Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#11

Post napisał: Petroholic » 15 paź 2019, 19:53

rdarek pisze:A jeśli chodzi o uziemienie jak napisał "Petroholic" do ogrzewania czy jeszcze lepiej rury wodociągowej to kiedyś to działało pod jednym warunkiem, :mrgreen: Takim, że te instalacje są metalowe i połączone ze sobą :mrgreen: inaczej nie ma sensu podłączać do instalacji CO.
Dlatego napisałem, że kiedyś tak się robiło nie teraz :)

Ja u siebie w domu mam doprowadzone tylko L1 i N, nie było PE... Było zrobione do rur tak jak napisałem i sam to wywaliłem. Też mam spięte PE i N przy liczniku ale korci mnie żeby kiedyś zrobić prawilne uziemienie i wkopać pręta w ziemię przy fundamencie tak jak np. piorunochron się wkopuje...




Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#12

Post napisał: waluś » 15 paź 2019, 20:02

rdarek pisze:
15 paź 2019, 19:30
OK.
Jeśli wymieniasz przewody na nowe to zrób to jak bozia przykazała.
Jeśli energetyka doprowadziła do licznika N i PE oddzielnie to skorzystaj z tego i nie zeruj jeśli nie to zeruj na listwie w liczniku zawsze będzie można to łatwo przepiąć.
A nie nie, w liczniku na klatce schodowej to ja nic grzebać nie zamierzam. Tylko to co w mieszkaniu, znaczy instalacja i rozdzielnica. Chyba, że masz na myśli zerowanie na listwie w rozdzielnicy w mieszkaniu (zamiast w poszczególnych gniazdkach) to OK. O to właśnie pytałem.

Odnośnie tego co doprowadziła energetyka do licznika to się nie wypowiem. Tak jak pisałem na samej górze (pkt.4) zakład energetyczny uprzejmie poinformował mnie, że blok jest zasilany ze stacji TN-C.
Do rozdzielnicy od kilku lat doprowadzone jest 5 żył (co pisałem równiez na górze), oprócz 2 roboczych (faza i PEN) są jeszcze nie podpięte do rozdzielnicy 3 (żółto-zielona, szara i brązowa). Można by wnioskować, że szara i brązowa to dodatkowe fazy jakby ktoś potrzebował. A żółto zielona można by się domyślać, że PE. Ale to tylko domysły.

Administracja po tym remoncie na klatce nie informowała lokatorów, że teraz macie sieć TN-C-S i możecie w pełni korzystać z jej dobrodziejstw. Więc nie biorę pod uwagę tego, żeby podpinać się pod ten żółto-zielony licząc na to, że to PE. Elektryk ze spółdzielni raz do roku sprawdza zerowanie w łazience i kuchni, jest cacy i cicho sza po co te 5 żył jest doprowadzone teraz do mieszkania. Może doprowadzili na zapas? Tak czy siak zakładowi energetycznemu chyba można wierzyć, że blok jest na stacji TN-C. A żółto-zielona żyła jest póki co zagadką.

O tych 5 czy nawet 6 żyłowych instalacjach to czytałem, że są to takie niby twory przejściowe (L1, L2, L3, PE, PEN lub L1, L2, L3, N, PE, PEN). Takie cuda. Że niby jak ostatni z lokatorów zmieni w mieszkaniu instalacje na 3 żyłowa to samoczynnie w całym bloku nastąpi cudowna zmiana z TN-C na TN-C-S. Ale na ten temat się nie wypowiadam. Ani administracja ani energetyka nas o tym nie informowała więc póki co chcę zerować po staremu wymieniając tylko przyszłościowo instalacje na 3 żyłowa miedzianą.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#13

Post napisał: Petroholic » 15 paź 2019, 20:28

waluś pisze:Do rozdzielnicy od kilku lat doprowadzone jest 5 żył (co pisałem równiez na górze), oprócz 2 roboczych (faza i PEN) są jeszcze nie podpięte do rozdzielnicy 3 (żółto-zielona, szara i brązowa). Można by wnioskować, że szara i brązowa to dodatkowe fazy jakby ktoś potrzebował. A żółto zielona można by się domyślać, że PE. Ale to tylko domysły.
Raczej wątpię żeby luźne kable były od razu uzbrojone w fazy :) Grozi porażką :) Trzy fazy do mieszkania to standard w nowych blokach, gdzie nie ma gazu i wszyscy na indukcjach lecą...


