Frezarka do obróbki stali

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Rurka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 168
Rejestracja: 04 lut 2007, 17:51
Lokalizacja: centrum

#151

Post napisał: Rurka » 05 sty 2014, 01:11




Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#152

Post napisał: Alvar4 » 05 sty 2014, 01:28

Albo to pociać i przerobić jakoś fajnie. A cena dobra jest.
http://allegro.pl/wiertarka-kadlubowa-w ... 62893.html
Obrazek


Autor tematu
wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 91
Posty: 347
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

#153

Post napisał: wawer » 05 sty 2014, 11:05

Nad tymi kątownikami się zastanawialem ale musiałbym wziąć 2 a to juz trochę kosztuje z kolei wiertarka pomysł dobry tylko jak sobie przypomnę ile mordowalem się z cięciem płyty na os X....

Będę chyba musiał pojeździć po zlomie i poszukać.
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM


Autor tematu
wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 91
Posty: 347
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

idziemy do przodu

#154

Post napisał: wawer » 21 lut 2014, 14:01

Witam wszystkich ponownie
dawno mnie tu nie było ale tylko dlatego że nie miałem co pokazać
odebrałem dopiero co belkę osi X i teraz poszukuję czegoś na czym tą belkę będę mógł postawić i oczywiście jak coś potrzeba to tego ni ma
poniżej fotki belki
szacunkowa waga 500kg

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

pozdrawiam
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM


Autor tematu
wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 91
Posty: 347
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

dobór komputera

#155

Post napisał: wawer » 24 lut 2014, 09:26

Koledzy proszę o radę
szykuję się do zakupu komputera do maszyny i zastanawiam się co będzie lepsze
Laptop czy stacjonarny PC
maszynę będzie obsługiwał Mach 3
Osobiście skłaniam się ku laptopowi ze stacją dokującą
proszę o rady co wg was będzie lepsze.

pozdr
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 696
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#156

Post napisał: gozdd » 24 lut 2014, 10:42

Jak Tobie pasuje, stacjonarny zawsze możesz schować do szafy, a wyciągnąć tylko monitor i klawiaturę, a laptopa musisz mieć całego na zewnątrz. To chyba na tyle z różnic :-P


wczoraj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 149
Rejestracja: 26 maja 2012, 22:03
Lokalizacja: Polska

#157

Post napisał: wczoraj » 24 lut 2014, 20:31

Stacjonarny !! jak najbardziej , z laptopem będziesz miał same kłopoty .


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 696
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#158

Post napisał: gozdd » 24 lut 2014, 21:16

Dlaczego niby same kłopoty, możesz wyjaśnić? Dużo ludzi używa laptopów i pierwszy raz słyszę taka opinię.


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#159

Post napisał: ezbig » 24 lut 2014, 23:06

gozdd pisze:Dlaczego niby same kłopoty, możesz wyjaśnić? Dużo ludzi używa laptopów i pierwszy raz słyszę taka opinię.
Ja z kolei rzadko widzę laptopa przy maszynie. Nie mają kłopotów ludzie, którzy sterują maszyną przez usb lub lan, a z tym w mach3 już jest problem bez dodatkowych zakupów.

Typowe kłopoty:
1. brak LPT w nowych modelach, a tanie przejściówki nie działają
2. zmieniające się zależnie od obciążenia taktowanie procesora (mach tego nie lubi)
3. stare laptopy z LPT na pokładzie mają kiepską wydajność w porównaniu ze stacjonarnymi (trzeba pogodzić wolniejszą pracę maszyny lub mniejszy mikrokrok)
4. problem z pyłem od maszyny i kurzem w warsztacie (przykładowo mój laptop chodzi w domu po kilkanaście godzin dziennie i muszę go czyścić co 6 m-cy. Jakby miał pracować w warsztacie to pewnie co miesiąc trzebaby go rozbierać.)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#160

Post napisał: gaspar » 24 lut 2014, 23:15

warto poczytać temat dokładniej, bo kol. Wawer używa CSMIO-IP-S więc go problem braku LPT nie dotyczy. Ja osobiście mimo wszystko też jestem zwolennikiem klasycznego PC, laptop to do łorda niech zostanie :P
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”