Filtr chromatyczny zielony
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Filtr chromatyczny zielony
W takim razie sprawdź zielone szkło butelkowe. Z denka będziesz miał soczewkę, z boku soczewkę 1D czy jak to tam nazwać.
Szkło tnie się metodą nagrzewania drutem i chłodzenia.
Poza tym z aliexxpress idzie 10 dni.
Szkło tnie się metodą nagrzewania drutem i chłodzenia.
Poza tym z aliexxpress idzie 10 dni.
-
Ewentualnie możesz wypróbować chlorofil rozpuszczony w płynie. Pochłania on barwę czerwoną i niebieską.
Ewentualnie zieloną galaretkę aby mniej drgała (z chlorofilem).
Ewentualnie zieloną galaretkę aby mniej drgała (z chlorofilem).
Ostatnio zmieniony 11 lut 2025, 19:14 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Cena zupełnie nieakceptowalna do tego rozwiązania

-
- Posty w temacie: 10
Zielone farby żarówkowe mają bardzo nasycony kolor.drzasiek90 pisze: ↑11 lut 2025, 18:37No właśnie ta folia do bindowania zielona wcale nie ma ładnego koloru, ani nie jest nasycony ani nie jest jakoś bardzo zielony
Tzn wpada w zieleń ale taką bardziej turkusową.
Nie musisz od razu kupować farby. Wystarczy że znajdziesz jakąś starą żarówkę z lampki choinkowej.
Swoją drogą mam zieloną soldermaskę UV. Też się wydaje dość mocna w kolorze (a można dobrać "moc" zmieniając grubość warstwy).
Miałem, ale co to ma do rzeczy?
Filtry optyczne testowałem zupełnie poza techniką oświetleniową, jeżeli o to chodzi.
Absolutnie nie. To nawet nie przypomina koloru zielonego. To taki zielono-brązowy. A przynajmniej butelki z Perły.
-
Tu trzeba wziąć pod uwagę że mamy pewne spektrum promieniowania. Kamera jak zgaduję ma filtr światła widzialnego. Z tego pozostałego pasma należy wyciąć barwy o innej od lasera długości fali. Można np zastosować oświetlenie LED koloru niebieskiego i dać filtr absorbujący niebieską barwę.
Zwracam uwagę że kolor jaki widzimy np zielony, to jedyna odbijana długość fali, pozostałe są pochłaniane. Tak więc to nie do końca tak że wszystko co zielone będzie działać. Trzeba oglądać charakterystyki pochłaniania.
Ja od siebie mogę wrzucić np siarczan miedzi jako potencjalny materiał filtra. Szkło uranowe jest dość słabo dostępne.
Można też testować różne zielone barwniki. W pasmanterii kupisz np zielony barwnik do tkanin, cholernie intensywny ale w różnych odcieniach koloru.
Zwracam uwagę że kolor jaki widzimy np zielony, to jedyna odbijana długość fali, pozostałe są pochłaniane. Tak więc to nie do końca tak że wszystko co zielone będzie działać. Trzeba oglądać charakterystyki pochłaniania.
Ja od siebie mogę wrzucić np siarczan miedzi jako potencjalny materiał filtra. Szkło uranowe jest dość słabo dostępne.
Można też testować różne zielone barwniki. W pasmanterii kupisz np zielony barwnik do tkanin, cholernie intensywny ale w różnych odcieniach koloru.
-
- Posty w temacie: 1
Nic innego nie wymyślisz.drzasiek90 pisze: ↑11 lut 2025, 18:50No są dedykowane filtry, ale mi trzeba na już
https://aliexpress.com/item/1005002894422769.html
Potrzebujesz substancję przepuszczającą wąskie pasmo w okolicach 520 nm, a nie coś co naszemu oku wydaje się być kolorem zielonym.
Poszukaj sobie o mieszaniu barw.
Znalezienie czegoś przypadkiem to szukanie igły w stogu siana.
-
Dlatego barwniki są najlepsze, można je mieszać w razie czego i uzyskiwać węższe pasmo przepuszczania. Galaretka do testów, a potem można by spróbować z zalaniem żywicy z taką samą mieszanką,
Dodane 3 minuty 54 sekundy:
Można też poszukać charakterystyki zielonego szkła i zalać na denku żywicą barwnik co ma brakujący obszar. Tu kwestia czy chcesz się bawić w eksperymenty czy liczysz na gotowca. Ale gotowiec po taniości to będzie ciężko. Wypróbuj zieloną galaretkę za 2zł, zielone szkło za 5zł i jakieś zielone plastiki, cyrkonie, diamenty/kryształki akrylowe.
Dodane 3 minuty 54 sekundy:
Można też poszukać charakterystyki zielonego szkła i zalać na denku żywicą barwnik co ma brakujący obszar. Tu kwestia czy chcesz się bawić w eksperymenty czy liczysz na gotowca. Ale gotowiec po taniości to będzie ciężko. Wypróbuj zieloną galaretkę za 2zł, zielone szkło za 5zł i jakieś zielone plastiki, cyrkonie, diamenty/kryształki akrylowe.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Ja rozumiem jak to działa.
Chodziło mi o materiał, który do tego nie jest przeznaczony, a jednak wykazuje takie właściwości.
Tak jak przykładowa czerwona folia do bindowania, wycina genialnie.
Początkowo chciałem zastosować czerwony laser, ale nie znalazłem takiego i porządnie wykonanego lasera krzyżowego z funkcją pulsacji.
Znalazłem za to tani i naprawdę fajnie wykonany laser zielony, stąd moje nakierowanie na kolor zielony.
Zakupiłem na już folię do przyciemniania reflektorów.
Zamówię także te filtry z ali, będzie na ewentualne testy później.
Niestety jednostkowo wychodzi dość drogo.
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
Nie chce się bawić w eksperymenty, nie mam na to czasu.
Potrzebuję rozwiązania taniego, łatwo dostępnego i powtarzalnego.