Inventor przeciagnecie wzdluz krzywej 3D


Autor tematu
Robert W
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 27 sie 2010, 13:36
Lokalizacja: Poznan

Inventor przeciagnecie wzdluz krzywej 3D

#1

Post napisał: Robert W » 27 sie 2010, 14:47

Witam,

Poniewaz jestem nowym uzytkownikiem forum CNC chcialbym na poczatek pozdrowic wszystkich szanownych uzytkownikow.

Moj temat dotyczy zastosowania funkcji przeciagniecie w Inventor 11.
Przeciagany jest przekroj poprzeczny plaskownika 40x10 wzdluz krzywej 3D.
Niestety podczas przeciagania wzdluz krzywej (krzywa reprezentuje os centralna plaskownika) plaskownik okreca sie wokol niej.
Plaskownik 40x10, ktory powinien byc uzyskany po przeciagnieciu, stanowi czesc poreczy schodow. Ponizej wklejam zdjecia z programu Inventor przedstawiajace temat oraz widok schodow narysowany w AutoCad 2D z zanaczonym plaskownikiem 40x10.

Bardzo prosze o pomoc i wskazowke w jaki sposob wykonac prawidlowo plaskownik w 3D

Pozdrawiam ,

Robert WObrazekObrazekObrazekObrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 795
Rejestracja: 21 maja 2009, 06:31
Lokalizacja: Teraz juz KRAKÓW

#2

Post napisał: Bri » 30 sie 2010, 06:39

Inventor musi wiedzieć że ma obrócić profil - musi mieć do tego jakąś oś - wydaje mi się że sam z siebie na to nie wpadnie, zwłaszcza że od góry najpierw masz odcinek prosty. Jeśli byś przeciągał rurkę (szkic koła - profil okrągły) nie byłoby problemów.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wyciąganie po przekrojach - musisz zrobić kilka szkiców profilu i wyciągać przez szkice. Może możesz połączyć krzywą ze szkicami?
Cholercia dawno już nie praktykowałem inventora :)
Obrazek
Szkiełkowanie stali nierdzewnej
Cięcie laserem i wodą, gięcie, spawanie, skrzynie aluminiowe, projekty 3D, arkusze ofertowe, zarządzenie produkcją.


Autor tematu
Robert W
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 27 sie 2010, 13:36
Lokalizacja: Poznan

Bri

#3

Post napisał: Robert W » 31 sie 2010, 19:07

Bri, Dziekuje za odpowiedz.
W miedzyczasie probowalem wyciagac plaskownik z uzyciem dodatkowej sciezki (dwie rownolegle krzywe odzorowujace dolna czesc plaskownika- bez poprawy.
Dziekuje za wskazowke odnosnie dzielenia plaskownika na odcinki. Probowalem juz tej metody, jednakze wiaze sie ona z zlozonym procesem uzyskiwania przekroju do przeciagniecia dla poszczegolnych odcinkow (koncowka kazdego z odcinkow jest juz okrecona).
Bede probowal dalej.
Oczywiscie przeciagniecie wzdluz tej samej krzywej przekroju kolowego dziala bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

kolanoreki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 462
Rejestracja: 21 gru 2004, 14:11
Lokalizacja: Piaseczno
Kontakt:

#4

Post napisał: kolanoreki » 01 wrz 2010, 12:51

Czy mógłbyś podesłać sam plik czesci z parametrami wyciągnięcia po ścieżce? Spróbuje u siebie zrobić tą operacje i pogrzebać w ustawieniach....AI


TJarmuszczak
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 06 sie 2010, 13:36
Lokalizacja: wrocław

#5

Post napisał: TJarmuszczak » 22 wrz 2010, 20:16

Przeciągając profil po krzywej 3D Inventor go obraca.

Dopiero chyba w wersji 2008 jest dodatkowa opcja w PRZECIĄGNIJ pozwalająca wybrać powierzchnię prowadzącą i wtedy profil się nie obraca.

Jeżeli krzywa 3D jest zarysem linii śrubowej to ją zrobić narzędziem ze szkicu 3D linia śrubowa niż krzywą 3D. Linia śrubowa jest mniej "pokręcona" i lepiej po niej się przeciąg profile. (ale chyba też dopiero od wersji 2008)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”