Frezarka FP 800 - jak zdemontować wałek?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
dabdab
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2014, 10:15
Lokalizacja: Koszalin

Frezarka FP 800 - jak zdemontować wałek?

#1

Post napisał: dabdab » 18 gru 2015, 08:35

Witam.
Zwracam się o pomoc jak w temacie, a mianowicie rozbierając skrzynię prędkości we frezarce fp800 nie wiem jak wyjąć wałek oznaczony w DTR numerem II. DTR mówi, że należy go wybić w stronę silnika czyli w prawo, ale po lewej od wałka jest za mało miejsca aby cokolwiek zrobić. Wałek jest zakończony tak jak na zdjęciach poniżej i czym to chwycić?
Może ktoś z was demontował i podpowie jak z tym sobie poradzić.
Załączniki
wałek II.png
Wałek II (1).JPG
widok ogólny
Wałek II (3).JPG
lewa strona
Wałek II (2).JPG
prawa strona



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5254
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 18 gru 2015, 12:44

Jeśli na pierwszym zdjęciu jest wałek od strony w która a wyjść proponuje odkręcić te... hhm no nie wiem co to za śrubki.. i w te miejsce wstawić szpilki następnie płaskownik + 2 kostki i mamy ściągacz zasada podobna jak tu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#3

Post napisał: Alvar4 » 18 gru 2015, 12:46

Według mnie to tak:

Odkręcasz dekielek przykręcony z lewej strony na dwie śrubki z nacięciem na plaski śrubokręt.

I teraz w zależności jakim dysponujesz sprzętem to wkładasz jakąś podporę w tą wnękę, dokładasz dzwignię i kawałek sworznia i pchasz ten wałek aby wychodził w prawo razem z łożyskiem. Możesz też dać jakiś mały lewarek lub długą śrubę z przedłużaną nakrętką i zapierając się o ściankę wyciskać ten sworzeń. Ewentualnie jak masz młotek bezwładnościowy i jest miejsce z prawej strony to wkręcasz śrubkę w środek wałka i wybijasz do siebie.
Obrazek


Autor tematu
dabdab
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2014, 10:15
Lokalizacja: Koszalin

#4

Post napisał: dabdab » 19 gru 2015, 21:48

A więc idąc za radą kolegi Alvar4 "I teraz w zależności jakim dysponujesz sprzętem" - "ulepiłem" młotek bezwładnościowy z pręta gwintowanego M10 i M5 oraz z tego co było pod ręką.
Pospawałem - 15min stukania i po drugim podejściu (zerwałem M5) jakoś dało radę.
"POMÓGŁ" rozdane.
Dziękuję i pozdrawiam.
Załączniki
11111 (2).JPG
11111 (1).JPG
222.JPG


KARABIN
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 117
Rejestracja: 17 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: PODKARPACIE

#5

Post napisał: KARABIN » 19 gru 2015, 22:34

Witam serdecznie.
Dwa dni temu też stałem się posiadaczem frezarki FP-800.Frezarka z roku 1954.Rozebrałem wyczyściłem i pomału składam to w całość.Mam problem ze smarowaniem w belce,a mianowicie są tam otwory na olej.Tylko nie wiem jakie przewody mają tam być i jak umieszczone.Jeżeli kolega zrobiłby fotkę tych przewodów byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.


Autor tematu
dabdab
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2014, 10:15
Lokalizacja: Koszalin

#6

Post napisał: dabdab » 19 gru 2015, 22:42

Do tych przewodów są powsadzane knoty, które "zasysają" olej. Jutro zrobię zdjęcie i zamieszczę.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, 17:46 przez dabdab, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#7

Post napisał: Alvar4 » 20 gru 2015, 01:12

Hardcorowy młotek :mrgreen: , trochę wariat jesteś. Ale dobrze że się udało. Pozdrawiam.
Obrazek


Autor tematu
dabdab
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2014, 10:15
Lokalizacja: Koszalin

#8

Post napisał: dabdab » 20 gru 2015, 19:02

Obiecane zdjęcia
Załączniki
12315.png
555566 (2).JPG
555566 (1).JPG


KARABIN
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 117
Rejestracja: 17 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: PODKARPACIE

#9

Post napisał: KARABIN » 20 gru 2015, 23:00

Dziękuję koledze za zdjęcia.A czy te rurki gdzie są włożone knoty one wystają od spodu i na jaką są długość.U mnie są tylko otwory i żadnych koncówek nie ma.Dałbym punkt,ale chyba nie mogę .Pozdrawiam.


Autor tematu
dabdab
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2014, 10:15
Lokalizacja: Koszalin

#10

Post napisał: dabdab » 21 gru 2015, 17:31

Od spodu pierwsza i ostatnia rurka nie wystaje bo one są skierowane na łożyska,a trzy środkowe wystają około 10mm. Z tych trzech kapie na koła zębate. Tak to wygląda u mnie.
Załączniki
DSC_0263.JPG

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”