może dojdziemy metodami anarchicznymi, a nie monarchicznymi do jakiś celów

Tam gdzie prezesów 6 tam nie ma... Frezarkimarkcomp77 pisze:oj trzeba lżej traktować te rozważania...
może dojdziemy metodami anarchicznymi, a nie monarchicznymi do jakiś celów
Kolega chyba nie czytał całego tematu... bo większość odpowiedzi padła w temacie.pascalPL pisze:Oj panowie, panowie.
Ja tylko przedstawiłem pierwszy krok w uproszczonej metodyce prowadzenia projektów.
Nie widzę potrzeby wybierania Prezesa, ale każdy powinien mieć lidera (często ta rola definiuje się sama). Jednak nie jest to element niezbędny to prowadzenia projektu...
Kernel LINUXa nie przeżyłby tyle lat bez mocnej ręki Linusa. Podczas projektu wiele osób się nie zgodziło z polityką prowadzenia zmian przez Linusa i odeszło lub stworzyło inne projektu (modułowe mikorokernele, itp). Te inne projekty padły, albo zostały wchłonięte przez komercyjne rozwiązania, często wraz z ludźmi. A OpenSourceowy kernel rozwijany przez Linusa żyje nadal i ma finansowanie.
Komitet sterujący - (nomenklatura Prince2) to zespół który decyduje i zatwierdza kolejne etapy projektu, w jego skład wchodzą różne funkcje.. ale generalnie ktoś musi ster trzymać.
Ale w projekcie najważniejszy jest CEL i BUDŻET.
Jak można robić projekt jak nie ma określonego co chcemy zrobić i jakimi środkami.
Śledziłem wiele małych projektów OpenSource. Zbyt ogólny cel zwykle skutkował krótkim życiem projektu. Zbyt mocna ręka "inicjatora" często zrażała uczestników i grupkami rozchodzili się w różnych kierunkach.
Moja propozycja jest cały czas stała. Opisać CEL, BUDŻET i wyznaczyć Komitet Sterujący, Podzielić role.
Może od ogółu do szczegółu:
1. Jakie pole robocze nas interesuje?
2. Jakie materiały chcemy obrabiać?
3. Czy ma być to maszyna hobbystyczna/amatorska?
4. Czy ma być to maszyna generująca zysk?
5. Ile miesięcznie godzin ma pracować?
6. Ile chcemy wydać na maszynę?
7. Ile chcemy wydać na sterowanie?
8. Jakimi narzędziami ma zostać wykonana maszyna?
9. Ile ma mieć osi..
itd.
Określmy CEL i Budżet.
Śledzę z zaparciem tchu od początku.Krako pisze:Kolega chyba nie czytał całego tematu... bo większość odpowiedzi padła w temacie.
Znajomość tematu toż to podstawa.
?Krako pisze: 1. jak najmniejsza ilość narzędzi potrzebna do poprawnego złożenia maszyny
2. materiał stal 8 i 15mm.
3. Praca w mdf, drewnie, osb, tworzywach stucznych, alu, miedzi, może czasem lizanie stali.
4. pole około 300 x 300 x 200.