Frezowanie gwintu

Dyskusje na temat systemu Sinumerik
Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Frezowanie gwintu

#1

Post napisał: maras-1232 » 27 maja 2020, 10:28

Witam mam problem z frezowanie gwintu na sterowaniu 840D , otóż wywala mi alarm że narzędzie za duże i nie mogę tego przejść sobie gwint 1/4 19 narzędzie ma średnicę fi10 ,w ustawieniach zmieniłem już średnicę otworu na większą i nic to nie dało Obrazek Obrazek

Pomoże ktoś?




wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Frezowanie gwintu

#2

Post napisał: wojtek10916 » 27 maja 2020, 11:20

Pokaz opis narzędzia jeszcze i spróbuj zmienić kierunek na Z1->Z0

Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Frezowanie gwintu

#3

Post napisał: maras-1232 » 27 maja 2020, 11:42

Obrazek Chodzi o to by narzędzie szło z dołu do góry tak?
Zmieniłem ale dalej to samo

Jest to narzędzie 12


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Frezowanie gwintu

#4

Post napisał: wojtek10916 » 27 maja 2020, 12:25

δ ok Zmien Z1 z abs na inc
u mnie tez byl problem po tej zmianie poszlo
picture_2020_5_27_11_22_13_225.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Frezowanie gwintu

#5

Post napisał: maras-1232 » 27 maja 2020, 12:34

No nic to nie pomogło u mnie, ale dziękuję za chęci ,może jakieś inne pomysły, a czy gdzieś mogę zmienić typ dojścia lub wyjścia narzędzie? L1 L2 Nie wiem


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Frezowanie gwintu

#6

Post napisał: wojtek10916 » 27 maja 2020, 13:17

A narzedzie nie powinno byc opisane jako frez do gwintow?

Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Frezowanie gwintu

#7

Post napisał: maras-1232 » 27 maja 2020, 13:38

Po opisaniu narzędzia maszyna nie chce go pobrać z magazyny wyskakuje błąd ,prawdopodobnie starsze oprogramowanie mam ,a jaką średnicę narzedzia ma kolega u siebie wpisaną?


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Frezowanie gwintu

#8

Post napisał: wojtek10916 » 27 maja 2020, 14:42

ta maszyna jest na 840D sl wiec troche inna
wpisalem 10 mm tylko ze opis narzedzia jako frez do gwintow


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Frezowanie gwintu

#9

Post napisał: wojtek10916 » 27 maja 2020, 21:49

Ewentualnie prześlij mi program to sprawdzę czy u mnie będzie tak samo


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 479
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Frezowanie gwintu

#10

Post napisał: mag999 » 28 maja 2020, 07:37

Na stronie vagrusa można wygenerować program na frezowanie gwintu. W tabeli Dajesz średnicę 0 i jedziesz programem.

Na hass tez mieliśmy podobnie
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”