Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
cezar1022
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 22 sie 2018, 02:12

Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#1

Post napisał: cezar1022 » 23 sie 2018, 03:09

Witam.
Posiadam sterownik PikoCNC-E.
Chcę grawerować tekst jednoliniowy za pomocą punktaka pneumatycznego.
Zależy mi na sterowaniu częstotliwością punktaka w zakesie 0-120Hz.
Założyłem , że sprzętowo punktak będzie sterowany poprzez e-zawór 24VDC.
Zawór zasilany będzie przez przekaźniki SSR.
Jak sprzętowo i programowo połączyć punktak (SSR) z PikoCNC ?
- Oś Z (odległość narzędzia od materiału ) ustawiam ręcznie - więc w zasadzie pozostaje bez zmian
więc przejazdy w osi Z nie są mi potrzebne.
Jak wyłączyć przejazdy w oś Z lub je ograniczyć do minimum ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1134
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#2

Post napisał: zibi » 23 sie 2018, 06:36

Skasować z programu.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#3

Post napisał: RobWan » 23 sie 2018, 07:26

cezar1022 pisze:Jak wyłączyć przejazdy w oś Z

Ustawić głębokość obróbki na 0,001 mm, bo przy głębokości 0,000 nie powstanie g-kod.
cezar1022 pisze:Jak sprzętowo i programowo połączyć punktak (SSR) z PikoCNC ?

Jako wrzeciono.
cezar1022 pisze:Chcę grawerować tekst jednoliniowy

A skąd masz czcionki? :-)
cezar1022 pisze:przejazdy w osi Z nie są mi potrzebne.

A dojazdy? Punktak będzie szorował po powierzchni.
Chyba, że chcesz aby to Piko generowała impulsy do punktaka.
Wtenczas masz wyjście domyślnie w PLC nr 5 do głowicy kującej. Tylko jak zmusić Piko, aby aktywować kucie przy "normalnej" obróbce?
Jak patrzę na g-kod kucia, to tam nie ma linnii w programie, które są odpowiedzialne za uruchamianie głowicy kującej. Magia? :-)


Robert


Autor tematu
cezar1022
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 22 sie 2018, 02:12

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#4

Post napisał: cezar1022 » 24 sie 2018, 01:12

Witaj Robert.
1.Głębokość obróbki w Z=0,001 jest OK.
2.Wrzeciono
Załączanie wrzeciona M3
Wyłączanie wrzeciona M5
Musiałbym wrzeciono załączać przed każdym przejazdem roboczym i wyłączać
po jego zakończeniu czyli dla każdego konturu z osobna (aby nie rysować
na dojazdach do konturów).
Nie wiem czy tak można zrobić ale dzisiaj sprawdzę.

3.Napisy jednokreskowe wygenerowałem w EduCad2.9 i zapisałem do dxf.

4.Myślałem również o zastosowaniu opcji wykuwania ponieważ jest tam możliwość
deklarowania częstotliwości przebiegu wyjściowego (z ograniczoną rozdzielczością)
5.Teraz najważniejsze : Czy da się zrealizować wykuwanie tylko po konturach, przy
osi Z=constans, na jednym wyściu w PikoCNC ?
- kluczowanie wyjścia generującego przebieg np.100Hz na czas przejazdów roboczych.

Otrzymałem dzisiaj wsparcie od PikoCNC Więc biorę się do pracy.
Za pomoc dziękuję i pozdrawiam.
Pewnie przedemną długa droga.
Polecam odwiedzanie tematu.
Będę wdzięczny.
Cezar

Dodane 38 minuty 20 sekundy:
Witaj Zibi.
Dziękuję za podpowiedź - sprawdzę.
Pzdr
Cezar


Autor tematu
cezar1022
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 22 sie 2018, 02:12

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#5

Post napisał: cezar1022 » 24 sie 2018, 04:36

Jest możliwość wykuwania konturów jednoliniowych 2D ( z zadeklarowaną częstotliwością ) używając jednego wyjścia PicoCNC do sterowania zaworem pisaka (punktaka) grawerskiego.
Nie wiem jak to będzie wyglądać na materiale ale działa :)
Chciałbym jeszcze całkowicie pominąć obsługę osi Z ( ale może za parę godzin ).
Pozdrawiam


Autor tematu
cezar1022
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 22 sie 2018, 02:12

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#6

Post napisał: cezar1022 » 26 sie 2018, 06:01

Okazue się że można prościej.
1.Wyłączenie osi Z : " Ustawienia " - nie program
2.Grawerowanie XY, za pomocą jednego portu DC ze stałą f również ( bez ingerencji w G-code)
Dziękuję PikoCNC



)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#7

Post napisał: RobWan » 26 sie 2018, 11:08

cezar1022 pisze:za pomocą jednego portu DC ze stałą f

O jakim porcie piszesz?

Robert


Autor tematu
cezar1022
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 22 sie 2018, 02:12

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#8

Post napisał: cezar1022 » 27 sie 2018, 06:19

Miałem na myśli jeden bit wyjść Piko.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Grawerowanie txt jednoliniowego 2D

#9

Post napisał: RobWan » 27 sie 2018, 08:24

Ale to trzeba coś dopisać w PLC.
A może pod PWM?

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”