Gdzie takie coś w PL dostane?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1031
Rejestracja: 19 paź 2010, 18:53
Lokalizacja: ~ Kraków

#11

Post napisał: pabloid » 11 lip 2014, 15:14

RomanJ4 pisze:Mankamentem może być odwracanie tarczy od obserwatora
A to już kwestia rodzaju czujnika. Wystarczy taki: http://www.oberon.com.pl/rozdzielczosc- ... 4-5-r.html i problem znika :mrgreen:



Tagi:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3537
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#12

Post napisał: jasiu... » 11 lip 2014, 16:03

Koledzy, drobna sugestia.

Szorując czujnikiem po stole zawsze można "zgubić setkę". Dlatego ja zawsze podjeżdżałem w dowolne miejsce nad stołem i pomiędzy stół, a nóżkę czujnika podkładałem, wsuwając, tę samą płytkę wzorcową. Daje mi to jedną pewność - nóżka czujnika jest mała i mogłaby się schować w jakiejś nierówności stołu (odgniotku), płaszczyzna płytki jest spora, a więc płytka leży praktycznie na powierzchni stołu, tak uważałem jest dokładniej. Reszta tak samo, jak w waszych pomiarach - szukam takiej pozycji, żeby cyfra na zegarku cały czas była taka sama.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9154
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#13

Post napisał: RomanJ4 » 11 lip 2014, 16:25

Szkło też jest dobre, bo położone na stół nawet mocno "podziobany" ustawia się w wyśrodkowanym położeniu powierzchni stołu (bez pokazywania wszystkich nierówności, krzywizn, oczywiście usuwając przedtem jakieś wystające zadziory).
pozdrawiam,
Roman


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3537
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#14

Post napisał: jasiu... » 12 lip 2014, 09:08

Roman, ale szyba też może być wygięta. Poza tym może się potłuc, a nie wyobrażam sobie, żeby koło maszyny nie było płytki wzorcowej. Stąd najprościej, moim zdaniemwłaśnie płytkę podkładać.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4929
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#15

Post napisał: oprawcafotografii » 12 lip 2014, 09:24

RomanJ4 pisze:
oprawcafotografii pisze:Taki przyrząd się kalibruje przed każdym pomiarem
No, to chyba oczywiste.
Jednak odległości od osi gniazd zegarów, ich równoległość do siebie i trzpienia, oraz prostopadłość środkowego trzpienia do belki musi być zachowana, inaczej żadna kalibracja nie pomoże (choćby tylko krzywy trzpień)....
Nie prawda. Istotna jest tylko odleglosc zegarow od osi i to tylko po to zeby
podczas kalibracji koniec czujnika trafial w to samo miejsce punktu na ktorym
kalibrujemy czujniki.

Os moze byc dowolnie krzywa etc.

q

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9154
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#16

Post napisał: RomanJ4 » 12 lip 2014, 09:42

jasiu... pisze:Roman, ale szyba też może być wygięta.. Poza tym może się potłuc
"Prawo Murphy'ego mówi...", ale ja nie zakładam od razu najgorszego, zazwyczaj przemysłowe są (prawie) idealnie równe (co można łatwo sprawdzić), a przynajmiej poniżej dokładności wskazań popularnych czujników..
Owszem, płyta byłaby jak najbardziej wskazana, ale mało kto posiada, zwłaszcza działając amatorsko..
oprawcafotografii pisze:Istotna jest tylko odleglosc zegarow od osi i to tylko po to zeby
podczas kalibracji koniec czujnika trafial w to samo miejsce punktu na ktorym
kalibrujemy czujniki.
Oś może być dowolnie krzywa etc.
Tu bym z kolegą polemizował, ale jako, że nie posiadam takowego przyrządu nie mogę przedstawić namacalnych dowodów, więc uznaję racje kolegi.
Co nie deprecjonuje zasadności stosowania zwłaszcza amatorsko, prostszych przyrządów.
pozdrawiam,
Roman


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3537
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#17

Post napisał: jasiu... » 12 lip 2014, 16:40

RomanJ4 pisze:Owszem, płyta byłaby jak najbardziej wskazana, ale mało kto posiada, zwłaszcza działając amatorsko..
MOże http://allegro.pl/plytka-wzorcowa-17-0-i4359093165.html :?:

Za 20 złotych masz co podkładać pomiędzy stół i czujnik podczas pomiarów, a do tego np. pomiędzy nóż i materiał (albo frez i materiał) przy bazowaniu narzędzi na maszynie. Owszem, ja robię szczelinomierzem, ale jak się już ma tą jedną płytkę, to czasem się przydaje tak.

Na marginesie - niektórzy posiadaną do takiego bazowania płytkę traktują jako odstęp do tzw. konturu bezpiecznego.


Autor tematu
rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 507
Rejestracja: 04 sty 2009, 18:32
Lokalizacja: zakopane podhale
Kontakt:

#18

Post napisał: rysmen » 13 lip 2014, 11:02

Ok panwie już tyle wiedzi mi daliście że postaram się sam wykonać o ile uzyskam dokładność to sie pochwale ustrojstwem pozdrawiam.


czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 315
Rejestracja: 06 lut 2006, 12:08
Lokalizacja: kraków

#19

Post napisał: czort » 27 lip 2014, 23:24

Ten przyrząd jest tak samo dokładny jak pomiar jednym czujnikiem, jedynymi miejscami gdzie przewyższa pomiar jednym czujnikiem jest czas i wygoda. Wniosek prosty jeżeli takie ustawienia robi się często (np ustawiając głowice do liniału sinusowego ) to taki zakup (czy wykonanie samemu ) ma uzasadnienie ekonomiczne. W innym wypadku się nie opłaca.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”