frezowanie pow. bocznej cylindra

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

#11

Post napisał: strahodekox » 15 sty 2017, 21:20

Instrukcje mam iTnc 530, 6/2009. W zalaczniku całość programu. Nie ma zdefiniowanego blok formu (przyjąłem go po swojemu - X i Y w osi stołu, Z na gorze detalu) i może stąd wynikaja błędy.

edit: W instrukcji, która podesłałeś kontur rozpisany jest identycznie jak w tej, ktorą ja miałem (płaszcyzna ZC).
Załączniki
1111aa.jpg
ss


HEHEHELMANS

Tagi:


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#12

Post napisał: capt.d. » 15 sty 2017, 21:47

Aloha
strahodekox pisze:i może stąd wynikaja błędy
Nie. BLOCK FORM służy tylko graficznemu przedstawieniu tego co dzieje się na maszynie. Równie dobrze może go nie być.
strahodekox pisze:(płaszcyzna ZC)
Źle mnie zrozumiałeś - nie chodzi o rysunek tylko o kontur w pliku, który załączyłeś.

Pozdrawiam


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

#13

Post napisał: strahodekox » 15 sty 2017, 22:37

Pozmieniałem Z tak jak poradziłeś i znów wywala błąd o złej zaprogramowanej osi.

Dlatego jeżeli ktoś ma jakiś przykładowy i działający program na wykorzystanie tego cyklu to prosze od podesłanie. Przeanalizuje sobie go na chłodno i może uda sie to ogarnąć.
HEHEHELMANS


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#14

Post napisał: capt.d. » 16 sty 2017, 12:10

Aloha

Tutaj wynik zmiany Z na X.

Pozdrawiam


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

#15

Post napisał: strahodekox » 16 sty 2017, 12:43

pogrzebałem jeszcze raz w kinematyce i poszło :D dzieki!!

ps. jaką masz wersje symulatora? u mnie są jakieś problemy z wyświetlaniem w symulacji 3D
HEHEHELMANS


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#16

Post napisał: capt.d. » 17 sty 2017, 00:28

Aloha
strahodekox pisze:i poszło dzieki!!
Nie za ma co ;)
strahodekox pisze:jaką masz wersje symulatora?
Jakąś starszą 530, nie pamiętam już. U mnie głupiał symulator i mimo dobrego programu sypał błędami. Pomógł restart.
strahodekox pisze:problemy z wyświetlaniem w symulacji 3D
530 w 3+2 lubiło pokazywać cuda. 640 ma świetną grafikę.

Pozdrawiam


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

#17

Post napisał: strahodekox » 17 sty 2017, 09:33

Zauważyłem, że przy zmianie zapisu konturu lub osi obrotu często wyskakuje błąd programowania konturu (483 - błędny zapis MP810). Czym steruje ten parametr? Czy ma to jakiś związek z osią C oraz jej zakresem oraz kierunkiem obrotu?
HEHEHELMANS


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#18

Post napisał: capt.d. » 17 sty 2017, 12:12

Aloha

Ustaw ten parametr na 0. Powinno pomóc.
Instrukcja pisze:Nowe funkcje cykli software
340 49x-05
„ Cykle dla powierzchni bocznej cylindra 27, 28, 29 i 39) pracują
obecnie także z osiami obrotu, których wskazanie działa z redukcją
kąta. Dotychczas musiał być nastawiony parametr maszynowy
810.x = 0
Pozdrawiam


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

#19

Post napisał: strahodekox » 17 sty 2017, 12:38

niestety to nie pomaga
HEHEHELMANS


kono87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2014, 14:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: frezowanie pow. bocznej cylindra

#20

Post napisał: kono87 » 27 lis 2019, 16:41

Witam Panowie mam pytanie odnośnie tego właśnie cyklu (27). Problem mam tego typu iż detal nie jest idealnie w osi stołu. Potrzebna mi funkcja kutra pozwoli mi, przy takim mocowaniu odnieść się do środka detalu, a nie stołu .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”