frezowanie z autoCada lub corela jak to zrobić


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#11

Post napisał: dasza77 » 03 paź 2009, 21:14

Ja używam macha 2.
W menu import (lub podobnie) wybierasz import hplg (nie mam przed sobą macha więc strzelam) i wskazujesz na wcześniej zapisany plik corela plt.
Otwiera się oknoi dla każdego koloru dobierasz posuw (szybkość), głębokość frezowania i kolejność frezowania(tzn który kolor 1, 2, 3...).
Mach to zamienia na G-cody i masz od razu podgląd.
Możesz sobie zasymulować "na sucho" i widzisz jak frez jeździ po liniach (zmienia się kolor) .
Jeżeli coć jest nie tak to jeszcze raz importujesz i zmieniasz szybkości, głębokości itp.
Lub możesz to zrobić edytując G-cody (wciskając EDIT)



Tagi:


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#12

Post napisał: pawelkaso » 03 paź 2009, 22:37

dzięki

a co powiesz na frezowanie caegoś takiegoObrazek

Obrazek

jak to wyfrezować

to jest horn do głosnika może być taki lub okrągły

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#13

Post napisał: Bri » 05 paź 2009, 06:28

Chcesz to frezować z litej bryły?? To się albo odlewa i wykańcza albo (raczej) wytłacza na gotowo (wierci na końcu).
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#14

Post napisał: pawelkaso » 05 paź 2009, 14:46

tak wiem jak się to robi ale dokładną formę,matrycę muszę jakoś zrobić

do tej pory korzystałem z usług zakładów ale dobra matryca jest droga

postanowiłem spróbowaś własnych sił i próbuję to realizowć

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#15

Post napisał: Bri » 06 paź 2009, 06:40

To ewentualnie pomyśl nad takim wariantem - wycinasz z cienkiej blachy potem zaginasz, łączysz wszystko zgrzewając lub spawając, no i pasujesz to do ramki.

Obrazek
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor


Autor tematu
pawelkaso
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:17
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

#16

Post napisał: pawelkaso » 07 paź 2009, 00:34

Bri czięki za chęci ale mnie chodzi o cnc
robię to od nastu lat i przeszedłem etap chałpnictwa

szukam odpowiedzi jakich programów CAD/CAM powinienem użyć

a dla twojej wiadomości tolerancja przy takich hornach to max 0,1mm

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#17

Post napisał: Bri » 08 paź 2009, 06:35

No wiesz wycinanie kształtów z blachy to też cnc. Ale ok. Na moje oko jeśli robiłbym to z litej bryły, najpierw zrobiłbym odpowiedni rysunek części w 3D (cad: np. solidworks/autodeskinventor/alibredesign/catia) i wyeksportował tę bryłę w rozpoznawalnym formacie do cam (edgecam/mach/solidegde) w którym przygotowany zostałby program (lub dwa programy - obróbka od zewnątrz a później od wewnątrz) na maszynkę.
Programów cad 3d oraz cam jest sporo nie znam wszystkich, ba o niektórych czasem słyszę pierwszy raz :) użyj takiego którego masz pod ręką i który oferuje potrzebną funkcjonalność. Podałem tylko najpopularniejsze tytuły.
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”