falownik wywala korki

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
hawai
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 54
Rejestracja: 08 lis 2007, 18:05
Lokalizacja: polska

falownik wywala korki

#1

Post napisał: hawai » 19 wrz 2016, 21:12

witam
Jeszcze 2 dni temu wszystko działało ,dziś próbuje włączyć falownik (chińczyk Huanyang HY02D223B ) i od razu główny korek wywala:( rozkręciłem spalonych elementów nie widać ale elektrotechnikiem nie jestem wiec nie wiem do końca. Czy ktoś wie jak i co mam po kolej sprawdzać ?

Co muszę zrobić/ kupić zeby jak najszybciej odpalić wrzeciono 2,2kw mokry chińczyk.
sterowanie SSK-MB2 w sumie cały box kupiony od sponsora tego forum chyba w 2011r .
Zależy mi żeby jak najszybciej dokończyć prace



Tags:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3300
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#2

Post napisał: ALZ » 19 wrz 2016, 21:58

hawai pisze:Co muszę zrobić
Wywal falownik i kup nowy, szkoda czasu i nerwów.


świeżak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:05
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: świeżak » 21 wrz 2016, 18:44

Cześć,
podłączam się pod temat.
Wydaje mi się że zlokalizowałem u siebie usterkę, którą też możesz mieć w swoim falowniku. Chciałbym się poradzić co mogę zrobić z tym fantem? Bo na pewno nie jest to normalne jak na pinie uziemiającym pokazuje się napięcie jak na załączonym zdjęciu. Co może być tego przyczyną. Dodam że falownik to nówka sztuka jeszcze nie przepracował ani minuty


Obrazek


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 285
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: kasjo » 22 wrz 2016, 15:02

@świeżak:
To akurat jest jak najbardziej normalne i prawidłowe. Pin uziemiający jest połączony z obudową która się styka lub jest połączona z obudową uziemionej szafy


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 20:41
Lokalizacja: Bedzin

#5

Post napisał: ONATOS » 22 wrz 2016, 16:26

hawai pisze:od razu główny korek wywala
Uszkodzony prostownik trójfazowy, przebicie diody prostowniczej w module.


świeżak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:05
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: świeżak » 22 wrz 2016, 19:20

kasjo pisze:@świeżak:
To akurat jest jak najbardziej normalne i prawidłowe. Pin uziemiający jest połączony z obudową która się styka lub jest połączona z obudową uziemionej szafy
Przyznam się że nie rozumiem. Na zdjęciu widać że PE jest odpięte od uziemienia falownika, więc z pinem nic się nie styka. Zaś obudowa jest plastikowa i nie może przewodzić niczego.
Objaw mam taki że jak podepnę PE do pinu uziemiającego to zadziała przeciążeniówka w domu, co mnie martwi.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 285
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#7

Post napisał: kasjo » 22 wrz 2016, 20:29

@świeżak
Przeciążeniówka czy różnicówka?
Bo jeżeli różnicówka to zapewne 30mA i taką może wywalać ze względu na upływ prądu na filtrze wejściowym falownika albo ładowanie kondensatorów na szynie DC.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to podłączyć się przed różnicówka tylko wtedy musisz bezwzględnie wszystkie metalowe elementy podłączyć pod PE


świeżak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:05
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: świeżak » 22 wrz 2016, 20:58

kasjo pisze:@świeżak
Jedyne co mi przychodzi do głowy to podłączyć się przed różnicówka tylko wtedy musisz bezwzględnie wszystkie metalowe elementy podłączyć pod PE
Czy w taki sposób zawsze się postępuje w przypadku podłączania falownika do sieci?
Czytaj robię maszynę do domowego użytku w domowych warunkach i to jest jedyne słuszne rozwiązanie?
Przyznam że ciężko mi będzie się podłączyć przed różnicówką w domu.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 285
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#9

Post napisał: kasjo » 22 wrz 2016, 21:10

świeżak pisze:
kasjo pisze:@świeżak
Jedyne co mi przychodzi do głowy to podłączyć się przed różnicówka tylko wtedy musisz bezwzględnie wszystkie metalowe elementy podłączyć pod PE
Czy w taki sposób zawsze się postępuje w przypadku podłączania falownika do sieci?
Czytaj robię maszynę do domowego użytku w domowych warunkach i to jest jedyne słuszne rozwiązanie?
Przyznam że ciężko mi będzie się podłączyć przed różnicówką w domu.
Normalnie to się stosuje specjalne różnicówki, w ostateczności różnicówki na większy prąd upływu np 300mA.


świeżak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:05
Lokalizacja: Wrocław

#10

Post napisał: świeżak » 22 wrz 2016, 22:39

Dziękuję za pomoc.
Na obecną chwilę po prostu nie podłączę PE a jak już powstanie cała konstrukcja i będę miał już docelowe miejsce, w którym będzie stać maszyna to zmienię sobie wyłącznik różnicowy na mocniejszy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”