Frezowanie blatu do kuchni

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#71

Post napisał: RobWan » 11 paź 2017, 09:35

zahar pisze:Do mojej maszyny polecono mi kontroler TYPu "E".
Od przybytku głowa nie boli. :grin:

Robert



Tagi:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#72

Post napisał: Petroholic » 11 paź 2017, 09:59

zahar pisze:napisałem maila na kontakt ze strony pikocnc.com
Masz też kontakt bezpośredni tu na forum :)

https://www.cnc.info.pl/cosimo,u,14458.htm

Plus cały dział poświęcony PIKO do przeczytania :D


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#73

Post napisał: zahar » 12 paź 2017, 00:39

Petroholic pisze: Masz też kontakt bezpośredni tu na forum :)
https://www.cnc.info.pl/cosimo,u,14458.htm
Dzięki. Wspominałeś wcześniej o v-bit. Znowu wałkuję temat.


Spędziłem dziś sporo czasu na naszym forum szukając informacji o frezowaniu v-bit. Ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Czy jeśli PikoCNC, a w zasadzie PikoCAM może się nadać do wygenerowania g-kodu do frezów v-bit? Myślałem nadzieję, że mogę wrzucić tam wektory żeby uzyskać coś takiego:







Czy tak się da? Program sam dobierze mi głębokość frezowania po podaniu geometrii freza?


--

na coś takiego się natknąłem, może kogoś zainteresuje:
https://makezine.com/2015/12/03/6-essen ... c-machine/


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#74

Post napisał: RobWan » 12 paź 2017, 09:35

zahar pisze: Program sam dobierze mi głębokość frezowania po podaniu geometrii freza?
Tak i nawet więcej. :-)

Robert


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#75

Post napisał: zahar » 13 paź 2017, 00:46

RobWan pisze: Tak i nawet więcej. :-)

Robert
Dobrze się więc składa, ale naprawdę sporo czasu spędziłem przeszukując forum żeby znaleźć jakiś poradnik jak dobrać ustawienia w PikoCAM żeby zrobić tą obróbkę v-bit.

Nie chciałem prosić żebyście podali mi odpowiedzi na tacy. Ale jakoś nie mogę dotrzeć do potrzebnych mi informacji.
Możecie mi wskazać właściwy wątek albo powiedzieć jak go szukać. Zakładam, że musiał taki powstać. Przecież chyba nie wszyscy wiedzieli od razu jak dobrać ustawienia w PikoCAM.

Sporo znalazłem informacji o instalowaniu PikoCNC we frezarkach, o zmianach nazw przycisków w programie, o problemach z offsetem i mnóstwo innych rzeczy. Ale nie to, czego szukałem.

Byłbym wdzięczny ;)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#76

Post napisał: Petroholic » 13 paź 2017, 01:22

Ja się jeszcze nie bawiłem Vbitem to tutaj nie pomogę... Ale jak masz Vbita to możemy zrobić testy :D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#77

Post napisał: RobWan » 13 paź 2017, 09:21

zahar pisze:Możecie mi wskazać właściwy wątek
Załóż takowy w części forum o Piko. Nie ma takiego dlatego, że to nowa funkcjonalność.
Poradnik? Ale tam nie ma nic skomplikowanego. Zaznaczasz geometrię klikasz na ten właśnie rodzaj obróbki i gotowe.

Robert


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#78

Post napisał: zahar » 14 paź 2017, 00:04

Dzięki Petroholic, mam coś w kształcie litery V, co może być V-bitem. Jutro wpadnę do pracowni, to zrobię zdjęcia i pokażę.


Dzięki RobWan, nie wiedziałem że to nowa funkcja i nie chciałem powielać wątków. Założę nowy w odpowiednim dziale i zapytam.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#79

Post napisał: Petroholic » 14 paź 2017, 02:08

W kształcie V to i ja mam ale mikro grawerskie :)

Vbit ma średnicę na górze gdzieś około 10mm albo lepiej :D Widziałem różne :D Zależy też od kąta V - przeważnie są 90st ale widziałem też 120st i 60st...

Poszperam u chińczyka to może zamówię jakieś :D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#80

Post napisał: RobWan » 14 paź 2017, 08:57

zahar pisze: mam coś w kształcie litery V, co może być V-bitem
Do pierwszych prób sprawdzi się marketowy.
https://www.castorama.pl/produkty/narze ... ml#product
Ma płaską stopkę co załatwia czyszczenie dna tym samym frezem jeżeli są jakieś szersze geometrie.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”