Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#1

Post napisał: baszawez » 06 cze 2019, 11:36

Witam
Panowie jak w ArtCam zrobić aby grawerował tekst na czcionce z pojedynczych linii?
Obrazek




Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 87
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#2

Post napisał: Arkadiusz2000 » 06 cze 2019, 17:44

Czcionki dostępne w ArtCam-ie raczej do tego się nie nadają, ponoć można, ale to dużo kombinacji. Ja próbowałem przez funkcję grawerowania "centrolini".
Litera I jak Iwona lub O jak Olga jest ok ale już K jak Krzysztyf lub F jak Feliks wychodzą pokracznie.
Najlepiej znaleźć (czytaj kupić) czcionki jednoliniowe zwane również grawerskimi tak jak te
https://fonty.pl/sklep,17,grawerskie.htm
Oczywiście nie jest to reklama tych czcionek, to nie ja je sprzedaje.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#3

Post napisał: lajosz » 06 cze 2019, 17:47

Obrazek


Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 87
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#4

Post napisał: Arkadiusz2000 » 06 cze 2019, 19:59

Mając na myśli czcionka "jednoliniowa" i "centrolinia" chodziło mi o coś takiego, autorowi tematu zapewne też
Obrazek
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#5

Post napisał: lajosz » 07 cze 2019, 00:27

Arkadiusz2000 pisze:
06 cze 2019, 19:59
Mając na myśli czcionka "jednoliniowa" i "centrolinia" chodziło mi o coś takiego, autorowi tematu zapewne też
Nie sądzę.

-- Po pierwsze, autor tematu wybrał (jak widać) właśnie czcionkę jednoliniową.
-- Po drugie, grawerowanie V-Bit nie jest (jak piszesz) jednym przejazdem między wektorami ..... to są ZAWSZE minimum dwa przejazdy lub więcej.
-- Po trzecie, żeby uzyskać pseudoefekt "jednoliniowego" przebiegu (jak na Twoim screenie), obróbka V-Bit MUSI frezować na różnych głębokościach, no chyba, że użyjemy czcionki o jednakowej szerokości pomiędzy liniami/wektorami które tworzą pojedynczy znak.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#6

Post napisał: baszawez » 07 cze 2019, 08:05

lajosz pisze:
06 cze 2019, 17:47
Obrazek
jaką masz wersje ArtCAM? Bo ja 2008 i nie mam niestety takich opcji
Obrazek


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Grawerowanie tekstu na pojedynczych liniach

#7

Post napisał: lajosz » 07 cze 2019, 11:16

OK, zapomniałem, że tu o starszego ArtCAM-a chodzi, czyli ... w Artcamie 2008 też jest frezowanie wzdłuż wektora, tyle że (nie wiadomo dlaczego) jako osobna obróbka:

Popatrz:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”