Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#1

Post napisał: waluś » 14 paź 2019, 21:38

Witam

Opisze może sytuacje w punktach, żeby było prościej się odnieść do tematu:

1) Jest stary blok mieszkalny z instalacją aluminiową 2-żyłową w mieszkaniach (prawdopodobnie u większości lokatorów jest taka).

2) Kilka lat temu spółdzielnia przeprowadziła remont instalacji na klatce schodowej i doprowadzone jest teraz odl liczników do rozdzielniu w mieszkaniach 5 przewodów miedzianych.

3) Z tych 5 tylko 2 są podpięte do rozdzielnicy (niebieski i czarny). Są to Faza i PEN na co wskazywał by punkt 4 i 5.

4) Blok jest zasilany ze stacji pracującej w układzie TN-C (dowiadywałem się niedawno u dostawcy energii).

5) Spółdzielnia raz do roku przysyła elektryka by sprawdził w każdym z mieszkań czy jest zerowanie w gniazdkach w łazience i w kuchni. Wymagają by było to zerowanie. Jeśli jest, elektryk wpisuje w papierach, że wszystko jest cacy i idzie dalej.

6) Chcę wymienić u siebie w mieszkaniu cała instalację na miedzianą 3-żyłową (3x2,5 na gniazdka i 3x1,5 na oświetlenie) . Przy okazji zrobię więcej wydzielonych obwodów z oddzielnymi bezpiecznikami itd. Obecnie łazienka i kuchnia mają po jednym swoim bezpieczniku, a światła i reszta gniazdek wisi na 3-cim wspólnym bezpieczniku.

7) I teraz najbardziej nurtujące mnie kwestia. Co zrobić z zerowaniem po położeniu tej nowej miedzianej instalacji 3-żyłowej?

a) Czy póki co żółtą żyłę olać całkowicie i zerować w każdym gniazdku indywidualnie PEN do bolca (tak jak jest to teraz zrobione
na tej starej aluminiowej instalacji)?

b) Czy też druga opcja: wywalić zerowanie z gniazdek, a w zamian popodpinać 3-cią (żółtą) żyłę w każdym z gniazdek do bolców i
doprowadzić do żółtej listwy zaciskowej w rozdzielnicy? A na koniec zrobić zerowanie już wspólne w rozdzielnicy listwy zaciskowej żółtej
z niebieską krótkim przewodem o grubości takiej jak kable idące od licznika do rozdzielnicy? Z tego co widze jest to 4mm2




Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 144
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#2

Post napisał: Darek05 » 14 paź 2019, 21:50

waluś pisze:
14 paź 2019, 21:38
Witam
.......
b) Czy też druga opcja: wywalić zerowanie z gniazdek, a w zamian popodpinać 3-cią (żółtą) żyłę w każdym z gniazdek do bolców i
doprowadzić do żółtej listwy zaciskowej w rozdzielnicy? A na koniec zrobić zerowanie już wspólne w rozdzielnicy listwy zaciskowej żółtej
z niebieską krótkim przewodem o grubości takiej jak kable idące od licznika do rozdzielnicy? Z tego co widze jest to 4mm2
Najlepsze rozwiązanie i poprawne - tak się powinno robić przy zerowaniu.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#3

Post napisał: waluś » 15 paź 2019, 00:14

Darek05 pisze:
14 paź 2019, 21:50
waluś pisze:
14 paź 2019, 21:38
Witam
.......
b) Czy też druga opcja: wywalić zerowanie z gniazdek, a w zamian popodpinać 3-cią (żółtą) żyłę w każdym z gniazdek do bolców i
doprowadzić do żółtej listwy zaciskowej w rozdzielnicy? A na koniec zrobić zerowanie już wspólne w rozdzielnicy listwy zaciskowej żółtej
z niebieską krótkim przewodem o grubości takiej jak kable idące od licznika do rozdzielnicy? Z tego co widze jest to 4mm2
Najlepsze rozwiązanie i poprawne - tak się powinno robić przy zerowaniu.
Tak właśnie przeczuwałem, ale wolałem zasięgnąć porady. Na logikę nawet biorąc w razie czego łatwiej dojść, że coś nie gra, bo wystarczy zajrzeć do rozdzielnicy, a nie odkręcać gniazdka (czasem w trudno dostępnych miejscach).

A odnośnie szyn zaciskowych w rozdzielnicy jeszcze dopytam, rozumiem, że też nalezy będzie zastosować kolejność w myśl zasady najpierw chronimy a później zasilamy? Tzn. niebieski przewód PEN idący od licznika podpiąć należy najpierw do szyny żółtej (do której podpięte są wszystkie przewody idące do bolców)? A żółtą szynę dopiero potem zmostkować z niebieską szyną (do której podpięte są wszystkie niebieskie przewody PEN)? Tzn. w takim przypadku na odcinku od gniazdek do rozdzielnicy będzie to N a nie PEN bo w rozdzielnicy dokonaliśmy rozdziału. Dopiero od rozdzielnicy do licznika będzie to znów PEN. Dobrze rozumuje?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#4

Post napisał: Petroholic » 15 paź 2019, 05:40

W starych instalacjach robilo sie jeszcze jeden myk tez kiedys poprawny. W rozdzielnicy laczysz faza-faza, n-n, a PEN zbierasz na listwie zaciskowej i pojedynczym przewodem zatynkowanym w scianie doprowadzasz np. do pionu instalacji grzewczej. Aczkolwiek nie wiem czy jest to poprawne politycznie wg. aktualnych norm :(

Twoja wersja tez bedzie dzialac ale spotkalem sie kilka razy, ze przy polaczeniu PEN-N swiruja roznicowki jesli takowa chcesz zalozyc...


