Frezarka problem z Mach

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Frezarka problem z Mach

#1

Post napisał: adrian.holik » 08 maja 2018, 21:35

Witam. Posiadam frezarke o polu roboczy 1500x1800 . Po wygenerowaniu Gkodu i wczytaniu do Mach3 program chce jechać na pozyje x2300 y 1900 ??? I tu problem oco chodzi.Dlaczego pojawiaja sie takie współrzedne po wczytaniu




dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Frezarka problem z Mach

#2

Post napisał: dudziak4 » 08 maja 2018, 21:56

To nie jest problem macha tylko cam-a którym ten kod generujesz. Mach tylko wykonuje to co ma g-code, jeśli ma zadane że ma jechać na pozycje x2300, y1900 no to jedzie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Frezarka problem z Mach

#3

Post napisał: adrian.holik » 09 maja 2018, 05:15

Dobra dzieki zobacze co tam może być nie tak.Chodz wszystko robiłem tak jak ma być?

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Frezarka problem z Mach

#4

Post napisał: adrian.holik » 09 maja 2018, 09:18

Próbowłem wygenerować gkod w sheetcam i lazy cam i wszedzie to samo generują kody wykraczajace za pole robocze.prosze o pomoc

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2514
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Frezarka problem z Mach

#5

Post napisał: zacharius » 09 maja 2018, 09:29

dwie ocje:

1. offsety w machu - czyli kiedy najedziesz np na pozycje maszynowa 0/0 a Machowi powiesz ze to jest np 2300/1900
2. projekt w oprogramowaniu CAD (albo CAM) jest przesuniety wzgledem CADowego (CAMowego) 0/0 wiec wystarczy przesunac go blizej.
nie znam ani sheeta ani lazy ale np w fusionCam definiuje sobie 0/0 materialu i jest spokoj
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Frezarka problem z Mach

#6

Post napisał: adrian.holik » 09 maja 2018, 13:45

Zauważyłe że generując kod w sheetcam i ortwierajac go w machu3 wartości są 100 raz wieksze czyli 100mm zamienia sie na 1000mm. Jak temu zapobiec???czy coś w machu nie tak?

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2514
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Frezarka problem z Mach

#7

Post napisał: zacharius » 09 maja 2018, 14:32

no to gdzies cos jest ze scalowaniem nie teges bo nie jest 1:1 tylko 1:10
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Frezarka problem z Mach

#8

Post napisał: adrian.holik » 09 maja 2018, 18:13

Czyli gdzie mam tego szukać w machu czy sheetcam?


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Frezarka problem z Mach

#9

Post napisał: dudziak4 » 09 maja 2018, 20:45

Jak byś wrzucił g-code który wyjeżdża poza limity to by się zobaczyło czy to wina programu który go generuje czy wykonuje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”