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1376
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#14

Post napisał: rdarek » 15 paź 2019, 21:09

waluś pisze:
15 paź 2019, 20:02
A nie nie, w liczniku na klatce schodowej to ja nic grzebać nie zamierzam. Tylko to co w mieszkaniu, znaczy instalacja i rozdzielnica. Chyba, że masz na myśli zerowanie na listwie w rozdzielnicy w mieszkaniu (zamiast w poszczególnych gniazdkach) to OK. O to właśnie pytałem.

Odnośnie tego co doprowadziła energetyka do licznika to się nie wypowiem. Tak jak pisałem na samej górze (pkt.4) zakład energetyczny uprzejmie poinformował mnie, że blok jest zasilany ze stacji TN-C.
Do rozdzielnicy od kilku lat doprowadzone jest 5 żył (co pisałem równiez na górze), oprócz 2 roboczych (faza i PEN) są jeszcze nie podpięte do rozdzielnicy 3 (żółto-zielona, szara i brązowa). Można by wnioskować, że szara i brązowa to dodatkowe fazy jakby ktoś potrzebował. A żółto zielona można by się domyślać, że PE. Ale to tylko domysły.

Administracja po tym remoncie na klatce nie informowała lokatorów, że teraz macie sieć TN-C-S i możecie w pełni korzystać z jej dobrodziejstw. Więc nie biorę pod uwagę tego, żeby podpinać się pod ten żółto-zielony licząc na to, że to PE. Elektryk ze spółdzielni raz do roku sprawdza zerowanie w łazience i kuchni, jest cacy i cicho sza po co te 5 żył jest doprowadzone teraz do mieszkania. Może doprowadzili na zapas? Tak czy siak zakładowi energetycznemu chyba można wierzyć, że blok jest na stacji TN-C. A żółto-zielona żyła jest póki co zagadką.

O tych 5 czy nawet 6 żyłowych instalacjach to czytałem, że są to takie niby twory przejściowe (L1, L2, L3, PE, PEN lub L1, L2, L3, N, PE, PEN). Takie cuda. Że niby jak ostatni z lokatorów zmieni w mieszkaniu instalacje na 3 żyłowa to samoczynnie w całym bloku nastąpi cudowna zmiana z TN-C na TN-C-S. Ale na ten temat się nie wypowiadam. Ani administracja ani energetyka nas o tym nie informowała więc póki co chcę zerować po staremu wymieniając tylko przyszłościowo instalacje na 3 żyłowa miedzianą.
Szczegółów nie podam i nie będę się domyślał. W domach jednorodzinnych tych starszych bardzo często licznik i rozdzielnica zalicznikowa to jedna skrzynka. Dlaczego administracja zrobiła pion 5-cio żyłowy. Bo musiała. Robiąc taki remont w budynku wielorodzinn czy użyteczności publicznej administrator obiektu ma obowiązek wykonać nowe instalacje zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami.
Dla budynków jednorodzinnych kiedyś liczniki montowano wewnątrz budynku. Potem taki licznik montowano na ścianie zewnętrznej obecnie skrzynka licznikowa ma być w granicy działki ;) ogrodzeniu


Darek05
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 87
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#15

Post napisał: Darek05 » 15 paź 2019, 21:19

rdarek pisze:
15 paź 2019, 21:09
Potem taki licznik montowano na ścianie zewnętrznej obecnie skrzynka licznikowa ma być w granicy działki ;) ogrodzeniu
A bierze się to stąd że nowe prawo energetyczne nakazuje aby przedsiębiorstwo energetyczne wybudowało przyłącz dla odbiorcy na własny koszt, nie zależnie jak długi, odbiorca płaci tylko za moc przyłączeniową.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#16

Post napisał: waluś » 16 paź 2019, 17:33

Petroholic pisze:
15 paź 2019, 20:28
Raczej wątpię żeby luźne kable były od razu uzbrojone w fazy :) Grozi porażką :) Trzy fazy do mieszkania to standard w nowych blokach, gdzie nie ma gazu i wszyscy na indukcjach lecą...
Jasne, że nie mam w tych 2 dodatkowych przewodach faz. Na umowie od dostawcy nie mam przeciez instalacji 3-fazowej ;-) Kable tylko są doprowadzone "na zapas" i nie są zaizolowane.

