Dumek2010 pisze:ELMO02 - Gratuluje maszyny i super pomysł z zrobienia przeciwwagi na sprężynie gazowej, bez prowadzenia rurek lub łańcuchów stała siła w pełnym zakresie, kwestia tylko po ilu cyklach moze sie zapocić

.
dziękuję bardzo, jest sporo błędów, niuansów które czasami są upierdliwe, ale teraz ze strony praktycznej wiem co bym poprawił co bym zrobił inaczej nie zmieniając samej koncepcji tu kieruje o szczególną ostrożność w tych tematach do autora wątku:
-niska masywna podstawa, przykręcić śrubami płytę traserską do stelażu wypuścić dodatkowo jakiś pręty w całość i zalać betonem otrzymujemy mega stabilną dobrze przygotowana podstawę, ja na miejscu Natana porzuciłbym tę ramę trudno napracował się przy niej ale czasem potrzebne są optymalizację i zrobił coś pożądnego z ceowników i zalał jeśli kolega chce to służę pomocą w załatwianiu małych ilości stali konstrukcyjnej ceownik 160 200 250 i innych rzeczy
-dobrze przemyślana konstrukcja bramy z najdrobniejszymi szczegółami gdyż może się to później odbić na montażu najlepiej z grubościennych profili i wypełnić je czymś beton bądź polimerbeton od razu inny efekt nie dzwoni profil
- wrzeciono i jego mocowanie szczególnie ustawienie prostopadłości wrzeciona radze przemyśleć sprawę przy obrabianiu zetki
- zetka zetka czym więcej mięsa tym lepiej szerokie zastrzały dużo żeber
to konstrukcyjnie a teraz praktyczne niuanse:
-osłony bardzo ważna rzecz ja pracuje teraz nad teleskopowymi osłonami rzecz bardzo fajna
- spływ chłodziwa i jego obiegu dość istotna sprawa przez wielu widzę omijana przy budowaniu maszyny
- osłony maszyny strasznie śmieci wokół kupa wiórów
Ps wrzeciono produkcji własnej, siedzi tam tzw "od bidy" pracuje teraz nad wrzecionem atc bt30 chłodzonym wewnętrznie z hybrydowymi łożyskami tzw full opcja, do stali i alu, może pojawi się temat niedługo w innym dziale