Heidenhain iTNC530- błąd korekcji długości narzędzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 197
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

#11

Post napisał: mheli » 08 lis 2014, 10:16

A jaka różnica między nimi ? Jednym i drugim ustawiasz materiał :) Różnica jest tylko jeśli jedno jest mechaniczne czy zegarowe a drugie elektroniczne ... Ale umówmy się mamy XXI wiek i zegarowych sond 3D używa się sporadycznie ... sam mam powiedzmy że na 3 maszynach ale równolegle zegarowe z elektronicznymi i tych pierwszych używam średnio raz na pół roku w szczególnych przypadkach ;)



Tagi:


Autor tematu
Pionier_CNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 30
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:20
Lokalizacja: Gdańsk

#12

Post napisał: Pionier_CNC » 24 lis 2014, 10:30

Witam ponownie.
Więc ponowne ustawienie i kalibrowanie sondy TT nie spowodowało poprawy.
Nadal korekcja narzędzia zawyżona jest przez maszynę o 1,2 mm.
Nic tylko maila do producenta trzeba wysłać.
Pozdrawiam.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 197
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

#13

Post napisał: mheli » 27 lis 2014, 21:21

Zamieść proszę zdjęcie trzpienia kontrolnego, a w szczególności jego końcówki która dotyka grzybka podczas kalibracji. Aha pytanie czy kalibrowałeś też sondę 3D, napisz jaki masz typ tej sondy.


Autor tematu
Pionier_CNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 30
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:20
Lokalizacja: Gdańsk

#14

Post napisał: Pionier_CNC » 09 gru 2014, 09:12

Sondy 3D nie kalibrowałem , ponieważ obawiam się, że wystąpi błąd jak w innych narzędziach. Typ sondy 3D to TS 640.
A tutaj zdjęcie trzpienia przy pomocy, którego kalibruję sondę TT Obrazek

edit (11.12.2014):

No cóż, serwis czeskiej firmy montującej moje CNC, też wywiesza białą flagę, skoro zaczyna przebąkiwać o kontakcie z producentem sterownika (HH).
Grubszy problem.

edit (12.12.2014):
Problem się rozwiązał .
Okazało się, że maszyna przy kalibrowaniu sondy TT niepoprawnie zapisywała współrzędne miejsca, w którym się znajdowała sonda. Jak ? dlaczego ? Pojęcia nie mam.
Dzisiaj po całodziennym maglowaniu instrukcji i wszystkich rad jakie od Was uzyskałem, poszło ... Coś się w końcu odblokowało i współrzędne zapisane prawidłowo, kalibracja sondy przeprowadzona i kalibracja narzędzia działa prawidłowo.
Dziękuję wszystkim za wszelakie rady i sugestie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”