Fanuc Spindle motor 3s-12000 jako silnik wrzeciona

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

Fanuc Spindle motor 3s-12000 jako silnik wrzeciona

#1

Post napisał: denhen89 » 10 mar 2017, 12:20

(nie pisze bardzo dobrze po polsku, sorry)

Witam!

Jestem w trakcie planowania swojej pierwszej maszyny CNC (frezarka/ploter cnc "fixed gantry") i z wzgledu braku doswiadczenia potrzebna mi pomoc. Zawsze probuje sie sam dac rade, bo mysle ze przes podpowiadanie nie naucze sie, ale niestety juz mnie glowa boli i teraz wiem ze sam sie nie dam rade, szczegolnie jak chce to zrobic w ten sposob jak to wlasnie planuje.

Mam problem z elektronika/sterowaniem, szczegolnie jak chodzi o wrzeciono.

Chce zbudowac bardzo sztywna maszyne do frezowania stali jak i aluminium, wiec wybralem "fixed gantry" design (sorry, niewiem jak sie zo nazywa po polsku). Tez chce uzyc przemyslowe czesci ale uzywane. I tu mam problem:

Dokladnie to mysle o serwo silniku specjalny do wrzeciona "Fanuc Spindle motor 3s-12000". Mozna takiego kupic juz za 500€ w "dobrym stanie" ale jest to serwo z roku 1995 i niewiem czy to da sie zrobic bez wielkich kosztow. Link do serwa:
Fanuc 3S-12000
Nie musi to byc dokladnie te serwo, ale obroty sa od 1.5000rpm do 12.000rpm, wiec jest bardzo uniwersalny (ponad 20Nm jak pamietam dobrze) i bylby polaczony do wrzeciona przes pasek.

Z wzgledu braku doswiadczenia zalezy mi na Mach3 - jest duzo informacji o tym i dziala na windowsie. Tez zalezy mi na automatycznej zmiany narzedzi (ATC) jak i "rigid tapping" itd.

Szczerze mowiac, jestem gotowy zrobic maly przelew za pomoc, czyli dokladne informacje co potrzebuje zeby to dzialalo. Mnie naprawde juz glowa boli i w ostatnich 2 dniach szukalem informacji o tym ale niestety nie jest to cos co kazdy drugi robi, wiec niema duzo informacji albo ogolnie dokladnych informacji dla niedoswiadczonego :D.

Pisalem do firm jak naprzyklad "pico-systems.com" ale ich "boards" nie dzialaja z Mach3 i na temat tego Fanuc spindle motor dostalem tylko taka informacje ze "moze dziala przes specjalny Falownik". Znalazlem cos takiego:
Falownik Mitsubishi
Parametry pasuja raczej ale i tak niewiem co jeszcze potrzebne do tego i czy w ogole to dziala. Niewiem czy potrzebny jakis nowy enkoder.

Zanim zaczlem pisac ten post znalazlem tu przes forum ta strone (polska firma): http://www.cs-lab.eu/

Czy ich urzadzenia nadaja sie do mojego planu ?:)

Naprawde bardzo wdzieczny bylbym za pomoc i jak juz napisalem jestem gotowy sie zrewanzowac w jakis sposob.

Pozdrawiam,
Denis



Tagi:


supremacja
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 59
Rejestracja: 29 lip 2016, 12:43
Lokalizacja: pl

#2

Post napisał: supremacja » 10 mar 2017, 13:18

Fixed gantry = ze stałą bramą. Koniecznie potrzebujesz silnik do wrzeciona ze sprzężeniem zwrotnym?
Przedstaw lepiej szegółowo swój pomysł, projekt i jego założenia obróbkowe, bo opierając się na zadanych pytaniach to nie przewiduje jego końca, ani poprawnej pracy, bez udzielenia ci dużej pomocy.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: Yarec » 10 mar 2017, 13:37

Hallo Denis
"serwo jako wrzeciono" ? Bad idea/conception (for me)
translate: fixed gantry > (here) obrabiarka ze stałą bramą (option: heavy duty)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


supremacja
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 59
Rejestracja: 29 lip 2016, 12:43
Lokalizacja: pl

#4

Post napisał: supremacja » 10 mar 2017, 14:57

Dlaczego zła koncepcja? To jest fabryczny serwomotor do napędzania wrzeciona:
http://cncmanual.com/fanuc-ac-spindle-m ... ns-65012e/
Można oczywiście używać go też w pętli otwartej, tylko po co wydawać wtedy na taki silnik więcej sałaty?
Do tego przekazanie napędu na pasku...


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#5

Post napisał: denhen89 » 10 mar 2017, 15:28

Dzieki za odpowiedzi.

