mkaluza pisze: ↑05 sie 2020, 13:39
Cześć,
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z działającymi sterownikami hybrydowymi? Bo kupiłem na próbę HBS860H, po krótkiej walce udało mi się połączyć RS232.
Wg wszelkich instrukcji powinno być na RJ12 - NC, 5V, Tx, GND, Rx, NC, ale nic nie odpowiadało, teraz mam NC, NC, NC, GND, Rx, Tx i ProTuner wysyła sekwencję (01 03 00 FD 00 01 15 FA), sterownik odpowiada (01 03 02 00 00 B8 44) i potem jest "Unknown Model"
Różnica między zdjęciami na necie, którą dopiero po zakupie znalazłem jest taka, że ten ma 8 DIP-switchy, z czego dwa ostatnie nie są opisane.
Sterownik jest na procesorze GD32F330C8T6, wtyczka RJ jest podpięta następująco (bezpośrednio do procesora, żadnego MAXa po drodze):
1 - ? - chyba wyprowadzone 5V
2 - 34 - PA13 - Default: PA13 Alternate: IFRP_OUT, SWDIO, SPI1_MISO(5)
3 - 37 - PA14 - Default: PA14 Alternate: USART0_TX(3), USART1_TX(4), SWCLK,SPI1_MOSI(5)
4 - GND
5 - 43 - PB7 - Default: PB7 Alternate: I2C0_SDA, USART0_RX, TIMER16_CH0_ON
6 - 42 - PB6 - Default: PB6 Alternate: I2C0_SCL, USART0_TX, TIMER15_CH0_ON
Moje pytania:
1) Czy ktoś tak miał i to rozwiązał?
2) Czy ktoś używa jakichś sterowników hybrydowych z ali/ebay i mu działa komunikajca.
Cześć,
Ostatnio nastała moja kolej na walkę z podobnym sterownikiem. Mój nazywa się HBS57H i wygląda tak:

- Wygląd sterownika
Pinout wygląda następująco:
Piny 1-4 programowanie mikrokontrolera, piny 4-6 do komunikacji po USART.
1 - 5V, /
2 - 34 - PA13 - SWDIO, // SWD
3 - 37 - PA14 - SWCLK, /
4 - GND, / \
5 - 43 - PB7 - USART0_RX, \\ COM
6 - 42 - PB6 - USART0_TX, \
przejściówka wygląda w ten sposób.

- Pinout i adapter do klona hbs57h
Po długich poszukiwaniach udało mi się odnaleźć chińczyka, który to produkuje, jest to firma Shenzhen ECON Technology Co.,Ltd.
Ich soft też nazywa się ProTuner
Strona producenta Na dole strony jest link do programu
ProTunerV133 for TS series hybrid servo and TD series Stepper.
Program jest domyślnie po chińsku, ale dzięki tłumaczowi google w telefonie udało mi się znaleźć co zmienia na angielski. Po zmianie trzeba zresetować program.

- Zmiana języka
- ProtunerV134_language_change.png (8.56 KiB) Przejrzano 1316 razy
A później już pozostaje tylko frustracja z tego jak kiepsko to działa

natomiast da się zrobić to co trzeba.
Po zmianie parametru w tabeli po diodach widzę że od razu są przesyłane do sterownika.
Read odczytuje wszystkie parametry z płytki, Download pobiera całą tabelę do sterownika, Save zapisuje dane do pamięci nieulotnej(bez tego zmieniamy tylko zmienne w RAMie), Reset resetuje zmienne w RAMie do domyślnych, pozostałe wiadomo.

- Widok parametrów