Heidenhain 415b

Tncremo

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Lzoor
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Heidenhain 415b

#1

Post napisał: Lzoor » 11 mar 2019, 17:51

Witam. Od kilku dni próbuję podłączyć laptop do maszyny ale nic z tego nie wychodzi, po stronie laptopa nie widać połączenia na maszynie gdy ustawię tryb ME maszyna coś wysyła ale na laptopie w folderze docelowym nic nie zapisuje się, w innych trybach FE1 FE2 maszyna nic nie reaguje, na laptopie mam ustawione oczywiście takie same parametry co maszyna . Czy problem tkwi w parametrach maszyny MP? Czy muszę coś w laptopie pozmieniac jeszcze?




maniek0019
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2015, 22:44
Lokalizacja: Dębica

Re: Heidenhain 415b

#2

Post napisał: maniek0019 » 01 kwie 2019, 23:13

Udało się ?
Jeśli nie to jutro mogę Ci sprawdzić co i jak

Pozdrawiam


Autor tematu
Lzoor
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Heidenhain 415b

#3

Post napisał: Lzoor » 24 maja 2019, 17:16

Nic, dalej po wielu próbach nie udało mi się połączyć maszyny do laptopa, nie mam pojęcia w czym tkwi problem


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3246
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Heidenhain 415b

#4

Post napisał: jasiu... » 24 maja 2019, 18:28

Pewnie problem jest w laptopie.

Heidenhain 415b z tego co pamiętam nie ma portu USB. A problem w tym, że jeśli łączysz jakąś przejściówką z aledrogo, to ma prawo nie działać. To się bardzo często zdarza. Na marginesie, taki np. Fanuc wymaga nie tylko oryginalnego portu szeregowego, ale na dodatek oryginalnego kabla.


Piotrek211
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 20
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Heidenhain 415b

#5

Post napisał: Piotrek211 » 25 maja 2019, 17:09

Dokładnie, staraj się unikać przejściówek rs232 <-> usb.

Kabel do transmisji polecam wg schematu poniżej

https://www.lammertbies.nl/comm/info/RS ... modem.html

Dodatkowo możesz użyć WinPcin'a, jest tam możliwość podglądu stanu poszczególnych sygnałów podczas transmisji.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3246
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Heidenhain 415b

#6

Post napisał: jasiu... » 25 maja 2019, 18:39

Uzupełniając Piotrka, to Heidenhein ma - a można stwierdzić to tutaj: https://product.heidenhain.de/JPBC/imag ... 2-A-02.pdf - port RS-422/V.11 opisany na stronie 4-33. (pisze o tym na stronie 4-20, że diagram 16 jest odpowiedni).

Czy w takim razie potrzebna jest przejściówka z V.11 na V24? Pewnie tak i tu jest problem pewnie.

Znalazłem, że gość w Polsce sprzedaje, może zna się na tym, co ma w sklepie i potrafiłby coś doradzić, tu masz linka: https://pl.rs-online.com/web/p/adaptery ... u/6274572/

Nie wiem, czy to da się dalej na USB przełożyć. Duża szansa, że nie.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1546
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Heidenhain 415b

#7

Post napisał: Steryd » 25 maja 2019, 21:42

Powinno działać ze zwykłym FTDI. Jak nie to moxa n port I nie ma prawa nie pójść, to zwykly tekst. Tylko porty są niezabezpieczone I jak ktoś tam kiedyś źle coś połączył to pewnie interfejs RS jest już martwy.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”