Ezcad grawerowanie na różnych ustawieniach

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

Ezcad grawerowanie na różnych ustawieniach

#1

Post napisał: dzikipl » 15 lis 2016, 10:37

Witam

Zakupiłem u chińczyka popularny laser fiber 20w, w komplecie jak zawsze Ezcad.
Oprogramowanie na moje skromne cele wystarczające, nanoszenie numerów seryjnych działa. Ale poznając tajniki grawerowania i szukając przepisów na różne efekty trafiam na przepisy używające do grawerowania serii różnych ustawień. Czy w Ezcad można uzyskać taki efekt by np ten sam obiekt grawerować przy prędkości 100 a później przy prędkości 1000?



Tagi:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 13347
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#2

Post napisał: kamar » 15 lis 2016, 19:56

Oczywiście, to podstawa. A program jest całkiem dobry z jednym wyjątkiem - otwiera tylko jeden plik.
:)


Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: dzikipl » 15 lis 2016, 22:31

Jak to uzyskać?
Potrafię przypisać tylko jednego "pena" do obiektu, ale jak zrobić kilka?
Obejrzałem już sporo filmów na YT, instrukcja przeczytana ale nadal nie wiem jak to zrobić.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 13347
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#4

Post napisał: kamar » 15 lis 2016, 22:36

Jak masz przygotowaną obróbkę to copy/paste,paste, paste........... i dla każdej możesz ustawić parametry.
Standardowo swoje wypałki robię poziomo.spiralnie i pionowo x ilość powtórzeń do uzyskania głębokości.
:)


jkobior
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 08 kwie 2012, 21:14
Lokalizacja: Bieruń, śląskie

Ustawienia laser w EzCad

#5

Post napisał: jkobior » 29 wrz 2017, 13:27

kamar pisze:Oczywiście, to podstawa. A program jest całkiem dobry z jednym wyjątkiem - otwiera tylko jeden plik.
Witam

Podłączę się do tematu. Nabyłem znakowarkę fiber 20 W z programem EzCad. Angielskiego nie znam. Czerwony znacznik działa, jak chcę znakować jest komunikat, że laser nie gotowy. Chyba chodzi o ustawienia portów lasera, teraz wszędzie mam NULL. Proszę o pomoc w ustawieniach.
Jak już ruszy to będę dalej eksperymentował.
Czy jest dostępny gdzieś polski manual

Pozdrawiam
jkobior


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 13347
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Ustawienia laser w EzCad

#6

Post napisał: kamar » 29 wrz 2017, 13:38

jkobior pisze: teraz wszędzie mam NULL.
I tak ma być !!
Pewnie masz nie wybrane co ma grawerować.
:)


jkobior
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 08 kwie 2012, 21:14
Lokalizacja: Bieruń, śląskie

Re: Ustawienia laser w EzCad

#7

Post napisał: jkobior » 29 wrz 2017, 13:56

kamar pisze:
jkobior pisze: teraz wszędzie mam NULL.
I tak ma być !!
Pewnie masz nie wybrane co masz grawerować.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. To moja pierwsza styczność z urządzeniem. Jeśli znajdziesz trochę czasu to będę wdzięczny za wskazówki po kolei co robić.
Umieściłem na środku napis TEKST, zaznaczyłem go, na znakowarce włączone wszystkie trzy przyciski, słychać wentylatory z lasera, ustawienia nie ruszane bo nie wiem co ruszyć.
Jaką ustawić odległość od soczewki galvo
Naciskam Red i jest czerwony napis, naciskam Mark i jest komunikat że laser nie gotowy
po naciśnięciu pedału nożnego czerwony promień niby znakuje. I tyle.

Pozdrawiam
jkobior


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 13347
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#8

Post napisał: kamar » 29 wrz 2017, 14:33

Masz pewnie gdzieś podaną przybliżoną odległość soczewki od detalu (zależna od galva - u mnie ok 103mm) i jeżdząc góra-dół ustaw optymalne palenie.
:)


jkobior
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 08 kwie 2012, 21:14
Lokalizacja: Bieruń, śląskie

#9

Post napisał: jkobior » 04 paź 2017, 23:20

kamar pisze:Masz pewnie gdzieś podaną przybliżoną odległość soczewki od detalu (zależna od galva - u mnie ok 103mm) i jeżdząc góra-dół ustaw optymalne palenie.
Bardzo dziękuję za pomoc. Nie miałem informacji o długości ogniskowej a maszyna była reklamowana, że ma autofocus. Żadnego autofocusa nie ma, znalazłem tą odległość i wszystko działa.
jkobior


piksel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 0
Rejestracja: 27 lip 2017, 15:36
Lokalizacja: Lidzbark

Re: Ezcad grawerowanie na różnych ustawieniach

#10

Post napisał: piksel » 13 lis 2017, 22:24

Witam. Poszukuję program ezcad w wersji pl. Zapłacę proszę o pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”