Fanuc Spindle motor 3s-12000 jako silnik wrzeciona

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 68
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#11

Post napisał: denhen89 » 11 mar 2017, 00:30

Żeby wykorzystać potencjał takiego serwomotoru, czyli pracować w pętli zwotnej, potrzebujesz oczywiście odpowiedni serwokontroler.
To znaczy ze jest mozliwe uzyc takiego silnika z roku 1995 i do takich sa jakies nowoczesne serwo kontrolery? (to chyba servo drive, tak?)
Czy można gwintować na sztywno (rigid tapping) wykorzystując zwykły silnik? Wg mnie nie jest to wykluczone, odpowiednio precyzyjny falownik nie jest problemem, precyzyjne sterowanie nim (zadawanie częstotliwości) też niespecjalnie, tym bardziej, że to może być wartość zaprogramowana na stałe, problemem może być poślizg na silniku, zależny przecież od oporu na gwintowniku. Nawet jeśli można, to jest to mniej pewne i bardziej awaryjne.
Wiec raczej nie jest to dla mnie opcja, chyba ze nie bedzie opcji uzywania serwo silnika jako silnik wrzeciona.
O pasku zapomnij. Jak już koniecznie chcesz to rozważ jakiś łańcuch od ścigacza, ale też odradzam.
widzialem ze czesto uzywaja paska, lancucha jeszcze nie widzialem, ale tez czytalem ze musi to byc bardzo mocny pasek. Jak mowisz ze o pasku mam zapomniec to wezme lancuch. Moge sie wyobrazic ze to o wiela lepsza opcja ale nawet nie myslalem o tym bo jeszcze nie widzialem. Dzieki.
Na program sterujący bierz LinuxCNC, w ogóle się nie zastanawiaj.
Nawet jak niewiem dokladnie dlaczego, to i tak musze powiedziec ze dokladnie takie info potrzebuje. Jakis powod musi byc. Oczywiscie troszke czytalem o roznicy, i co pamietam dobrze to to ze LinuxCNC jest duzo szybssze. Pozatym to ogolnie mysle ze Linux to bardziej stabilne niz Windows. Pamietam jak mieszkalem w Finlandii to bylo mi Linux potrzebne i krutko pracowalem na Linuxie (lepiej nie pisac dlaczego :D) ale jako "virtual machine" i trzeba bylo wpisywac komendy. Czy komendy sa potrzebne do LinuxCNC ? Czy raczej szybko sie zrozumi te oprogramowanie ?
Jaką precyzję obróbki końcowej chcesz osiągnąć?
0,01mm , czy da sie lepiej ? :)
Jakie napędy osi użyć?
Niechce krokowych, wolalbym serwa ale to zalezy od ceny. Opcja jest tez closed loop stepper/servo (hybrid) naprzyklad od Leadshine (czy zly pomysl?) ktore widzialem w polskich sklepach CNC. Oczywiscie mysle ze najlepiej to prawdziwe serwa, moze uzywane jak jest taka mozliwosc...
Z czego wykonać szkielet?
Z stali.
Rama (bez bramy) to na 100% z profili zamknietych, najlepiej 200x200x8. Myslalem tez o wypelnienu tych ram pioskiem. Rama bedzie najpierw skrecana (moze bede uzywal cos takiego jak "DIAMANT DWH epoxy" miedzy profili). Po skrecaniu i wyschniecu tej zywicy (jak ja bede uyzwal) zespawam rame. Ale oczywiscie bardzo ostroznie, bez dlugich spoin i mam nadzieje ze sie nie skrzywi jak bedzie mocno skrecona.
Brama to jeszcze niewiem na 100%.. Moze ze profili ale moze tez ze grubej Blachy stalowej (20mm). Jak ze blachy, to tak ze po jednej stronie beda 2 blachy (conajmniej 20cm powietrza miedzy blachami), ktore zostana skrecone i zaspawane (ciezko wytlumaczyc o co dokladnie mi chodzi). Blachy nie beda proste, raczej skosne. (na dole szersze, czyli cos takiego jak pyramida)
Jakie prowadnice i śruby?
prowadnice szynowe, conajmniej 25mm - na 99% HIWIN
Sruby kulowe - ale jeszcze niewiem z jakiej firmy - co polecicie ?

