Frez teowy w PikoCAM

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MichałBatorowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2023, 19:29

Frez teowy w PikoCAM

#1

Post napisał: MichałBatorowicz » 23 kwie 2023, 10:58

Dzień dobry,
podpowie ktoś jak używać frezów teowych w PikoCAM?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 8111
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Frez teowy w PikoCAM

#2

Post napisał: tuxcnc » 23 kwie 2023, 11:05

MichałBatorowicz pisze:
23 kwie 2023, 10:58
Dzień dobry,
podpowie ktoś jak używać frezów teowych w PikoCAM?
A zdajesz sobie sprawę z tego, że identyczny wątek był założony 16 kwietnia tego roku?
Poza tym, tradycyjnie, polecam zadawać takie pytania temu, komu zapłaciłeś za program i jego wsparcie.


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Frez teowy w PikoCAM

#3

Post napisał: Bagunio » 23 kwie 2023, 11:18

tuxcnc pisze:
23 kwie 2023, 11:05
MichałBatorowicz pisze:
23 kwie 2023, 10:58
Dzień dobry,
podpowie ktoś jak używać frezów teowych w PikoCAM?
A zdajesz sobie sprawę z tego, że identyczny wątek był założony 16 kwietnia tego roku?
Poza tym, tradycyjnie, polecam zadawać takie pytania temu, komu zapłaciłeś za program i jego wsparcie.
Przecież łatwiej od razu zapytać :D i założyć nowy temat

@MichałBatorowicz tak samo jak każdy innym czyli odpowiednio do rodzaju frezu , tylko nie będziesz miał go na symulacji - wyobraż sobie symulacje w głowie , jaki ma promień i frezuj oczywiście z uwzględnieniem że to frez teowy więc musi mieć odpowiednie wejście , wyjście itd

Awatar użytkownika

Autor tematu
MichałBatorowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2023, 19:29

Re: Frez teowy w PikoCAM

#4

Post napisał: MichałBatorowicz » 23 kwie 2023, 12:00

Bagunio pisze:
23 kwie 2023, 11:18
tuxcnc pisze:
23 kwie 2023, 11:05
MichałBatorowicz pisze:
23 kwie 2023, 10:58
Dzień dobry,
podpowie ktoś jak używać frezów teowych w PikoCAM?
A zdajesz sobie sprawę z tego, że identyczny wątek był założony 16 kwietnia tego roku?
Poza tym, tradycyjnie, polecam zadawać takie pytania temu, komu zapłaciłeś za program i jego wsparcie.
Przecież łatwiej od razu zapytać :D i założyć nowy temat

@MichałBatorowicz tak samo jak każdy innym czyli odpowiednio do rodzaju frezu , tylko nie będziesz miał go na symulacji - wyobraż sobie symulacje w głowie , jaki ma promień i frezuj oczywiście z uwzględnieniem że to frez teowy więc musi mieć odpowiednie wejście , wyjście itd
Wiem, że tak można. Pytam o dedykowane rozwiązanie.
Trzeba pewnie skrypt napisać.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 448
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Polska

Re: Frez teowy w PikoCAM

#5

Post napisał: bartekn86 » 23 kwie 2023, 15:51

Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki, ze w czasie obrózki jak dasz pauzę to wrzeciono jedzie w górę, i albo wyciągnie frez z oprawki, albo coś urwie, albo w najlepszym wypadku odstawi silnik


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 705
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Frez teowy w PikoCAM

#6

Post napisał: dudziak4 » 23 kwie 2023, 16:17

Czy jest możliwość zmiany żeby podczas pauzy wrzeciono się nie unosiło ?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7991
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frez teowy w PikoCAM

#7

Post napisał: WZÓR » 23 kwie 2023, 16:23

Bagunio pisze:
23 kwie 2023, 11:18
tuxcnc pisze:
23 kwie 2023, 11:05
MichałBatorowicz pisze:
23 kwie 2023, 10:58
Dzień dobry,
podpowie ktoś jak używać frezów teowych w PikoCAM?
A zdajesz sobie sprawę z tego, że identyczny wątek był założony 16 kwietnia tego roku?
Poza tym, tradycyjnie, polecam zadawać takie pytania temu, komu zapłaciłeś za program i jego wsparcie.
Przecież łatwiej od razu zapytać :D i założyć nowy temat
....
Tym bardziej , że z tego wątku ( z 16 kwietnia) zainteresowany za bardzo by się z niego nic nie dowiedział.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 448
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Polska

Re: Frez teowy w PikoCAM

#8

Post napisał: bartekn86 » 23 kwie 2023, 16:33

dudziak4 pisze:
23 kwie 2023, 16:17
Czy jest możliwość zmiany żeby podczas pauzy wrzeciono się nie unosiło ?
wydaje mi sie że rozsądniej jest wyeliminować problem i poprawić program, cama, niz go obejść jakimś manewrem ?


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 705
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Frez teowy w PikoCAM

#9

Post napisał: dudziak4 » 23 kwie 2023, 17:53

Problem w tym że obrabiam mając zero na podstawie imadła a nie na górze materiału i z tym wyjazdem jest czasami problem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MichałBatorowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2023, 19:29

Re: Frez teowy w PikoCAM

#10

Post napisał: MichałBatorowicz » 23 kwie 2023, 21:32

bartekn86 pisze:
23 kwie 2023, 15:51
Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki, ze w czasie obrózki jak dasz pauzę to wrzeciono jedzie w górę, i albo wyciągnie frez z oprawki, albo coś urwie, albo w najlepszym wypadku odstawi silnik
Słuszna i ważna uwaga.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”