Warto zadzwonić i popytać nawet o różnice między modelami.
Spawarka jest dobra. Zużyłem 5kg drutu 1.0 i ok 3kg 0.8. drut topi bez problemu. Spaw doczołowy w podolnej jest jak z obrazka czyli ładny. Pachwinowe też wychodzą ładnie(oko Laika).
Powinien wypowiedzieć się ktoś kto spawał na innym sprzęcie migomatem.
Tak od siebie- Łatwe ustawienia -szybkie, można zapisać programy - ja spawam konstrukcje 3mm 50x50x3 to muszę zwolnić lekko psów drutu i prąd zmniejszyć - to mam program i go wczytuje.
Często zmieniam Mig i MMA więc wczytanie programu się przydaje.
Jak spawarkę się wyłączy i włączy to pamięta poprzednie ustawania.
To bardzo duże ułatwienie.
Spawam trochę elektrodami rutylowymi - poszło ok 200. spaw jak z migomatu- tylko bardziej płaski.
Łatwo się zapalają mam ustawienia AF na 3/10 i Ha na 1/10 albo odwrotnie. Jest 10x łatwiej i ładniej niż na transformatorowej. Transformatorowa spawarka to rzeźnia a tu można ładnie pospawać małym prądem- wąska spoina. Dla elektrody 2,5 i materiału 5mm to około 60A.
Ekran czytelny, pokazuje aktualny prąd spawania (przez ok 30s po spawaniu)- przez Arc force i hot cośtam często prąd wynosi 2x więcej niż się ustawi(zależy jaka odległość elektrody od materiału).
Przy zakręconym gazie nie spawa migiem- wyłącza się. Dobre - raz zapominałem otworzyć zaworu.
Podajnik drutu wygląda solidnie- jeszcze nie było zacięcia- podaje równomiernie-
Jak przypaliłem końcówkę prądową to silnik automatycznie się rozłącza- tez dobre - nic z drutem się nie stanie.
Na razie nie znalazłem wad. Tyko złącze z przodu 5 pin. Myślę , że jest do TIGA, Kiedyś chciałbym kupić uchwyt i przystawkę wysokiej częstotliwości (HF) wtedy przydała by się rozpiska pinów.
Zarazie znalazłem kilka pedałów nożnych na 5 pin wyglądających jak to złącze.
Nie było problemów z przegrzaniem spawałem mma 50 elektrod 2,5 co ok 20 - 30s prąd 70A
i Magiem około 50 spawów 5cm w odstępach 20- 30s drut 1.0 .
Na razie nie było problemów temperatura 7 stopni.
Wada
Instrukcja jest do luftu.
Podłączenie gazu jest na zacisk - mogła wybyć szybko złączka.
Ja zacisnąłem wąż długości 10cm i na nim szybko złączka. Trzeba wydać 10zł na zestaw szybkozłączek męska/ żeńska.
Sama spawarka w rzeczywistości wygląda ładnie

..a Po całodniowym spawaniu, ręce i twarz miałem czerwone. Warto kupić porządną maskę.
Ja mam magnum turbo - dobrze ściemnia - ale chyba za cieńka.
Jednak opalenizna jest.
.