Sorry, niestety musialem sie troszke pospieszyc bo kurier przyjechal odebrac palety.

Sprobuje dokladniej wytlumaczyc plan budowy plotera frezujacego cnc z stala brama:

Rozmiar stola: X: 750mm , Y: 1250mm (moze sie jeszcze zmienic), czyli do przesuwu stola na osi Y bedzie potrzebna kostrukcja z szynami o dlugosci 2500mm.
Frezarka ma sluzyc do frezowania w stali jak i w aluminium, wiec z tego powodu mysle ze potrzebuje mocny silnik i wolne jak i szybkie obroty conajmniej ponad 8.000. Frezarka ma sluzyc w przyszlosci tez do uzytku komercyjnego przes co frezarka ma frezowac dosyc szybko i bez problemu w stali jak i w aluminium. W przeszlosci chce tez dobudowac ATC i byc w stanie wiertac dziury i gwintowac (rigid tapping!? czytalem "starsze" posty gdzie pisza ze z Mach3 tego sie nie da zrobic, ale naprzyklad z LinuxCNC?) Wazne tez dla mnie jest automatyczna zmiana obrotow przes Mach3. Jak to dobrze zrozumialem to do tego co ja chce jest potrzebne specjalny serwo silnik do wrzeciona tak jak naprzyjklad ten "Fanuc Spindle Motor 3S-12000". Widzialem tez juz filmiki na ktorych widac wiercenie i gwintowanie (pod: "rigid tapping") bez serwo silnika. Zawsze daje sie jakos z wszystkim sam rade i tak lubie bo sie naucze na wlasnych bledach ale przy tej sprawie sie przyznam ze bez pomocy bedzie bardzo ciezko albo bardzo kosztowne. Jak by to bylo czesci po 50zl, to nie taki dramat, ale elektronika po otwarciu paczki juz sie raczej nie da oddac albo zamienic i czesci kosztuja czesto ponad 2, 3, 4tys zloty, wiec niema dla mnie opcji zeby po prostu kupic na slepo.
Wiem, to ze chce bez doswiadczenia zbudowac frezarke z ktora beda mogl zarabiac pieniadze, brzmi to wszystko bardzo naiwnie, ale nie podchodze naiwnie do tematu. Wiem ze bedzie to kosztowne i projekt ktory bedzie trwalo conajmniej 6 miesiace jak nie nawet dluzej niz rok (wszystko zalezy jak zawsze od kasy). Ale jak biore sie za cos to chce to zrobic porzadnie, a nie naprzyklad, w taki sposob ze po zbudowaniu i pierwszego frezowania bede chcial zmieniac czesci.
Mieszkam w Polsce od blisko 4 lat i nie jest to tak jak bym mieszkal w kraju gdzie spedzilem 23 lat zycia, gdzie chodzilem do szkoly i mam mnustwo znajomych. Pracuje w domu, pare miesiace temu skonczylem budowe warsztatu i sie moge skupic nad budowie frezarki i bede to robil z przyjemnoscia. Nie widze zadnego problemu w zbudowaniu sztywnej i prostej konstrukcji. Bede grzebal az bede w 110% zadowolony.

Ja tylko widze problem z elektronika. Wyobrazam sie ze 15 lat temu bylo latwiej zaczac (ale napewno tez drozej). Napewno bylo mniej czesci, mniej programow, sterownikow i tych wszystkich potrzebnych pierdolow :D. To wlansie jest moj problem. Za duzo tego wszystkiego, za duzo mozlowisci. Ta opcja dziala tylko ze naprzyklad LinuxCNC, inna opcja zas tylko z Mach3, itd....

supremacja, pytales sie czy "Koniecznie potrzebuje silnik do wrzeciona ze sprzężeniem zwrotnym?".
Nie wiem, to jest wlansnie dobre pytanie. Ten pomysl mialem dopiero 2 dni temu jak szedlem psem przes las :D. Przes conajmniej 5 dni myslalem jakie wrzeciono potrzebuje zebym mogl bez problemu frezowac w stali i aluminium. Do stali jest wiekszy moment obrotowy potrzebny i mniejsze obroty, do aluminium zas odwrotnie. (wiem, nie konieczniej ale da sie szybciej frezowac w aluminium przy wiekszych obrotach). Tez widzialem na YT chinskie hobby frezarki (nazwa jest chyba "cnc router 6040"?) przy ktorych zostalo wymienione elektrowrzeciono na chinskie 2.2kw "water cooled" i ktore zostaly lekko zmocnione i frezuja nawet dosyc szybko w stali przy 18.000 obr/min. Tu filmik: , Autor tego filmiku pisze pod filmiku ze juz frezuje tym ponad 2 lata i elektrowrzeciono dalej dziala.

