Fanuc O-T kody

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
lukasz401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2015, 23:43
Lokalizacja: Polska

Fanuc O-T kody

#1

Post napisał: lukasz401 » 09 maja 2015, 12:57

Witam was. Jaki jest kod na otwieranie/ zamykanie szczęk? M10 i M11 nie działa. W starych Fanukach chyba są inne. Czy ktoś może podać link gdzie są wszystkie cykle toczenia?



Tagi:


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#2

Post napisał: davish88 » 09 maja 2015, 13:58

https://www.cnc.info.pl/files/fanuc_ot_ ... ng_588.pdf

Spróbuj M53 i M53

[ Dodano: 2015-05-09, 13:58 ]
M52 i 53

[ Dodano: 2015-05-09, 14:02 ]
A mój błąd, według tej instrukcji to chyba będzie M68 i M69 jak dobrze rozumiem.


Autor tematu
lukasz401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2015, 23:43
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: lukasz401 » 09 maja 2015, 15:05

Nie działają te kody. Od dwóch dni próbuje ustawić tokarkę. Nie mam kodów na otwieranie szczęk i na podanie preta z podajnika. Na podajnik to podobno M70. Nic nie działa, zadnej reakcji.


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#4

Post napisał: davish88 » 09 maja 2015, 15:11

Jeśli chodzi o podajnik to piwiniens zwrócić się do producenta maszyny bo to on przypisuje niestandardowe M kody

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 245
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 09 maja 2015, 15:11

Witam.
Nie wiem jak stary jest ten fanuc ale miałem kiedyś styczność z fanuc OTT a tam za otwarcie/ zamknięcie szczęk odpowiedzialne były komendy M14/M15.
Co do cykli to możesz poszukać tutaj:

http://www.helmancnc.com/tapered-thread ... ing-cycle/

Jeśli to za mało to warto poszukać na tym forum...... :grin:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
lukasz401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2015, 23:43
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: lukasz401 » 09 maja 2015, 15:15

M14 i M15 też nie działa. Tokarka Colchester Tornado 100 96r. Fanuc O-T

[ Dodano: 2015-05-09, 15:25 ]
Człowieku ja szukam wszędzie, forum, google.... I nic. Trafia mnie, bo mam robotę, która powinna iść od wczoraj, a nie idzie do tej pory, przez dwa kody :)

[ Dodano: 2015-05-09, 15:42 ]
Znalazłem kod na otwieranie szczęk M78 i M79. Może komuś sie przyda. Jeszcze podajnik został :)

[ Dodano: 2015-05-09, 17:06 ]
Wszystko już mam, maszyna ustawiona. Dzięki wszystkim za pomoc.

[ Dodano: 2015-05-09, 21:36 ]
Pomęczę was trochę jeszcze :) W nowszych fanukach do pracy ciągłej na podajniku służy przycisk BLOK SKIP. Ale w moim tego nie ma. Jaki jest inny sposób?


maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 184
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#7

Post napisał: maxadi » 10 maja 2015, 00:10

daj dokładne zdjęcia pulpitu podajnika bo w tym co podałeś w innym poście niewidać
jak masz zapętlony program kodem m99 powinno pomóc


Autor tematu
lukasz401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2015, 23:43
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: lukasz401 » 10 maja 2015, 10:43

Ok spróbuje z M99
Załączniki
3.JPG
Pulpit


maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 184
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#9

Post napisał: maxadi » 10 maja 2015, 12:12

Tojest pulptt tokarki a mi chodziło o podajnik jak posiada jakis pulpit sterowania


Autor tematu
lukasz401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2015, 23:43
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: lukasz401 » 10 maja 2015, 12:44

Oj sorki, pomyliłem sie :) Pulpitu podajnik nie posiada. Jest tylko przełącznik Rev, auto, manual

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”