Frezowanie blatu do kuchni

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#61

Post napisał: Petroholic » 06 paź 2017, 00:22

zahar pisze:kontroler zelp
zelpR jeżeli będzie potrzebny kontroler z wbudowanymi sterownikami
Piko jeśli bez :)

Przy Zelprze dodatkowo Mach3, przy Piko jest program (z wbudowanym CAMem) w komplecie :)

Przede wszystkim musisz się dobrać do skrzynki i zobaczyć co tam siedzi i czego można dalej użyć, a co lata tylko z chińską płytką...

A co do ustawiania zera to tak jak mówiłem - ja zawsze zeruję w lewy bliższy kant. Jedyna możliwość kiedy mam zero na środku to jak robię coś okrągłego w uchwycie tokarskim. Czasami też zdarzy się zerować w prawy bliższy kant jak po lewej zostaje naddatek materiału do odcięcia ale wtedy wymiary idą w minus w X i to mnie wkurza...

PS Całkiem ładny blacik wyszedł :) Mówiłem, że pójdzie :)

PS2 Plus dla ciebie za posłuchanie rady i wygenerowanie "zakrętu" wokół kantów zamiast zwrotu 90stopni w miejscu = brak przypaleń kantu :)



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#62

Post napisał: RobWan » 06 paź 2017, 08:37

Petroholic pisze:PS2 Plus dla ciebie za posłuchanie rady i wygenerowanie "zakrętu" wokół kantów zamiast zwrotu 90stopni w miejscu = brak przypaleń kantu
O takich rzeczach nawet nie wiedziałem, że mogą sprawiać problem. To jest po stronie CAM-a.
Lepiej dołożyć do Macha (ile teraz kosztuje Mach?)i kupić Piko. CAM i sterownik w jednym to gigantyczne ułatwienie.

Tak samo offset. W Piko tylko podaję ile ma wynosić i to wszystko. Gdzie jest zero XY mnie nie interesuje.

Co do zera....
Pewnie każdy w zależności od maszyny i prac ma swoje sposoby.
Ja współrzędne maszynowe i materiału mam takie same (poza Z). Wyjątki to takie, gdzie trzeba coś na szybko do metrówki ustawić. Wtenczas albo wyrównanie wskazanego punktu ścieżki do pozycji narzędzia, lub według kamery.

W CAD-zie (SketchUp) gdzie rysuję mam wrysowany stół maszyny z ogranicznikami do których dosuwam materiał, wrysowany mam stół rastrowy podciśnieniowy, otwory w stole , którymi zasysane jest powietrze, nawet ściany pomieszczenia.

I już na etapie rysowania element leży tak jak będzie leżał na maszynie. Nawet jakieś duże, które wystaja poza maszynę można wirtualnie obracać, kombinować z miejscem, a małe aby pasowały do stołu rastrowego.

Robert


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#63

Post napisał: zahar » 09 paź 2017, 10:04

Ogarnąłem wreszcie komputer.
PS Całkiem ładny blacik wyszedł :) Mówiłem, że pójdzie :)
Petroholic, dzięki. Jestem zadowolony z efektu. Bałem się tych rogów jak diabli.
PS2 Plus dla ciebie za posłuchanie rady i wygenerowanie "zakrętu" wokół kantów zamiast zwrotu 90stopni w miejscu = brak przypaleń kantu :)
Przyznam się, że z tym moim CAMem za wiele sobie nie pogeneruję. Ścieżką był najprostszy obrys kształtu docelowego blatu powiększonego o promień freza. Tobie chodziło chyba o zrobienie pętelki na rogu, zamiast jechać po najkrótszej linii.

Do szafy w tym tyg. się dobiorę.

kupić Piko. CAM i sterownik w jednym to gigantyczne ułatwienie.
RobWan, tak też zrobię. Kupię Piko.

[ Dodano: 2017-10-09, 11:27 ]
mam jeszcze pytanie z kategorii: średnio mądre ;)

widziałem w zasadzie tylko w Internecie Mach3 i PikoCNC (ten drugi też u Petroholika). Nie do końca wiem na czym polega różnica. Obydwa są CAMami, ale to Piko jest droższe i lepsze?
Ostatnio zmieniony 09 paź 2017, 12:48 przez zahar, łącznie zmieniany 1 raz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#64

Post napisał: RobWan » 09 paź 2017, 12:48

Piko to CAM i sterownik (soft) i sterownik (sprzęt).
Mach tylko sterownik (soft). Potr5zeban jeszcze do tego płyta "główna".
Piko ze sterownikiem połączone jest przez USB lub sieć, MACH przez LPT.

Robert

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#65

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2017, 18:59

RobWan pisze:Piko to CAM i sterownik (soft) i sterownik (sprzęt).
Mach tylko sterownik (soft). Potr5zeban jeszcze do tego płyta "główna".
Piko ze sterownikiem połączone jest przez USB lub sieć, MACH przez LPT.
Nie do końca prawda...

