Falownik i silnik 0.37kw

Problem z mocą

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
1q1q1q1q
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 141
Rejestracja: 07 sty 2011, 17:48
Lokalizacja: Polska

Falownik i silnik 0.37kw

#1

Post napisał: 1q1q1q1q » 06 lis 2019, 20:59

Witam. Mam maszynę do gięcia profili. jest tam zamontowany silnik 0.37kw. zasilany z 3F. Chciałem żeby maszyna miała regulacje obrotów i zeby była zasilana z gniazdka 230v . Kupiłem falownik ATV 12H075M2 – Moc: 0.75kW firmy Schneider. falownik używany . Po zresetowaniu ustawień wpisaniu parametrów silnika. falownikiem da sie sterować obrotami silnika i bez obciążenia wydaje sie wszystko ok. Ale pojawił się problem. Silnik pod obciażeniem stracił swoja moc maszyna czy na obrotach 100% czy na mniejszych nie ma siły ciągnąć materiału. Silnik piszczy nie może ruszyć. dodam ze podłączony z 3F szedł aż miło. Czy to problem falownika (zepsuty ) ,czy może zasilając taki silnik falownikiem trzeba się liczyć z brakiem mocy tego silnika >=??



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#2

Post napisał: Petroholic » 06 lis 2019, 21:14

Coś źle ustawiłeś najprawdopodobniej...


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 835
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#3

Post napisał: atlc » 06 lis 2019, 21:31

Czy silnik przepiąłeś w puszce z gwiazdy w trójkąt?:)


Autor tematu
1q1q1q1q
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 141
Rejestracja: 07 sty 2011, 17:48
Lokalizacja: Polska

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#4

Post napisał: 1q1q1q1q » 06 lis 2019, 21:34

nie zostało standardowo w gwiazdę.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 835
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#5

Post napisał: atlc » 06 lis 2019, 21:36

No to masz odpowiedź. Kiedy zasilałeś z sieci uzwojenia dostawały 3x400V. Teraz dostają 3x230V. Silnik MUSI być słabszy.
Przełącz w trójkąt, tylko czasami w takim połączeniu nie zasil silnika prosto z sieci, bo po kilku minutach silnik się spali.
W falowniku wprowadź oczywiście dane z tabliczki silnika dla podłączenia w trójkąt.


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2263
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#6

Post napisał: koala.g » 06 lis 2019, 21:38

Czyli "oczekuje" zasilania 400V a ty dajesz mu tylko 230V


Autor tematu
1q1q1q1q
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 141
Rejestracja: 07 sty 2011, 17:48
Lokalizacja: Polska

Re: Falownik i silnik 0.37kw

#7

Post napisał: 1q1q1q1q » 08 lis 2019, 15:10

Dzięki panowie pomogło...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”