haas VF5 i 4 oś
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
haas VF5 i 4 oś
witam, mam problem z dołaczona 4osią do maszyny vf5
załaczana oś to HRT310, czyli ta duża.
i tak po załaczeniu przy szybkich przejazdach osi A obciążenie osi o jakieś granice 0-20%
i zrobiłem sobie stół, mocowany do podzielnicy i na koncu bolec i trójkąt jak w oryginale.
stół dość masywny, wymiar 600x350x80
i sprawa sie ma taka, że 4 oś nie uciąga tego!!!
myślałem że coś jest nie w osi i występuje mimośrod i to razem wszystko połączone nie daje możliwości obrotu.
ale sprawdzam i jest ok,
oś raz się kręci, raz nie idzie bo wywala błąd przeciązenie x 4 osi.
gdy na G0 jade ze stołem obciązenie osi A jest 100%
raz idzie raz nie idzie, sciągnąłem trójkąt i bez trójkąta również wywala alarm, raz wywala a raz nie wywala.
wie ktoś gdzie może byc problem?wie ktoś cy jest jakis parametr odpowiadający za to?
załaczana oś to HRT310, czyli ta duża.
i tak po załaczeniu przy szybkich przejazdach osi A obciążenie osi o jakieś granice 0-20%
i zrobiłem sobie stół, mocowany do podzielnicy i na koncu bolec i trójkąt jak w oryginale.
stół dość masywny, wymiar 600x350x80
i sprawa sie ma taka, że 4 oś nie uciąga tego!!!
myślałem że coś jest nie w osi i występuje mimośrod i to razem wszystko połączone nie daje możliwości obrotu.
ale sprawdzam i jest ok,
oś raz się kręci, raz nie idzie bo wywala błąd przeciązenie x 4 osi.
gdy na G0 jade ze stołem obciązenie osi A jest 100%
raz idzie raz nie idzie, sciągnąłem trójkąt i bez trójkąta również wywala alarm, raz wywala a raz nie wywala.
wie ktoś gdzie może byc problem?wie ktoś cy jest jakis parametr odpowiadający za to?
dopiero się uczę
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: haas VF5 i 4 oś
Jakby na hamulcu jechał , powietrze podpięte do 4axis?
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Trzeba było zrobić z PA9 byłoby lżejsze
W-T-C ®
-
Jest jakas diagnostyka tego stolu? Powiem szczerze ze wczesniej robilem ciezsze i wieksze detale na wiekszym stole i tam bylo konkretnie orane i nie bylo problemu.
Ile powinno byc psi ustawione do 4 osi? 6?
Ile powinno byc psi ustawione do 4 osi? 6?
dopiero się uczę
-
witam, ma ktos zalozona podzielnice D310 i powie mi ile ma obciazenia osi ?A? bez zalozonego przyrzadu podczas obrotu na G0 przy 100% szybkosci? u mnie jest 40-50% i nie wiem czy to normalne
dopiero się uczę
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
te stoły obrotowe (podzielnice) haasa jednak chyba coś mają w sobie nie tak. U nas robiliśmy pewne detale, najpierw na podzielnicy 310 made in daleki wschód, potem na podzielnicy 250 kitagawy, a potem na 310 haasa. Detal obrabiany na średnicy 115mm w nierdzewce, więc nie za wiele, podparty koniem, co prawda na stałym kle, no ale... I o ile na pierwszych dwóch nie było problemów, to haas wywalał przeciążenie
Na dobrą sprawę detale idą dalej, a problem ucichł. Aż muszę się podpytać operatorów jak to teraz wygląda.
te stoły obrotowe (podzielnice) haasa jednak chyba coś mają w sobie nie tak. U nas robiliśmy pewne detale, najpierw na podzielnicy 310 made in daleki wschód, potem na podzielnicy 250 kitagawy, a potem na 310 haasa. Detal obrabiany na średnicy 115mm w nierdzewce, więc nie za wiele, podparty koniem, co prawda na stałym kle, no ale... I o ile na pierwszych dwóch nie było problemów, to haas wywalał przeciążenie