frezowanie z autoCada lub corela jak to zrobić


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

frezowanie z autoCada lub corela jak to zrobić

#1

Post napisał: pawelkaso » 02 paź 2009, 21:22

witam

proszę o pomoc krok po kroku jak wyfrezować taki element

posługuję się programem auocad i corel

który był by lepszy i jak się do tego zabrać

jestem początkujący

program do obsługi plotera to MACH2 którego powoli się uczę

to na zdjęciu to fragment frontu kolumny głośnikowej sklejka 25mm i wgłębienie 10mm

będę wdzięczny za pomocObrazek

[ Dodano: 2009-10-02, 21:31 ]
sorki coś za dużo tych zdjęć :shock:
Załączniki
głośnik-proba.jpg
głośnik-proba.jpg (26.57 KiB) Przejrzano 2041 razy
głośnik-proba.jpg
głośnik-proba.jpg (26.57 KiB) Przejrzano 2043 razy



Tagi:


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

pomoge ale w solidzie

#2

Post napisał: dziabi3 » 02 paź 2009, 21:45

jak co to moge
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 16:30 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#3

Post napisał: pawelkaso » 02 paź 2009, 22:07

dzięki za pomoc ale chciał bym to umieć zrobić sam

tego typu elementów o różnych wymiarach robię kilka dziesiąt więc muszę to zrobić samodzielnie

może zacznijmy od tego czy auocad lub corel do tego się nadają czy może lepiej będzie poznać inny program


GG
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#4

Post napisał: GG » 02 paź 2009, 23:12

Proponuję zrobić rysunek w corelu.
Rysujemy prostokąt wpisujemy w niego dwa okręgi powiększamy x10 i eksport jako PLT, 1 minuta i gotowe.




Pozdrawiam


radanboy
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 28 sie 2009, 09:12
Lokalizacja: INFO
Kontakt:

#5

Post napisał: radanboy » 03 paź 2009, 10:30

Kolego w Autocadzie robisz rysunek wykonawczy, zapisujesz jako *.dwg lub *.dxf i wczytujesz do www.edgecam.pl i bez problemu robisz sobie obróbkę wraz z kompletną symulacją.

Pozdrawiam


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#6

Post napisał: pawelkaso » 03 paź 2009, 10:56

dzięki radanboy

brzmi prosto oczywiście spróbuję

firma wysyła cd w piątki a ja jestem niecierpliwy

skąd zciągnąć ten program

czy może orjętujesz się ile to kosztuje

jeśli są jesze inne propozycje to bardzo proszę

a czy adoCad nie dał by rady


SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 367
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#7

Post napisał: SACZI » 03 paź 2009, 13:31

pawelkaso pisze:czy adoCad nie dał by rady
AutoCAD (adoCAD to chyba jednak przejęzyczenie/literówka) to jak sama nazwa mówi CAD.
Do obróbki potrzebujesz program z grupy CAM, który na podstawie geometrii - rysunku, który zrobiłeś, generuje program NC dla konkretnej maszyny.
radanboy już CI napisał, że ten rysunek wczytujesz do CAM'a i na tej podstawie generujesz kod NC dla maszyny.
Możesz również pisać ten kod z "palca" w notatniku, ale to trudniejsze i łatwo o pomyłkę.


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#8

Post napisał: pawelkaso » 03 paź 2009, 14:14

oczywiście to pomyłka ale chodziło mi o eduCada

programów jest sporo a mi chodzi o dość proste elementy i bazując na waszej wiedzy chciałem dobrać komplet cad/cam do moich celów

troszkę się miotam bo to moje pierwsze kroki w cnc

ten komplet autoCad +edgeCam wydaje mi się ok lecz nie wiem czy się nie wywrócę finansowo

obecnie odpaliłem cncGraf i nie przyjmuje mi dxf z autoCada 2008 chyba że po wykonaniu tego rysunku moszę jeszcze go jakoś przekształcić


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#9

Post napisał: dasza77 » 03 paź 2009, 17:45

Strasznie Tobie komplikują życie , jeżeli masz Corela ,to narysuj to wszystko w Corelu , zapisz jako plt i wczytaj do Macha.
Proste - prawda?

[ Dodano: 2009-10-03, 17:47 ]
dodaję, że wszystkie obiekty możesz narysować w Corelu różnymi kolorami, wtedy przy wczytywaniu do mach określasz głebowości frezowania, posuwy itp dola poszczególnych kolorów.

[ Dodano: 2009-10-03, 17:54 ]
jeżeli jesteś początkujący , to w ramach ćwiczenia napisz sobie program "spod palca" w G-codach .
Program będzie miał zapewne 10 lub trochę więcej linijek.
Może zajmie to trochę więcej czasu , ale przyda się taka praktyka , szczególnie jak wspomniałem program będzie prościutki.
Użyjesz zapewne 3 komendy G0 , G1 i G2 lub G3 oraz F dla określenia posuwu.


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#10

Post napisał: pawelkaso » 03 paź 2009, 19:30

ciekawe

1.używać macha 2 czy od razu 3

2.czy możesz mi podpowiedzieć gdzie i jak przydziela się głębokości i kolejność do kolorów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”