Na temat Prowadnic szynowych mam pytanie: W kazdem sklepie, nie tylko w Polsce, szyny zostaja ciete co 60-100cm, dlaczego ? Chodzi tu tylko o tansza wysylka ? Jak bym chcial 2500mm szyny na jednej stronie dla osi Y, to bede musial montowac 3 szyny (naprzyklad 2 x 1000mm , 1 x 500mm) ? Niema takiej opcji kupic szyny w dlugosci 2500mm jako jedna szyna, nie cieta ? Przeciesz jak zamowie sruby kulowe w rozmiarze 2500mm to nie wyslal mi ja w 3 czesciach :mrgreen: :mrgreen: . Bez sensu dla mnie jak szyny zostaje ciete w Polsce. Moze cos innego jak chodzi o wysylka z Taiwanu czy skad naprzyklad HIWIN pochodzi, ale tak czy siak, naprzyklad sruby kulowe musza byc w jednej czesci wiec nie rozumie tego i troszke mnie to denerwuje :D
Wstaw swój projekt, albo przynajmniej jego zarys.
Bardzo chetnie bym to zrobil - jak bym mial rysunek :sad: . Chcialem tez od tego zaczac, i tak naprawde tez zaczylem, bo Solidworks 2014 juz zainstalowane, Ksiaski w formacie PDF do uczenia tez mam jak i filmiki (tutorials), ale jak juz pisalem, o blisko tygodnia mysle nad wrzecionem. Serio, to jest moj najwiekszy problem (jak narazie), przes to tez pisalem ze jak by ktos mi powiedzial jak sie da uzyc takiego serwo silnika do wrzeciona jak naprzyklad ten FANUC 3S-12000 (moge go kupic za mniej niz 500€ - sprawny), to bym sie na 100% jakos zrewanzowal jako podziekowanie, bo bym mogl nareszcie zaczac rysowac projekt. Glupie mi w Forum pisac o pieniadzach, ale bylo by mi to nawet warte komus zaplacic za te info bo trace czas i nerwy. Taka Frezarke jak ja chce zbudowac to nie bedzie tanie, dobrze o tym wiem, ale tez wiem ze skrobanie stali chinskiem wrzecionem 2.2kw za 300$ nie zadowoli mnie.
Absolutnie rozumie ludzi ktorzy co jakis czas potrzebuja wyfrezowac jakas czesc w aluminium albo nawet w stali, i nie zalezy im na czasie i kupuja takie wrzeciona (w tym przypadku tez bym to zrobil), ale jak chce w przyszlosci zarabiac z ta frezarka jakies pieniadze to musze troszke wiecej zainwestowac.

Jeszcze na temat Projektowania: Widze jako maly problem. Jak chodzi o takie programy to bardzo szybko je rozumie i daje rade. Uzywalem przes pare dni Google Sketchup, co oczywiscie jest tylko do modelowania, ale mozna to jakos porownac i szybko zrozumialem jak to dziala. Pozatym, tyle jest filmikow i kziasek do uczynia ze krok po kroku sie naucze.

Oczywiscie, jak tylko zaczne projekt (nie chodzi o rysunek) to opublikuje tu wszystko na forum i bede probowal robic duzo zdjec, i moze tez filmikow. Tak czy siak, bede potrzebowal waszej pomocy :D

Dobranoc!



Tagi:


gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 488
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#12

Post napisał: gozdd » 26 kwie 2017, 20:30

Właśnie zmagam się z tym samym problemem, więc podzielę się wiedzą ;)

Problemem jest przede wszystkim rozruch takiego silnika. Nie jest on w stanie ruszyć, jeśli podamy mu pełną sinusoidę. Jednak część nowych falowników posiada opcję sterowania silnikiem synchronicznym.

Kolejnym problem (już sporo poważniejszym) są nietypowe parametry takich silników. Stosunkowe niskie napięcie (150-200V) i ogromne prądy. Znając Fanuc'a napęd zasilany był z 3x200VAC. To już wymusza znaczne przewymiarowanie falownika (żeby osiągnąć potrzebny prąd) lub stosowanie transformatora i falownika zasilanego z 3x200V. Jeśli chciałbyś kupić oryginalny napęd wrzeciona Fanuc, potrzebujesz jeszcze zasilacza, ponieważ przemysłowe napędy zasilanie są z szyny DC.

Generalnie jest to bardzo ciężki temat. Prościej będzie - odpowiednio dużo silnik asynchroniczny, enkoder, karta CSMIO i moduł do gwintowania sztywnego (rigid tapping).


Mach vs Linux... Jeśli sterowniki zasilanie z LPT - tylko Linux. Z tego względu, że jest on systemu czasu rzeczywistego. Jeśli zewnętrzny kontroler typu CSMIO, SmoothStepper - wybrałbym Macha, jest znacznie przyjaźniejszy moim zdaniem (i nie tylko moim).

Łańcuch do napędu wrzeciona... za pisanie takich głupot powinni karać. Wyobraź sobie zerwanie takiego łańcucha przy 8000RPM. Pomijając już hałas przez niego generowany. TYLKO i wyłącznie odpowiednio szeroki pas zębaty.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2062
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#13

Post napisał: Yarec » 29 kwie 2017, 00:52

"jak zamowie sruby kulowe w rozmiarze 2500mm" - a jaka średnica ?
Prz taaakiej długości pomyśl może o listwach zębatych.

HIWIN (long/heavy) : http://www.hiwin.pl/pl/Wyszukiwarka-pro ... RGR_T/7501


Cytat: Wstaw swój projekt, albo przynajmniej jego zarys - szkic można zrobić byle czym, a ułatwia sugestie co do konstrukcji.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”