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#5

Post napisał: upanie » 15 paź 2019, 07:04

A ja zalecam koniec porad i zatrudnić elektryka.
Nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy "pomagają" innym na forach w kwestii instalacji elektrycznych.
Prąd to nie jest gorący wiór, który może sparzyć. Wystarczy niewiele żeby wysłać siebie albo kogoś innego na tamtą stronę.
W tym przypadku jest o tyle dobrze, że można odnieść wrażenie, że autor wie o czym pisze ale może tylko się naczytał - nie wiadomo.
czilałt...


Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 144
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#6

Post napisał: Darek05 » 15 paź 2019, 07:56

Petroholic pisze:
15 paź 2019, 05:40
W starych instalacjach robilo sie jeszcze jeden myk tez kiedys poprawny. W rozdzielnicy laczysz faza-faza, n-n, a PEN zbierasz na listwie zaciskowej i pojedynczym przewodem zatynkowanym w scianie doprowadzasz np. do pionu instalacji grzewczej. Aczkolwiek nie wiem czy jest to poprawne politycznie wg. aktualnych norm :(

Twoja wersja tez bedzie dzialac ale spotkalem sie kilka razy, ze przy polaczeniu PEN-N swiruja roznicowki jesli takowa chcesz zalozyc...
Chroń cię Boże przed takim pomysłem !!!!
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 679
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#7

Post napisał: Butler » 15 paź 2019, 08:13

Jego nie, ale sąsiada którego popieści grzejnik już tak :)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#8

Post napisał: dance1 » 15 paź 2019, 15:12

Petroholic pisze:
15 paź 2019, 05:40
doprowadzasz np. do pionu instalacji grzewczej.
Najlepiej działa gdy instalacja z rur z tworzyw sztucznych. :mrgreen:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#9

Post napisał: waluś » 15 paź 2019, 17:31

upanie pisze:
15 paź 2019, 07:04
A ja zalecam koniec porad i zatrudnić elektryka.
Nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy "pomagają" innym na forach w kwestii instalacji elektrycznych.
Prąd to nie jest gorący wiór, który może sparzyć. Wystarczy niewiele żeby wysłać siebie albo kogoś innego na tamtą stronę.
W tym przypadku jest o tyle dobrze, że można odnieść wrażenie, że autor wie o czym pisze ale może tylko się naczytał - nie wiadomo.
Spokojnie, aż tak źle ze mną nie jest, rozumiem o czym tu rozmawiamy. Potrafię odróżnić poszczególne przewody w mojej instalacji, a i kiedy nie można złapać za przewód też wiem :D Ani nie lecę już z wywieszonym jęzorem ze śrubokrętem w ręku coś przerabiać ;-) Zerowałem już u siebie gniazdka starą metodą i działają od lat bez zarzutu. Zbieram na razie informacje. A żeby nie było niedomówień, że jakiś kamikadze ze mnie:
- nie mam zamiaru samodzielnie montować różnicówki, zwłaszcza, że jest to dyskusyjne przy instalacji TN-C. Gdy zachce mi się różnicówki napewno poproszę elektryka z uprawnieniami o ekspertyzę.
- nie mam zamiaru podpinać jakiegokolwiek przewodu do grzejników czy rur.

Interesuje mnie na tę chwilę tylko kwestia zerowania gdy wymienie przewody na nowe 3 żyłowe i tyle. Jeśli ktoś jeszcze chciałby podzielić się jakąś uwagą czy przemyśleniami w tej kwestii bardzo proszę o kontynuacje wątku.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1776
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#10

Post napisał: rdarek » 15 paź 2019, 19:30

waluś pisze:
15 paź 2019, 17:31
Interesuje mnie na tę chwilę tylko kwestia zerowania gdy wymienie przewody na nowe 3 żyłowe i tyle. Jeśli ktoś jeszcze chciałby podzielić się jakąś uwagą czy przemyśleniami w tej kwestii bardzo proszę o kontynuacje wątku.
OK.
Jeśli wymieniasz przewody na nowe to zrób to jak bozia przykazała.
Jeśli energetyka doprowadziła do licznika N i PE oddzielnie to skorzystaj z tego i nie zeruj jeśli nie to zeruj na listwie w liczniku zawsze będzie można to łatwo przepiąć.

A jeśli chodzi o uziemienie jak napisał "Petroholic" do ogrzewania czy jeszcze lepiej rury wodociągowej to kiedyś to działało pod jednym warunkiem, :mrgreen: Takim, że te instalacje są metalowe i połączone ze sobą :mrgreen: inaczej nie ma sensu podłączać do instalacji CO.

P.S. tak musiałem uziemić obudowy komputerów bo co chwilę mnie gryzły :) i do dzisiaj nie wiem dlaczego :? tylko u mnie instalacja metalowa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”