Frezarka czysto amatorska - poczatkujacy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
mysle ze powinienes skonczyc ten nad ktorym aktualnie pracujesz, chocby walki byly fi1 - lepiej skonczyc i wyciagnac wnioski niz poprawiac w nieskonczonosc z nadzieja ze jak zacznie frezowac to dopiero bedzie machina
skoncz, zobacz co mozesz zrobic na walkach fi12, przeskaluj rozwiazanie na cos wiekszego/do ciezszej roboty
zawsze na tym ktory popelnisz bedziesz mogl zrobic cokolwiek zeby chociaz czesciowo ci sie zwrocil wylozony grosz
nie ma szans zeby byl on do niczego
gasper: moglbys napisac ile konkretnie moze kosztowac planowanie takich powierzchni? nie spodziewam sie tu jedynie slusznej ceny, ale chcialbym znac rzad wielkosci
ps. jesli stol i elementy osi z (wozek, mocowanie wrzeciona itp) beda wykonane z aluminium, a walki sa czyms innym jak walek ciagniony w klasie h11 z kwasowki to naprawde nic sie nie bedzie wyginac - przynajmniej nie na tyle by bylo to w warunkach amatorskich nieakceptowalne
skoncz, zobacz co mozesz zrobic na walkach fi12, przeskaluj rozwiazanie na cos wiekszego/do ciezszej roboty
zawsze na tym ktory popelnisz bedziesz mogl zrobic cokolwiek zeby chociaz czesciowo ci sie zwrocil wylozony grosz
nie ma szans zeby byl on do niczego
gasper: moglbys napisac ile konkretnie moze kosztowac planowanie takich powierzchni? nie spodziewam sie tu jedynie slusznej ceny, ale chcialbym znac rzad wielkosci
ps. jesli stol i elementy osi z (wozek, mocowanie wrzeciona itp) beda wykonane z aluminium, a walki sa czyms innym jak walek ciagniony w klasie h11 z kwasowki to naprawde nic sie nie bedzie wyginac - przynajmniej nie na tyle by bylo to w warunkach amatorskich nieakceptowalne
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
candle pisze:gasper: moglbys napisac ile konkretnie moze kosztowac planowanie takich powierzchni? nie spodziewam sie tu jedynie slusznej ceny, ale chcialbym znac rzad wielkosci
Planowanie głowicy w moim aucie kosztowało mnie 35zł.
Więc planowanie belki może kosztować maksymalnie 50zł.
Najlepiej to pytaj gmaro, on planował swoją belkę.
Cena zależy również od regionu

Co do tego wyginania to ja bym polemizował. Temat wałkowany w kółko na forum i większość osób która owe maszyny skończyła to sugeruje podparcie. Ja się posłuchałem i przynajmniej na przyszłość mam problem z głowy.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
temat często wałkowany przez początkujących ( którzy nie czytają dokładnie forum a od razu zakładają wątek) i na pewno ludzie którzy słuchają rad pisanych tutaj odnośnie podpór oszczędzają kasę,czas itpgaspar pisze:Temat wałkowany w kółko na forum i większość osób która owe maszyny skończyła to sugeruje podparcie. Ja się posłuchałem i przynajmniej na przyszłość mam problem z głowy.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 52
No tak wszystko sie ladnie zgadza. Ale wezcie pod uwage, ze nie kazdy chce obrabiac stal aluminium itd. Na poczatku bylo zalozenie, ze do drewna tanim kosztem. No to po zakupie 12 czlowiek mysli sobie a moze cos wiecej da sie wycisnac. Jak sie nie da to nie.
Glownie chodzi o zmontowanie pierwszej frezarko-grawerki ktora chodzi. Czy wy budujac pierwsze swoja maszyne odrazu byla na profesjonalnym sprzecie?
Mam 12 bedzie dawala robic w drewna fajnie. Jak nie w drewna to w gipsie. Zawsze i tak czlowiek bedzie cieszyl sie ze jego maszynka pracuje.
Nie czepiajcie sie amatorow ktorzy poczatkuja. I rady typu ze i tak jest spierd... bo za slabe. Coz czlowiek uczy sie na swoich bledach i robi sprzet pod siebie. Nie jest on na sprzedaz.
Glownie chodzi o zmontowanie pierwszej frezarko-grawerki ktora chodzi. Czy wy budujac pierwsze swoja maszyne odrazu byla na profesjonalnym sprzecie?
Mam 12 bedzie dawala robic w drewna fajnie. Jak nie w drewna to w gipsie. Zawsze i tak czlowiek bedzie cieszyl sie ze jego maszynka pracuje.
Nie czepiajcie sie amatorow ktorzy poczatkuja. I rady typu ze i tak jest spierd... bo za slabe. Coz czlowiek uczy sie na swoich bledach i robi sprzet pod siebie. Nie jest on na sprzedaz.
-
- Kontakt:
Po pierwsze, to my się nie czepiamy a próbujemy pomóc i rozwiązać problemy jeszcze przed ich pojawieniem się.ScOOti pisze:Glownie chodzi o zmontowanie pierwszej frezarko-grawerki ktora chodzi. Czy wy budujac pierwsze swoja maszyne odrazu byla na profesjonalnym sprzecie?
Druga sprawa, to moja maszyna też jest pierwszą, która mam zamiar uruchomić. Także tak samo jestem amatorem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
to chyba ja też jestem amatorem..a tak na poważnie to , że ktoś pisze że to i owe jest złe i gani za złe rozwiązania ,założenia to dobrze ale ostatecznie to my podejmujemy decyzje o rozwiązaniu czyli osoba która podjęła się trudu wykonania maszyny(plotera,frezarki itp...)gaspar pisze:Także tak samo jestem amatorem.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
a ja chce zbudowac mniejszą, bo duża za dużo czasu, miejsca, cierpliwości itp. zabiera,ScOOti pisze:Chce dokonczyc to co zaczalem. A takze juz z wiedza o ploterach troche mocniejsza postaram sie zbudowac o wiele wieksza maszynke. Zobaczymy jak mi to wyjdzie.
ale mniejszą na prowadnicach szynowych i śrubkach kulowych

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
Poczytaj w wątku maszyny gmaro jak kołkować konstrukcję.ScOOti pisze:Po tym zawoze do piaskowania i maluje.
Z pewnością Ci się to przyda!
Przed piaskowaniem oszlifuj spawy