Fanuc 0M-C Parametry 0900-09xx

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1290
Rejestracja: 13 gru 2005, 04:41
Lokalizacja: Haan / Niemcy

Fanuc 0M-C Parametry 0900-09xx

#1

Post napisał: kostner » 29 paź 2008, 10:17

Witam

Pojawil sie kolejny problem. Aby wgrac parametry z kopii zapasowej musze najpierw recznie wpisac parametry serii 0900, ale w instrukcji Fanuca nie umiem ich znalezc. Ma ktos moze opis co one ustawiaja ??

A jak juz o parametrach ma moze ktos opis wszystkich parametrow sterowania 0M-C ?? Ja mam w instrukcji ale jakis taki nieczytelny. Ponadto przy kazdym parametrze jest tabelka z jakimis dziwnymi nazwami skrotami i ciezko to rozszyfrowac.

Pozdrawiam
Daniel


Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Tagi:


kolo74
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2008, 05:37
Lokalizacja: detroit

#2

Post napisał: kolo74 » 25 lis 2008, 05:43

hej,
parametry 900 sa ukrytymi (specjalnymi) parametrami, fanuc nie udastepnia ich opisu, podaj maszyny nazwe, nr seryjny, rok produkcji to postaram sie zalatwic parametry do niej, moge ci podeslac opis podstawowych param. (podaj email)
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1290
Rejestracja: 13 gru 2005, 04:41
Lokalizacja: Haan / Niemcy

#3

Post napisał: kostner » 25 lis 2008, 22:13

Czesc Kolo74. Maszyna to Tongil TNV80 rok produkcji 12/1989. Maszyna po wpisaniu parametrow 0900 zaczela w koncu przypominac frezarke - rozswietlil sie pulpit, pojawilo sie kilka dodatkowych alarmow. Cale szczescie ze mialem kopie tych parametrow :). Co do normalnych parametrow to mam opis dzieki - chodzilo mi o 0900 zeby na przyszlosc wiedziec w czym rzecz.

Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(


wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 349
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

4 oś

#4

Post napisał: wawer » 25 mar 2010, 09:54

Witam,
a czy koledzy wiedzą może jakie parametry w tym sterowniku odpowiadają za uruchomienie 4 osi

byłbym bardzo wdzięczny


tomi33
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 84
Rejestracja: 03 lut 2008, 09:55
Lokalizacja: centralna polska

#5

Post napisał: tomi33 » 25 mar 2010, 22:36

trzeba wszystko zainstalować od nowa bo na początku insalacji deklarujesz ile jest osi.jeśli jest to fanuc 0-mc


rafalko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2008, 16:27
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#6

Post napisał: rafalko » 28 mar 2010, 22:23

Niewazne czy jest to 0-MB, TC czy MC.
Paramtery serii 900 to paramtetry opcji (ilosc osi, rodzaj PMC, fukcje obrobki i tysiac innych najwazniejszych dla maszyny rzeczy)
Jesli nie ma backup-u, podobnej maszyny, czy dealera ktory moglby poszukac backupu w archiwum to z praktyki wiem ze mozna maszyne pogrzebac.
Co do znaczenia tych paramterow to niestety jest tajemnica - tylko Fanuc wie i za dana opcje trzeba zaplacic :)


adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: adam86-20 » 31 mar 2010, 00:08

nie tylko Fanuc, nie tylko Fanuc, są też wtajemniczeni..ale gdzie takie informacje znaleźć? :mrgreen:
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.


rafalko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2008, 16:27
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#8

Post napisał: rafalko » 12 kwie 2010, 21:49

Ano kolego nie jest tak latwo :)
Nawet jesli je zdobedziesz to pewne opcje "gryza" sie z innymi co wyklucza poprawne dzialanie sterowania takze nie jest to takie proste jak sie wydaje...


adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#9

Post napisał: adam86-20 » 13 kwie 2010, 16:17

kolego to zależy co chcesz tam pozmieniać, czasem tylko jakieś opcje są zablokowane poprzez parametry i jeśli się je zmieni to nie ma żadnych konsekwencji i tak jest w większości przypadków lecz zdarza się też czasem tak jak wyżej napisałeś...ale warto trochę pokombinować bo można sobie prace ułatwić...
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.


DARO2004
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2007, 10:59
Lokalizacja: TYCHY

Re: 4 oś

#10

Post napisał: DARO2004 » 14 kwie 2010, 12:22

kolego w jakim fanuc-u potrzbujesz włączyć 4 oś może da się coś załatwić

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”