export z Corela pod Artcam

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
PrzemoSB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2011, 21:35
Lokalizacja: Pandora

export z Corela pod Artcam

#1

Post napisał: PrzemoSB » 20 cze 2011, 22:03

Witam :-)

Jestem nowy na tym forum i całkiem zielony jeśli chodzi o projektowanie plików pod grawerki CNC i chciałbym zasięgnąć porady, a więc

Będę projektował pod grawerki CNC matryce mosiężne na programie artcam express lub insignia

Pliki wektorowe będę eksportował z CorelDRAW X3 do formatu *.dxf
i tu pojawia się pierwszy problem a mianowicie

Po załadowania pliku *dxf wyeksportowanego z corela do artcama
chce obliczy trajektorię jednego z frezów – pojawia się komunikat, ze wektory się przecinają i żeby naprawić ten błąd trzeba użyć funkcji „Vector Doctor” z programu artcam. Odpaliłem tą funkcję i ustawiłem tolerancje na 0.005 i nic to nie pomogło. Tak naprawdę to nie wiem jaką optymalną tolerancję mogę zadać żeby ten problem zniknął a może znacie jakąś inną metodę przy eksporcie z corela do arcama, żeby taki problem nie występował.

Z góry dziekuje


Kochać :-) i być Kochanym :-)

Tagi:


AndrzejJS
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 508
Rejestracja: 24 lip 2008, 03:06
Lokalizacja: Europa

#2

Post napisał: AndrzejJS » 20 cze 2011, 23:11

Witam, grafike wektorowa z Corela do Artcama najlepiej eksportowac
w formacie AI (Adobe Illustrator). Uniknie sie wtedy wszystkich klopotow
zwiazanych z DXF-em
Nalezy wybrac nieco starsza wersje formatu AI np. 8 albo jeszcze lepiej 3.0.
Jak zwykle dobrze jest zamienic wszystkie elementy grafiki na obiekty
a przedtem rozgrupowac i ,,rozlaczyc'', usunac wypelnienia obiektow
i nadac liniom ,,wlosowy kontur''. Jesli trzeba eksportowac kilka elementow
z rysunku z Corela tak zeby w Artcamie znalazly sie w roznych warstwach a jednoczesnie
pasowaly do siebie to mozna w Corelu narysowac prostokat - ramke i eksportowac kazdy
element razem z ta ramka a w Artcamie wybrac opcje centrowania importowanego obiektu
na srodku rysunku. Podczas importu do Artcama pojawia sie komunikaty o bledach w pliku
AI ale mozna je zignorowac i wybrac ,,ignoruj wszystkie''.
Sa oczywiscie inne rozwiazania ale to jest najprostsze.

Pozdrawiam, AndrzejJS


Autor tematu
PrzemoSB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2011, 21:35
Lokalizacja: Pandora

#3

Post napisał: PrzemoSB » 21 cze 2011, 12:15

Teraz jest OK :-) wyeksportowalem z corela do formatu *.ai v8.0
Dzieki za odpowiedz :-)
Kochać :-) i być Kochanym :-)


AndrzejJS
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 508
Rejestracja: 24 lip 2008, 03:06
Lokalizacja: Europa

#4

Post napisał: AndrzejJS » 21 cze 2011, 18:31

Witam, milo ze pomoglo.
Nie to zebym sie dopraszal ale maly punkcik za pomoc by sie przydal! :-)
Pozdrawiam, AndrzejJS


Autor tematu
PrzemoSB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2011, 21:35
Lokalizacja: Pandora

#5

Post napisał: PrzemoSB » 22 cze 2011, 12:40

Aha OK rozumie sie :-) . Pewnie jeszcze nie raz bede tutaj zadawal problemowe pytania odnosnie artcama. :-)

Jeszcze raz dziekuje za pomoc
Kochać :-) i być Kochanym :-)


nix606
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 01 paź 2020, 08:31

Re: export z Corela pod Artcam

#6

Post napisał: nix606 » 01 paź 2020, 08:47

Witam mam pytanie odnośnie exportu z corela do Art cam Pro
Przy próbie generowania programu wyskakuje błąd "dwa lub więcej wybranych wektorów zachodzi na siebie" mimo iż w corelu żaden wektor nie zachodzi na inny. Prosze o pomoc


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: export z Corela pod Artcam

#7

Post napisał: lajosz » 01 paź 2020, 18:39

nix606 pisze:
01 paź 2020, 08:47
Przy próbie generowania programu wyskakuje błąd "dwa lub więcej wybranych wektorów zachodzi na siebie" mimo iż w corelu żaden wektor nie zachodzi na inny.
Niestety ...... nie masz racji, czyli .... NA PEWNO jakiś wektor zachodzi na drugi.

Czasami po prostu tego nie widać gołym okiem, bo są dwa (lub więcej) identyczne wektory leżące jeden na drugim i patrząc na to po prostu widzisz jeden wektor, ale one tam są, ... zdublowane, albo .... bardzo malutkie fragmenty leżące jedne na drugich lub przecinające się.

W Artcamie jest narzędzie do wykrywania takich rzeczy, ... nazywa się Doktor wektorów ... taka zielona ikona z krzyżykiem.

W Corelu nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, bo i tak nic się tam nie frezuje, dlatego może być (i najczęściej jest) mnóstwo niepotrzebnych nakładających się na siebie czy przecinających się lub zapętlonych wektorów.
Na ekranie i tek tego nie widać, a drukarka wydrukuja to co widać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”