Inkscape i problem z generowaniem g-code

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

czyslaw
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 15 sty 2021, 21:34

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#11

Post napisał: czyslaw » 24 lut 2021, 13:02

Kornik odpisałem Ci na maila dostałem zwrot że mail nieprawidłowy, zajrzyj do mojego tematu dałem proste tutki.




darek014
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2020, 21:17

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#12

Post napisał: darek014 » 21 mar 2021, 20:43

Witam,

Dołączę się do tematu z Inkscape, po zmianie komputera mam problem z generowaniem g-code na frezarkę CNC.
Generuje mi plik nieczytelny dla wszelkich programów. Załączam przykładowo jak wygenerowało mi kwadrat z wypełnieniem ścieżkami do "zerowania" stołu. Czy starsza czy nowsza wersja programu efekt ciągle taki sam. Macie panowie jakiś pomysł jak to naprawić?
Załączniki
zero_0009.txt
(43.81 KiB) Pobrany 70 razy

Awatar użytkownika

gluk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 31 paź 2020, 10:59
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#13

Post napisał: gluk » 21 mar 2021, 22:53

darek014 pisze:
21 mar 2021, 20:43
... plik nieczytelny dla wszelkich programów. ...
zmieniłem rozszerzenie z .txt na .ngc i LinuxCNC wczytał plik bez objekcji.


darek014
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2020, 21:17

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#14

Post napisał: darek014 » 22 mar 2021, 13:12

gluk pisze:zmieniłem rozszerzenie z .txt na .ngc i LinuxCNC wczytał plik bez objekcji.
Zmieniłem ze względu na brak możliwości dodania .ngc na forum.

Czyli jest to format ujednolicony, ale nie dla każdego programu.
Muszę sprawdzić w Candle, bo Grbl Controler i przeglądarkowe programy nie wczytywał pliku poprawnie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6283
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#15

Post napisał: tuxcnc » 22 mar 2021, 16:11

darek014 pisze:
22 mar 2021, 13:12
Czyli jest to format ujednolicony, ale nie dla każdego programu.
Muszę sprawdzić w Candle, bo Grbl Controler i przeglądarkowe programy nie wczytywał pliku poprawnie.
Szkoda zachodu, to jest kod ze zmiennymi, nie wiem czy otworzysz go gdziekolwiek oprócz Linuxcnc.
GRBL na pewno go nie wykona.


darek014
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2020, 21:17

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#16

Post napisał: darek014 » 22 mar 2021, 19:50

Ale jak to możliwe, że chodziło ciągle wcześniej i przy zmianie komputera nagle taka zmiana? wcześniejsze wszystkie pliki były okej.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 389
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code

#17

Post napisał: JacekBelof » 22 mar 2021, 20:31

Jest kilka kwestii.
Po pierwsze konwerter ISO jest tylko rosyjską wtyczką, fakt, że preinstalowaną, ale tylko wtyczką... zauważyłem, że zmieniły się trochę pliki konfiguracyjne (dla mnie akurat na lepsze).
Po drugie aktualizacja Window$a z lutego coś pieprzy, przynajmniej u mnie i muszę wgrywać wtyczkę po każdym użyciu (po pierwszym uruchomieniu działa, przy kolejnych już nie... po prostu podmieniam katalog z wtyczką i rusza)
To właśnie z drugiego powodu zauważyłem zmiany w plikach konfiguracyjnych.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”