Mach to soft - potrzebna jeszcze płyta grająca z Machem - Mach ma wbudowany CAM ale jest słaby - połączenie LPT/USB/ethernet(u mnie)

Piko to też soft ale - płyta w komplecie - wbudowany CAM lepszy niż w Machu - połączenie LPT/USB/ethernet/wifi

Zelpr to płyta z wbudowanymi sterownikami silników do max bodajże 3A dedykowana pod Macha...

Najlepszym wyjściem ze wszystkich podanych jest zdecydowanie PIKO:
- kupujesz komplet: płyta/soft w dobrej cenie
- masz pełne wsparcie na forum


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#66

Post napisał: dance1 » 09 paź 2017, 20:16

Ja bym chciał pogratulować koledze, okazało się że jesteś lepszym fachurą od kolegi kubus838 który od lat za fachowca się podaje a posiadając cnc blat piłą proponował wycinać.... :lol: :lol: :lol:
Także szczerze gratuluję :wink: , więcej wyzwań życzę bo każde to Twoje doświadczenie którego nigdzie nie kupisz.
Mach to jak wyżej pisali program sterujący, wysterujesz nim większość (lub wszystkie) chińskie, nie chińskie płytki za groszy parę (step, dir), wersje demo możesz ściągnąć i sprawdzić co z czym itd, może nawet bez problemów Twój ploter ogarnie.
Mach ma cama? coś się zmieniło? czy wizardy/ szablony do podstawowych obróbek, typu kieszenie, otwory itp pierdoły?
Piko polecam, do plotera masz wszystko w jednym. Demo także dostępne.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#67

Post napisał: zahar » 11 paź 2017, 00:54

dance1 pisze:Ja bym chciał pogratulować koledze

Dzięki :) Nie było tak strasznie. I faktycznie z każdym kolejnym doświadczeniem łatwiej brać się za nowe zlecenie.

Jakby jeszcze kształt dobrze pasował do szafki to byłbym bardziej zadowolony. Wczoraj dopiero dowiedziałem się, że jednak mogłoby wyjść lepiej..

Ale tak to jest jak się takie rzeczy robi na odległość, do Szkocji dokładnie. Znajomemu dałem nawet do przymiarki kształt w PDFie do wydrukowania (z podziałką, żeby żadne skalowanie wydruku nie popaprało wielkości) i sklejenia żeby potwierdzić, że jest wszystko ok. Ale nie zdążył tego zrobić i mówił żeby robić i wysyłać jak jest.. bo kurier miał jechać niedługo.

Skończy się to pewnie tak, że będę robił jeszcze raz. Ale mam nauczkę, nie robić i nie wysyłać bez wcześniejszej przymiarki choćby wydruku.


Edit: Nie mogłem normalnie załączyć rysunku, więc daję zewnętrznego linka.
https://ibb.co/kprufb

Oryginalny blat miał takie paskudne garby na końcach. Miałem odrysowany kształt starego blatu, ale postanowiliśmy zrobić trochę inaczej. Było podobnie w tym miejscu, ale trochę zabrakło. Przez mocno wysunięte rączki od szuflady.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2017, 09:11 przez zahar, łącznie zmieniany 2 razy.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#68

Post napisał: RobWan » 11 paź 2017, 07:41

zahar pisze:Jakby jeszcze kształt dobrze pasował do szafki
Ja robię zdjęcie. Powierzchnia powinna być prostopadła do osi obiektywu. Z odległości 4 m.
Dokładność w granicach 1 mm, mając jeden wymiar bazowy.

Robert

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#69

Post napisał: Petroholic » 11 paź 2017, 08:58

dance1 pisze:Mach ma cama? coś się zmieniło? czy wizardy/ szablony do podstawowych obróbek, typu kieszenie, otwory itp pierdoły?
Nie wiem czy we wszystkich wersjach ale w mojej w zakładce FILE mam LAZYCAMa... Taka nazwijmy to namiastka CAMa :) Wizardy do typowych operacji swoją drogą czasami też się przydają :)

Odnośnie przeróbki to najpierw trzeba zobaczyć co kolega ma w szafie i czego można dalej użyć :)


Autor tematu
zahar
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 34
Rejestracja: 25 lis 2013, 23:25
Lokalizacja: Lublin

#70

Post napisał: zahar » 11 paź 2017, 09:14

Petroholic pisze: Odnośnie przeróbki to najpierw trzeba zobaczyć co kolega ma w szafie i czego można dalej użyć :)
Do szafy się nie dostałem jeszcze, mam utrudniony dostęp ze względu na rozmiary pomieszczenia, gdzie trzymam frezarkę, ale napisałem maila na kontakt ze strony pikocnc.com

Do mojej maszyny polecono mi kontroler TYPu "E".

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”