Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

Frezowanie 2 detali w jednym programie za pomocą jednej bazy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Blacksa88ath
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2019, 14:00

Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#1

Post napisał: Blacksa88ath » 14 mar 2019, 14:28

Witam,
Jestem nowy w tematyce frezowania na CNC, więc z góry przepraszam za braki w wiedzy - jeśli walne coś głupiego proszę o wyrozumiałość,
Jak w temacie kiedyś widziałem filmik jak frezowane były 2 takie same detale w 2 imadłach - niestety nie mogę go już znaleźć,
Zastanawiam się czy jest możliwe ustawienie 2 różnych baz w 1 programie tak aby było możliwe wykonanie 2 detali jednocześnie w 2 imadłach.
Czy jest tylko opcja bazowania się na 1 detalu a 2 detal musi być zawsze w tym samym miejscu aby CAM go widział,

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź



Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#2

Post napisał: WZÓR » 14 mar 2019, 14:32

Blacksa88ath pisze:
14 mar 2019, 14:28
....
Zastanawiam się czy jest możliwe ustawienie 2 różnych baz w 1 programie tak aby było możliwe wykonanie 2 detali jednocześnie w 2 imadłach.
.....
Możesz ustawić nawet cztery imadła i frezować na czterech bazach.

p.s.
Tak ..... , w programie można zrobić różne ,, cuda".

Mariusz.


Autor tematu
Blacksa88ath
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2019, 14:00

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#3

Post napisał: Blacksa88ath » 14 mar 2019, 15:20

Ok,
Dzięki, ale czy te cuda mogę zrobić z jednego programu który będzie się do tych baz odwoływał, jeśli tak mogę prosić o podesłanie jakiegoś tutoriala

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#4

Post napisał: WZÓR » 14 mar 2019, 15:35

Po co Ci tutorial ?
Skopiuj X razy program , wklej jeden pod drugim , zmień bazy i po sprawie.

przykład;
%
O00001 (B)
G17
G40
G80
G90
G54
T2 M6 (Tool # 2 : 12.5 Nawiertak c1.6)
G43 H2
S2000 M3
G0 X0 Y0
Z25. M8
G82 X0 Y0 Z-5. R2.5 P0 F35.
G80
T3 M6 (Tool # 3 : 14. Wiertlo )
G43 H3
S390 M3
G0 X0 Y0
Z25. M8
G83 X0 Y0 Z-20. Q2. R2.5 P0 F30.
G80
M9
M5
T4 M6 (Tool # 4 : 10. Frez walcowy )
G43 H4
S2100 M3
G0 X1.425 Y0
Z25. M8
G0 Z2.5
G1 Z-16. F350.00
G41 G1 X7.325 D4
G3 I-7.325 J0
G1 G40 X1.825
G0 Z25.
M9

G55

T2 M6 (Tool # 2 : 12.5 Nawiertak c1.6)
G43 H2
S2000 M3
G0 X0 Y0
Z25. M8
G82 X0 Y0 Z-5. R2.5 P0 F35.
G80
T3 M6 (Tool # 3 : 14. Wiertlo )
G43 H3
S390 M3
G0 X0 Y0
Z25. M8
G83 X0 Y0 Z-20. Q2. R2.5 P0 F30.
G80
M9
M5
T4 M6 (Tool # 4 : 10. Frez walcowy )
G43 H4
S2100 M3
G0 X1.425 Y0
Z25. M8
G0 Z2.5
G1 Z-16. F350.00
G41 G1 X7.325 D4
G3 I-7.325 J0
G1 G40 X1.825
G0 Z25.
M9
M5
G28 G91 Z0
G28 Y0
G0 G49
G90
M30
%

---------------------------------------------


Jak program jest długi , to możesz zastosować podprogramy.
..... szczegóły możesz poznać po przeczytaniu instrukcji obsługi (np.) Haas .

Obrazek

Mariusz.


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 398
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#5

Post napisał: FTW » 14 mar 2019, 15:47

WZÓR pisze:
14 mar 2019, 15:35
Po co Ci tutorial ?
Skopiuj X razy program , wklej jeden pod drugim , zmień bazy i po sprawie.
Nie jest to najlepsza opcja moim zdaniem... najlepiej by było robić każdym narzędziem na wszystkich bazach i potem dopiero wymiana... przy odpowiedniej ilości sztuk nawet zmieniacz narzędzia przestaje być potrzebny :D

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#6

Post napisał: WZÓR » 14 mar 2019, 15:49

FTW pisze:
14 mar 2019, 15:47
WZÓR pisze:
14 mar 2019, 15:35
Po co Ci tutorial ?
Skopiuj X razy program , wklej jeden pod drugim , zmień bazy i po sprawie.
Nie jest to najlepsza opcja moim zdaniem... najlepiej by było robić każdym narzędziem na wszystkich bazach i potem dopiero wymiana... przy odpowiedniej ilości sztuk nawet zmieniacz narzędzia przestaje być potrzebny :D
Wiem ...... , też tak robię.
Ale niech gość pozna najpierw podstawy. :D

Mariusz.


Autor tematu
Blacksa88ath
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2019, 14:00

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#7

Post napisał: Blacksa88ath » 14 mar 2019, 16:19

Super,
Wielkie dzięki Panowie za pomoc!

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#8

Post napisał: Petroholic » 14 mar 2019, 18:58

Rekordowo robiłem na raz 12 sztuk na VF4 :) Oczywiście na dwunastu bazach i oczywiście po kolei narzędzie na każdej bazie / wymiana /na każdej bazie / wymiana / i tak do ustranej :D

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#9

Post napisał: WZÓR » 15 mar 2019, 12:50

Petroholic pisze:
14 mar 2019, 18:58
Rekordowo robiłem na raz 12 sztuk na VF4 :) .....
Nie zawsze taki ,,rekord'' się opłaci. :D
Z reguły obróbka detalu na jednej operacji się nie kończy ..... , jest ich dwie , trzy albo i więcej.
Moim zdaniem efektywniej jest zaplanować tak pracę maszyny , aby za każdym M30 wychodził detal na gotowo.

Mariusz.


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Frezowanie w dwóch imadłach 2 takich samych detali

#10

Post napisał: lepi » 15 mar 2019, 12:57

Robiłem nawet 24 sztuki, dawniej może i więcej. Nie wyobrażam sobie ustawiania tylu baz. Może nawet tylu się nie da. Dużo łatwiej wywołać offset osi i to z pętli programu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”