To prawda, że starsi ludzie słabiej ogarniają temat, też mam to na wyciągnięcie ręki. Z tym, że nie dlatego że to przerasta ich możliwości a dlatego, że się boją albo są uparci.
Dlaczego telefon stracił swoją nazwę na rzecz smartfona? A dlatego, że to on jest smart i użytkownik już nie musi umieć robić bóg wie jakich czarów-marów żeby np. wysłać maila. Przypomnijcie sobie starsze telefony, które miały możliwość wysłania maila ale trzeba było być magiem aby wszystko skonfigurować a później tego maila napisać i wysłać. Teraz to jest pierdnięcie.
Teraz małe dzieci, które nie potrafią jeszcze czytać używają smartfonów do oglądania różnego badziewia i grania. Są jakoś mądrzejsze od 50cio latków? No pewnie, że głupsze ale się nie boją i są bardzo tego ciekawe.
Poza tym pisząc o tych przykładowych kolejkach do kas to ja nie widziałem tam staruszków a ludzi w większości młodszych ode mnie.
IMO większość ludzi potrzebuje smartfona do robienia zdjęć i mediów społecznościowych. O innych zastosowaniach nie chcą nawet słyszeć.