Jak mnie to Rhino wkurza, moze ktos pomoze?

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Jak mnie to Rhino wkurza, moze ktos pomoze?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 17 gru 2014, 12:53

Taaa, wiem. W Rhino mozna kazda rzecz zrobic na wiele sposobow ;)
Tylko dlaczego kazdy z tych sposobow prowadzi do powstania problemow? :evil:

Czesto rysuje jakies krzywe, robie loft, lacze dwie badz wiecej bryl
i na koncu chce zrobic forme do odlewu tej bryly - czyli wyciac bryla
gniazdo w prostopadloscianie.

Niestety bardzo czesto w tym momencie pojawia sie problem - albo
wogole bollean nie udaje sie, albo jak dzisiaj efekt jest dosc zaskakujacy...

Ilustracja: wycinajacy to obiekt zaznaczony, wycinany ten wiekszy:

Obrazek

Efekt:

Obrazek

Cos sie stalo - "zniknela" gorna powierzchnia i powstalo "cos" nieprzydatnego.

Czy ktos madrzejszy odemnie podpowie jak sobie poradzic z takimi cudami?
Cholery chyba dostane...

q



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3444
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Jak mnie to Rhino wkurza, moze ktos pomoze?

#2

Post napisał: pitsa » 17 gru 2014, 12:59

Z innych programów wiem że problem może być ze "small gaps". Poszuka na hasło: rhino small gaps.
http://wiki.mcneel.com/rhino/booleanfaq
http://funbiestudios.com/2013/10/boolea ... h-rhino3d/
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Jak mnie to Rhino wkurza, moze ktos pomoze?

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 17 gru 2014, 14:08

Dzieki.

Narazie wyczailem, ze obiekt wycinajacy zrobil sie niekoszerny po zmniejszeniu
uzywajac "offset surface". Przed tym wycinal ok.

Po pojawilo sie kilka "golych krzywych" i juz wycina zle...

Kombinuje dalej...

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#4

Post napisał: Bbuli » 17 gru 2014, 18:24

Czyli wiesz co masz nie tak. Często obiekt po skalowaniu robi się be.
I jeszcze proszę -w oknie głównym-lewa góra-plik-właściwości-siatka-jakość siatki renderingu-
postaw ptaszka przy -gładko i wolno.Bo wyświetla Ci wielokąty a nie koła.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 17 gru 2014, 18:36

Tak, wiem o wyswietlaniu.
Tylko, ze to nie jest takie jednoznaczne - gdy testowalem CAMa pracujacego
wewnatrz Rhino to wyszlo na jaw, ze rendering na ekranie to jedno
a faktyczne ksztalty krzywych to drugie.
Na ekranie bylo gladko, a naprawde krzywe byly krzywe ;)
Pomoglo wlasnie obnizenie jakosci wyswietlania - wtedy bylo
widac krzywe jakie sa naprawde krzywe...

Wracajac do tematu - wymodelowalem na nowa bryle wycinajaca
i teraz jest ok.

Nie podoba mi sie, ze Rhino nie sygnalizuje w zaden sposob ze ide
w maliny z robota. Powinien wyswietlac jakies ostrzezenie o np. golych
krzywych, dziurach w powierzchniach etc.
Ja modeluje pierdoly, ktore moge odtworzyc, ale jak ktos po paru
godzinach pracy dowie sie ze moze robic od nowa to pogryzie monitor ;)

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#6

Post napisał: Bbuli » 17 gru 2014, 21:41

No musisz zaglądać częściej do analiza-pokaż krawędzie-odkryte krawędzie.To powinno zostać takim małym nawykiem.Zobaczysz na -domyślnie różowo-miejsca nie złączone,skoszone i be.
Poza tym możesz w opcjach ustawić tak jak na zrzucie-zawsze będziesz miał kolorek alarmowy w mało koszernych miejscach.
Załączniki
dziury.jpg
dziura.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 18 gru 2014, 09:25

OCZYWISCIE u mnie nie ma takiej opcji w konfiguracji - nie uzywasz
przypadkiem starszej wersji Rhino?

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#8

Post napisał: Bbuli » 18 gru 2014, 23:00

Oczywiście.Wszystko stare używam.Jak działa to nie unowocześniam.Spie...tylko można.
Macha także mam starego.


Pshemas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 01 gru 2014, 16:13
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: Pshemas » 25 lut 2015, 12:57

oprawcafotografii pisze: Na ekranie bylo gladko, a naprawde krzywe byly krzywe ;)
Pomoglo wlasnie obnizenie jakosci wyswietlania - wtedy bylo
widac krzywe jakie sa naprawde krzywe...

q
To dziala w druga strone - niektore camy frezuja nie z nurbsow tylko z wyswietlanej siatki mesh. Stad tez jesli uzywasz takiego cam-a to musisz podbic siatke z ktorej jest robiony model. Nurbsy sa "gladkie" tak dlugo jak masz G2.

W Rhino 5 tez mozesz zrobic analize i wyszukac niedomkniete krawedzie . Jesli dobrze pamietam to jest to polecenie ShowEdges (nie mam jak sprawdzic w tej chwili - odpisuje z laptopa).
Generalnie warto pamietac, ze polecenia takie jak offset , czy fillet robione na brylach moga nam zrobic dziury etc - co moze powodowac probemy przy booleanach.
Polecam tez w menu wyswietlania zaznaczyc "color backfaces" (nie wiem jak moze sie to nazywac w polskiej wersji) i wybrac jakis czytelny kolorek . Dzieki temu szybko zauwazysz gdy cos dziwnego sie stanie z kierunkiem powierzchni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”