Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D


Autor tematu
kamil.wodnicki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2018, 18:10

Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#1

Post napisał: kamil.wodnicki » 01 paź 2018, 18:30

Witam. Może mnie ktoś oświecić i wytłumaczyć mi jak mam wyfrezować stożkowe pogłębienie w 10mm płytce. W załączniku przykładowy plik dxf. Mam wrażenie że w moim cambamie brakuje widoku 3d, tzn. jest, ale muszę każdorazowo wchodzić w menu widok i wybierać oś yz(nie mogę przesuwać myszką widoku osi). Poza tym wczytanie pliku dxf (z sketchup'a) generuje ogromne ilości polilini. Nieco lepiej wygląda po gdy wczytuję plik stl, ale za cholerę nie wiem jak powinieniem ustawić ścieżki narzędzia dla tego pliku. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Załączniki
problem.dxf
(392.87 KiB) Pobrany 11 razy



Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#2

Post napisał: Yarec » 01 paź 2018, 18:51

Informacje
Wybrany załącznik już nie istnieje
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
kamil.wodnicki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2018, 18:10

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#3

Post napisał: kamil.wodnicki » 01 paź 2018, 20:59

Wg. mnie istnieje, otwiera się i ściąga bez problemu. Sprawdź jeszcze raz.

Dodane 1 godzina 39 minuty 6 sekundy:
chyba obczaiłem to powoli, nie mogę jeszcze wykonać testu bo mach mi nie chce wczytać ścieżki narzędzia (chyba przez 64 bitowy system win 10).

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#4

Post napisał: Yarec » 01 paź 2018, 22:45

dobra mam, (to był cytat komunikatu - pewnie bład adresowania/transmisji)
aplikacje współpracujące powinny być 32 lub 64 bitowe

Dodane 1 godzina 17 minuty 9 sekundy:
Obrazek
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 223
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#5

Post napisał: Kazik_Wichura » 02 paź 2018, 08:53

Hej, żeby obracać 3D w Cambam naciśnij lewy ALT i dopiero obracaj myszką.

O coś takiego chodzi ?
Obrazek


Autor tematu
kamil.wodnicki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2018, 18:10

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#6

Post napisał: kamil.wodnicki » 02 paź 2018, 19:27

Dokładnie o coś takiego chodzi. Co prawda wyfrezowałem dziś coś takiego, ale w postaci całej bryły (nie mogłem np. ustawić żeby najpierw wyfrezował środek, a następnie wyciął brzegi) i nie z pliku dxf tylko stl.. Jak stworzyłeś taki stożek? pochodzi on z mojego pliku czy go sam narysowałeś? obracanie ogarnąłem w ustawieniach. wydaje mi się że nie pojmuję zasady działania CamBam'a w operacjach 3d. mógłby mi ktoś to sensownie wytłumaczyć?


Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 223
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#7

Post napisał: Kazik_Wichura » 03 paź 2018, 08:47

Z Twojego rysunku wziąłem tylko średnicę otworów (na górze i na dole stożka) reszta była wygenerowane przez CamBam. Na rysunku który wrzuciłem, po lewej stronie masz przedstawione wszystkie ustawienia (dla freza 1 mm) i opcje które do tego użyłem.
Co do operacji 3D - mam na myśli obróbkę brył - to najlepiej robić z plików w formacie STL, inne są przez niego słabo ogarniane. Jest to tani program do prostych prac głównie, ale jak się posiedzi to można w nim całkiem fajne rzeczy zrobić.
Pytaj - w miarę możliwości postaram się pomóc.


Autor tematu
kamil.wodnicki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2018, 18:10

Re: Frezowanie stożka, przełączanie widoku na 3D

#8

Post napisał: kamil.wodnicki » 03 paź 2018, 15:36

Dzięki.
Zacznijmy od nowa. Mam plik .stl(płytka z otworem stożkowym. Chcę wyfrezować tylko ten otwór. Po wczytaniu pliku CamBam widzi to jako całą bryłę i pozwala jedynie na opcję "Profil 3D". Po wybraniu opcji "Profil 3D" CamBam wycina zewnętrzne krawędzie bryły a następnie stożek. Operacji nie da się podzielić tak żeby zmienić kolejność. Ew. próbowałem to rozbić, ale wtedy twoży setki polilini.
Generalnie rysunki tworzę w DesignSpark i Sketchup i zależy mi żeby móc je bez większych kombinacji obrabiać na frezarce przy pomocy CAMBAM. Jeśli to nie najlepsze rozwiązanie to proszę o jakieś inne propozycje ale najlepiej spolszczone.
Załączniki
plate.stl
(184.76 KiB) Pobrany 4 razy
plate.png
cambam.png
sam stożek.stl
(3.65 KiB) Pobrany 6 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”