HH 620 dla niekumatych ;)

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 5016
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: HH 620 dla niekumatych ;)

#31

Post napisał: oprawcafotografii » 01 sie 2020, 06:41

gozdd pisze:
31 lip 2020, 20:22
To teraz masz porównanie "naszych" maszyn do przemysłowych. Robiłem "na" i przy przemysłowych CNC i uważam, że jakiego amatorskiego sterowania byśmy nie użyli, to i tak wobec tych profesjonalnych będziemy do tyłu. Fakt, czasami bywają upierdliwe, ale codzienna robota na nich jest świetna.
Różnica wielka nie jest. Pracowałem sporo na CNCGrafpro - wersja sprzed kilku lat,
więc może teraz jest lepsza. Różnica polegała wyłącznie na tym, że nie miałem sondy
pomiarowej, więc musiałem się bawić ręcznie w ustawienia materiału, pokazanie zera itd.

Jeśli chodzi o puszczanie pracy wyglądało to tak samo - otwórz plik, kliknij coś tak i FIRE :)

Różnicę czyni obecność sondy, możliwość automatycznego obrócenia kodu do materiału
i czujnik do pomiaru średnicy / długości narzędzia. No ale to są dodatki o wartości mojej
ostatniej maszyny. Całej :)

q


www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7295
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: HH 620 dla niekumatych ;)

#32

Post napisał: bartuss1 » 01 sie 2020, 06:43

może i bzdury a może i nie, g kody sa bardziej powszechne niż dialog hh, a wszelkie szkolenia operatorów przynajmniej na śląsku są raczej w iso. Nie tak dawno pewna duza firma z Raciborza szukała fachowca do hh, pól roku szukali i inikt sie nie trafił, ciekawe czemu? Spotkałem sie ze słowotokiem HH, dziekuje postoje.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 198
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: HH 620 dla niekumatych ;)

#33

Post napisał: JacekBelof » 01 sie 2020, 08:26

Dla „operatora” (guzikowy) różnicy między ISO (g-kod) a HH faktycznie może nie być, dostrzega ją natomiast każdy programista, programista/operator i operator. Jeżeli przyjdzie wprowadzić korektę/modyfikację w programie, to już ujawnia się wyższość i przejrzystość HH, dodatkowo jeśli przychodzi ci tworzyć średnio 400 linii programu dziennie (produkcja jednostkowa i prototypy), to dostajesz obrzydzenia do ISO... te 400 linii w ISO to jakieś proste wiercenia, skomplikowany kształt jeszcze do tego w kilku płaszczyznach (obróbka 5-osiowa) z CAMa to kilkadziesiąt tysięcy linii z których nie wiesz w zasadzie nic... taki sam kształt programując w HH z wykorzystaniem FK i SL-cykli, nie przekracza tysiąca i jest bardzo czytelny.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 5016
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: HH 620 dla niekumatych ;)

#34

Post napisał: oprawcafotografii » 03 sie 2020, 06:07

Powyżej pewnego stopnia komplikacji obiektu jakiekolwiek pisanie z palca można między bajki włożyć...
www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 198
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: HH 620 dla niekumatych ;)

#35

Post napisał: JacekBelof » 03 sie 2020, 09:19

oprawcafotografii pisze:
03 sie 2020, 06:07
Powyżej pewnego stopnia komplikacji obiektu jakiekolwiek pisanie z palca można między bajki włożyć...
Tak, to prawda, choć... jest jeszcze metoda pośrednia:
W CAMie generuję tylko obróbkę wykańczającą zaznaczonego profilu i tak wygenerowany fragment wstawiam jako podprogram dla cykli SL.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”