni czy nieciągłość utworzona poprawnymi poligonami jest lub nie jest prawidłowa.
A w EC jako stl to już może być kicha .
Zamiast braku tego poligonu w wentylacji może on w pliku występować ale np zapięty jest na węzłach następnego wielokąta, na zakładkę. Możliwości jest mnóstwo
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”