Zagadkowy jest natomiast ten 5-ty przewód żółto-zielony. Bo jeśli faktycznie jest to pełnoprawny PE to być może nie trzeba by się pierdzielić z zerowaniem. No ale to wróżenie z fusów i sam decyzji z tym nie podejmę. Ze swej strony zrobiłem tylko prosty test voltomierzem i między fazą a tym żółto-zielonym miernik wskazał 230 V. Mam nadzieje, że jak najmę elektryka żeby mi to sprawdził to się wszystko wyjaśni.
A w ogóle spotkaliście się z takimi cudami, żeby w instalacji TN-C był dodatkowo pełnoprawny przewód PE i że miało to prawo poprawnie funkcjonować z różnicówką? No bo to by była trochę dziwna instalacja L1, PEN, PE.


Darek05
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 87
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#17

Post napisał: Darek05 » 16 paź 2019, 20:14

waluś pisze:
16 paź 2019, 17:33

Zagadkowy jest natomiast ten 5-ty przewód żółto-zielony. Bo jeśli faktycznie jest to pełnoprawny PE to być może nie trzeba by się pierdzielić z zerowaniem. No ale to wróżenie z fusów i sam decyzji z tym nie podejmę. Ze swej strony zrobiłem tylko prosty test voltomierzem i między fazą a tym żółto-zielonym miernik wskazał 230 V. Mam nadzieje, że jak najmę elektryka żeby mi to sprawdził to się wszystko wyjaśni.
A w ogóle spotkaliście się z takimi cudami, żeby w instalacji TN-C był dodatkowo pełnoprawny przewód PE i że miało to prawo poprawnie funkcjonować z różnicówką? No bo to by była trochę dziwna instalacja L1, PEN, PE.
Szanowny Panie kolor żółto-zielony jest to według nomenklatury oznaczeniem przewodu ochronnego, natomiast jaką on pełni funkcję w instalacji elektrycznej to jest inna para kaloszy.
Dla "ELEKTRYKA" wystarczą oględziny tablicy bezpiecznikowej i prosty pomiar taki jak wspomniany powyżej, od razu będzie wiadomo czy to jest PEN czy PE lub N, nie ma znaczenia czy instalacja jest dwu,trzy lub pięcio przewodowa należy rozróżniać w jakich warunkach dany przewód pełni taką funkcję a nie inną.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


emsc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 147
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: mazowsze

Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?

#18

Post napisał: emsc » 17 paź 2019, 01:17

Przewód żółto-zielony nie ma prawa pełnić innej funkcji niż ochronna a gdyby tak było, to jest kryminał.
Niezależnie jak jest doprowadzone zasilanie do obiektu to na jego wejściu ma się pojawić przewód ochronny. Skąd ta ziemia idzie to nie powinien być problem żadnego lokatora. W dzisiejszych czasach nie robi się tak w nowych instalacjach, że "ziemia" to jest jakaś wolna amerykanka z łączeniem pod rury wodne itp. Jeśli do budynku wchodzą 2 druty, to zero powinno być uziemione na wejściu i dalej puszczone po lokalach jako jeden z 3 (lub pięciu) przewodów instalacji. A nie 2 druty po całym bloku, żeby każdy sam się martwił, bo to jest, jak napisałem kryminał. Co się stanie, jeśli zero się gdzieś po drodze urwie???
Oczywiście jak kolega wyżej wspomniał, elektryk ze sprzętem szybko zweryfikuje czy jest to ziemia, czy ziemia byle jak zrobiona, czy przewód niepodłączony, który trzeba zgłosić żeby coś z tym zrobili.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”