Frezarka 1650/650/250

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

sebo2x
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 25 lip 2004, 14:11
Lokalizacja: Klucze

Re: Frezarka 1650/650/250

#351

Post napisał: sebo2x » 20 lis 2018, 12:51

Witam ,

Wrzeciono jest 220/380 wiec musisz podłączyć w gwiazdę albo ustaw parametr
9905 MOTOR NOM VOLT na 220V lub mniej.
9907 MOTOR NOM FREQ - ustaw na 400Hz z tabliczki - zadawanie częstotliwości (Hz) jeżeli parametr 9904 = 3 (SCALAR: SPEED).
2002 MAXIMUM SPEED - mozna ustawić na 30000rpm
2008 MAXIMUM FREQ - 500Hz lub 400Hz
rampa startowa na 5s - i silnik powinien ruszyć , zacznij od takiego ustawienia potem można spróbować ustawić sterowanie na vektorowe
ale bez autotunningu bo falownik nie ogarnie wrzeciona .



Tagi:


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 596
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: Frezarka 1650/650/250

#352

Post napisał: Malaxis » 02 sty 2019, 16:31

Maszyna już uruchomiona i jakieś pierwsze frezowania ma za sobą. Wygląda na to, że muszę jak najszybciej założyć drugą śrubę do napędu bramy bo dosyć łatwo poddaje się przekoszeniu i mocno ogranicza parametry maszyny. Oprócz tego, muszę jeszcze wprowadzić masę poprawek/niedoróbek, między innymi podpięcie sygnałów alarmowych z serwopacków oraz krańcówek do mach3/ESS i o to chciałem kolegów podpytać :wink:

Smoothstepper oraz serwopacki pracują na logice SOURCE przy czym na różnych poziomach napięciowych, 5VDC i 24VDC.
Chciałbym podłączyć sygnały z krańcówki zarówno do ESS jaki serwopacków i pytanie jest następujące,
czy mogę ujednolicić masę zasilaczy 5 i 24 VDC (złączyć), podpiąć ją pod krańcówkę NC a wyjście z tej krańcówki bezpośrednio wpiąć zarówno do ESS i serwopacka? Czy w ten sposób tylko uszkodzę ESS bo rozumiem, że po najechaniu na tą krańcówkę będę miał połączony ESS z serwopackiem gdzie jedno urządzenie będzie podawać 5VDC a drugie 24VDC (brak masy do ściągnięcia napięcia w dół).
Jeśli podpięcie w ten sposób jest niedozwolone to czy zwykłe diody w układzie nie załatwią sprawę?

Dodane 1 godzina 44 minuty 22 sekundy:
Rysunek poglądowy:
Obrazek


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 523
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Frezarka 1650/650/250

#353

Post napisał: Robert_K » 03 sty 2019, 07:35

Przy takim połączeniu po wysterowaniu krańcówki i jej rozwarciu za obwód "masy" będzie robiła szyna +5V, na układzie ESS będziesz miał wtedy 19V w odwróconej polaryzacji. Może to doprowadzić do uszkodzenia tego układu a w skrajnym przypadku nawet i zasilacza +5V.

Zrób to jak Pan Bóg przykazał i daj tą krańcówkę na zasilanie przekaźnika, a styki tego przekaźnika puść osobno od plusa zasilania do układu ESS i Servo pack'a. Jeśli nie wiesz jak to zrobić napisz, narysuję Ci schemat.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 596
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: Frezarka 1650/650/250

#354

Post napisał: Malaxis » 03 sty 2019, 13:31

Dzięki za odpowiedź, no to zdecydowanie nie mogę tak zrobić bo zabiję ESS'a.
Aktualnie mam właśnie krańcówki powpinane przez przekaźniki ale zacząłem się zastanawiać, czy nie da się tego jakoś lepiej zrealizować.
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie, mam nadzieję że trochę mniej głupie.
Czy w takim razie układ jak poniżej miałby prawo zadziałać?
Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka 1650/650/250

#355

Post napisał: Steryd » 03 sty 2019, 14:29

a z servopaka nie wychodzi sygnał home/limit?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 596
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: Frezarka 1650/650/250

#356

Post napisał: Malaxis » 03 sty 2019, 14:57

Właśnie nie wychodzi, przez chwilę myślałem, że może da się wyciągnąć informację o najechaniu na krańcówkę z "Alarm Code Output" ale nie wiedzę żadnego kodu sygnału odpowiadającego takiej sytuacji.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka 1650/650/250

#357

Post napisał: Steryd » 03 sty 2019, 18:11

to już chyba zamiast kombinować z diodami wolałbym dać jakiś transoptor na jeden bądź drugi sygnał, bo jak się jakaś dioda sfajczy (a różnica w napięciach masz spore) to rydzykujesz sporą kasą.
Można?
Morzna!!!


wm56
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10
Posty: 85
Rejestracja: 07 gru 2006, 23:04
Lokalizacja: Już tylko N.Sącz

Re: Frezarka 1650/650/250

#358

Post napisał: wm56 » 03 sty 2019, 18:23

Jakie te serwa masz?


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 523
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Frezarka 1650/650/250

#359

Post napisał: Robert_K » 03 sty 2019, 18:25

Drugi ze schematów również nie zda egzaminu, ponieważ po rozłączeniu krańcówki nadal ściągasz masę z układów. Zachowania układu w takim połączeniu ciężko przewidzieć. Zrób to tak, jak na poniższym schemacie i będziesz miał pewne, że będzie dobrze. Zwróć uwagę na styki, w krańcówce NC, w stykach przekaźnika NO. Przekaźnik z cewką na 24V rzecz jasna.

Obrazek


Pozdrawiam.


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 596
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: Frezarka 1650/650/250

#360

Post napisał: Malaxis » 04 sty 2019, 16:53

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Czyli na razie zostają przekaźniki. Niestety moja wiedza na temat elektroniki jest stosunkowo niewielka czego bardzo żałuję.
Chciałem się po prostu zorientować, czy nie ma czasem sprytniejszych sposobów na rozwiązanie problemu z różnicą napięć sygnałów.
Używam serwonapędów Yaskawa SGDH.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”