hybrid stepper vs china delta servo
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: hybrid stepper vs china delta servo
Maszyna wydaje się być ok.
Ale co ona Ci tak rzęzi ?
Szlag by mnie trafił jakby u mnie tak stawała dęba.
Co to za sterowanie ? w czym robisz program ?
Raczej tutaj bym szukał źródła problemów ...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 15
rzęźi odkurzacz w tle i sprzęgło pompki do chłodzenia, na innych filmikach powinno być lepiej. wtedy jeszcze miało pewien mankament który na szczęście udało się usunąć Sterunek pikocnc, cam tez z piko, napisałem do autora o sugestię rozwiązania problemu.
Nie jestem do końca obeznany z techniką cnc, jednak na uniwersalnych panują troszeczkę inne zasady, bankowo też coś źle wklepałem w cama
Nie jestem do końca obeznany z techniką cnc, jednak na uniwersalnych panują troszeczkę inne zasady, bankowo też coś źle wklepałem w cama
-
A. o to chodzi, Silniki takie dzwięki wydają + wózki hiwina z napięciem wstępnym i to niezależnie od mikrokroku, jak go zrobiłem na 10k na obrót to jest ciutkę lepiej, jednak pozostawia do dużo do życzenia. Zachowania na początku wektora i na jego końcu to jest najzwyczajniej mój błąd, powinno zupełnie inaczej tam to wyglądać błąd programisty
)))
Nie mam pojęcia czy tam jest g64. Raczej bardzo wątpliwe...

Nie mam pojęcia czy tam jest g64. Raczej bardzo wątpliwe...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
G64 to tolerancja ścieżki.
Przy zerowej tolerancji maszyna zatrzymuje się na końcu każdego wektora i rusza z miejsca żeby ciąć następny. Przy kiepskim programie CAM, ciężkim suporcie i dużych przyśpieszeniach całą maszyną będzie rzucać.
Pomijam już zupełnie fakt, że taką kieszeń powinno się ciąć po spirali ...
-
Dzięki, zapytam się autora czy to się da wprowadzić
Nie Ciąłem kieszeni, tylko po zewnątrz jechałem
fakt, powinna być spirala, ale jak wcześniej pisałem młode doświadczenie programisty
Dodane 2 minuty 7 sekundy:
Zrobię test jutro, dam przyspieszenie na poważnie mniejsze, zobaczymy co będzie.
DZIĘKI !!
Nie Ciąłem kieszeni, tylko po zewnątrz jechałem

Dodane 2 minuty 7 sekundy:
Zrobię test jutro, dam przyspieszenie na poważnie mniejsze, zobaczymy co będzie.
DZIĘKI !!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Zerknij na załącznik, na szybko dobrane ze sporym zapasem. Wychodzi serwo 100W. Masa stołu 100kg. Siły skrawania 80N dla aluminium EN AC-AlSi10Mg, zgrubnie z jakiejś tabeli z neta.bartekn86 pisze:przejazdy max 6m/min może lekko więcej
Śruba 1605
brama waży około 60-70 kilogramów wraz z wrzecionem
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- servo.pdf
- (495.16 KiB) Pobrany 155 razy
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
MAGIA !!
A ja założyłem że potrzebuję serwa 750W ;DDDDDD tak dla bezpieczeństwa. Dużo nauki przede mną jeszcze w kwestii tego typu rozwiązań
A ja założyłem że potrzebuję serwa 750W ;DDDDDD tak dla bezpieczeństwa. Dużo nauki przede mną jeszcze w kwestii tego typu rozwiązań
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
U większości popularnych producentów maszyn CNC do drewna w Polsce w X latają serwa 400W + przekładnia planetarna 1:10, do tego listwa zębata z kołem zębatym przeważnie jakies 65mm. W Y nieraz widziałem 400 nieraz 200. W Z raczej 200 i 100. A tam i dynamika większa i masy większe i prędkości większe. Tak że nie ma co przesadzać.
Z drugiej strony, ciężko dostać takie małe serwa używane. Trafisz pewnie jakieś zestawy 2x400 + 1x200, tak że zapas będzie spory, a potem możesz ew. do większej maszyny użyć.
Pozdrawiam
Z drugiej strony, ciężko dostać takie małe serwa używane. Trafisz pewnie jakieś zestawy 2x400 + 1x200, tak że zapas będzie spory, a potem możesz ew. do większej maszyny użyć.
Pozdrawiam
KEEP CALM AND AUTOMATE