jak obliczyć współżędne 15 otworów na kole


Autor tematu
witek1131
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2011, 21:07
Lokalizacja: podkarpacie

jak obliczyć współżędne 15 otworów na kole

#1

Post napisał: witek1131 » 19 gru 2013, 22:02

jak w temacie
potrzebuję wywiercić 15 otworów na kole
maszynę mam tylko trzy osiową bez stołu obrotowego
czy jest do takich obliczeń jakiś program darmowy



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1460
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#2

Post napisał: lajosz » 19 gru 2013, 22:50

Przykładowo w LibreCAD (darmowy) zrobisz to bez problemów.
Co prawda nie jest to tak intuicyjna jak np. w AutoCAD, ale za to darmowe.

Może to wyglądać tak (LibreCAD)

Obrazek

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#3

Post napisał: skoti » 19 gru 2013, 22:52

Wpisz w gogle "darmowy cad" , wybierz coś ,ściągnij zainstaluj . Sadze ze po 20 minutach zabawy będziesz miał potrzebne tobie pozycje otworów . A jak nie chcesz , nie umiesz itd to podaj tu w temacie średnicę podziałową to ktoś życzliwy zrobi ci rys .
Ostatnio zmieniony 19 gru 2013, 22:54 przez skoti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9228
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#4

Post napisał: RomanJ4 » 19 gru 2013, 22:52

Bodaj ten się nada,
http://ixian.ca/gallery/

Edit. Tu masz 30dniowy trial kalkulator współrzędnych (a także inne), trzeba się tylko zarejestrować (tylko email i nazwisko) i jak przyjdzie na pocztę wiadomość- potwierdzić potem zalogowac i można używać
(pobranie) http://www.cnccookbook.com/GWizard/GWiz ... ll1SC.html

Obrazek
(uwaga! jednostki (chyba w calach?), pierwszy punkt leży na osi +Xn, Y=0; chyba, że przesuniemy o kąt "Start angle". "Circle radius" to średnica koła, )

opis http://www.cnccookbook.com/GWCalcGeometry.htm
http://www.cnccookbook.com/GWCalcThreads.htm

i jeszcze jeden ale płatny
http://www.webmachinist.net/boltcirclecalculator.html
Załączniki
progr. Circlecalcv 11.rar
(15.52 KiB) Pobrany 129 razy
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 09:55 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 4 razy.
pozdrawiam,
Roman


apacz514
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 226
Rejestracja: 23 lut 2013, 20:21
Lokalizacja: Lubelskie

#5

Post napisał: apacz514 » 19 gru 2013, 23:54

a cykle wiertarskie ??
taki wątek już był na forum.
https://www.cnc.info.pl/topics66/siatka ... t45656.htm

Obrazek
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1122
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#6

Post napisał: Majster70 » 20 gru 2013, 07:34

Niepotrzebny ci do tego żaden Cad. Ustaw współrzędne w środku okręgu, zjedź narzędziem(nawiertakiem, wiertłem, czy rozwiertakiem) na pierwszy otwór, który żeby się nie męczyć z obliczeniami ustaw sobie na na X=R, Y0 (lub X0, Y=R), wykonaj go przekręć układ współrzędnych(maszynowy) o 1/15 obrotu ( 360°/15) i następny otwór. Oczywiście najlepiej to zapętlić. Wszystko do wykonania na pulpicie w dowolnym sterowaniu, żaden Cad ci niepotrzebny do takich banalnych rzeczy.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6852
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#7

Post napisał: WZÓR » 22 gru 2013, 15:24

http://zapodaj.net/a2b16499cb75a.jpg.html

P.S.
Do pobrania w załączniku.

Mariusz.


Autor tematu
witek1131
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2011, 21:07
Lokalizacja: podkarpacie

#8

Post napisał: witek1131 » 22 gru 2013, 22:44

dzięki wszystkim za odpowiedz dla mnie najprostszy i najszybszy sposób to EdytorNC
punkciki za pomoc poszły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”