Kupic takie wrzeciono jest bardzo tanie ale nie chce cos takiego. Niema opcji ATC, chce tez wiertac dziury, gwintowac itd.

Zanim mialem o serwo silnikiem do wrzeciona, myslalem o cos takim: https://pl.aliexpress.com/item/5KW-380V ... 39461.html
Pisza "stala moc", ale co jak bede chcial frezowac przy 1500 obr./min. ? Oczywiscie musze uzyc Falownika do tego, ale maks. obroty to 18.000 obr/min przy 600hz. To znaczy, 9.000 obr/min przy 300hz, 4500 przy 150hz, 2250 przy 75hz, czyli 1500 obr/min przy okolo 50hz?

Jakos ciezko wyobrazic sie ze to bedzie dzialac dobrze. Niechce tylko frezowac po bokach (side milling) ale tez prosto przes stal (niewiem jak to wytlumaczyc ale napenwo wiecie o co chodzi).

Yarec: Dlaczego myslisz ze to zly pomysl? Ja nieche normalne serwo jako silnik do wrzeciona, tylko specjalne serwo wrzeciona, tak jak te w linku. Sa one uzywane w profesionalnych Frezarkach.


Mam nadzieje ze mi mozecie jakos pomoz albo powiedziec jakas dobra alternatywa. Oczywiscie chcialbym to zrealizowac z najlatwiejszy i tani sposob.
Wiem, moze chce za duzo, ale jak juz mowilem: Nie spieszy mi sie az tak a chce zbudowac cos porzadnego. Najpierw (w nastepnych 1-3 miesiacych) chce kupic konwecjonalna frezarka, zeby sie przy niej juz powoli uczyc i z nia zrobic pierwsze czesci do plotera/ramy.

Tu konstrukcja jaka mi bardzo odpowiada (moja ma byc wieksza :D):

Z gory wielkie dzieki.

Pozdrawiam,
Denis

[ Dodano: 2017-03-10, 15:37 ]
Tak dokladnie, supermacja.
Wlasnie myslalem o tym serwie z powodu obrotow (1500 do 12.000). Jako wrzeciono mialo sluzyc te : https://pl.aliexpress.com/item/BT30-120 ... 99668.html

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: Yarec » 10 mar 2017, 15:54

Pospieszyłem się z opinią bo pominołem: "bylby polaczony do wrzeciona przes pasek. ".

Obrazek
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#7

Post napisał: denhen89 » 10 mar 2017, 18:49

Yarec to twoja konstrukcja?
Jest to "moving gantry" ale mi 2 bramki nie sa potrzebne pozatym chce router z stala bramka. Planowalem wczseniej ploter jako "moving gantry", ale czytalem ze ciezej zbudowac sztywna konstrukcje niz przy stalej bramki.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: Yarec » 10 mar 2017, 19:27

Ruchomy stół - a na nim blok stalowy o wadze 300 kg i czym to przesuwać i na jakich prowadnicach ? do tego wrzeciono up to 8k RPM / 15 kW

[ Dodano: 2017-03-10, 21:23 ]
To na foto to raczej: dwie suwnice z czterema wrzecionami
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


supremacja
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 59
Rejestracja: 29 lip 2016, 12:43
Lokalizacja: pl

#9

Post napisał: supremacja » 10 mar 2017, 21:28

Żeby wykorzystać potencjał takiego serwomotoru, czyli pracować w pętli zwotnej, potrzebujesz oczywiście odpowiedni serwokontroler.
Czy można gwintować na sztywno (rigid tapping) wykorzystując zwykły silnik? Wg mnie nie jest to wykluczone, odpowiednio precyzyjny falownik nie jest problemem, precyzyjne sterowanie nim (zadawanie częstotliwości) też niespecjalnie, tym bardziej, że to może być wartość zaprogramowana na stałe, problemem może być poślizg na silniku, zależny przecież od oporu na gwintowniku. Nawet jeśli można, to jest to mniej pewne i bardziej awaryjne.

O pasku zapomnij. Jak już koniecznie chcesz to rozważ jakiś łańcuch od ścigacza, ale też odradzam.
Brama stała to zdecydowanie lepszy pomysł od ruchomej, dobry kierunek. Na program sterujący bierz LinuxCNC, w ogóle się nie zastanawiaj.

Jaką precyzję obróbki końcowej chcesz osiągnąć? Jakie napędy osi użyć? Z czego wykonać szkielet? Jakie prowadnice i śruby? Wstaw swój projekt, albo przynajmniej jego zarys.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: Yarec » 10 mar 2017, 21:53

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”