Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

Dyskusje dotyczące Estlcam

Autor tematu
quater
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 27 lut 2021, 19:30

Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#1

Post napisał: quater » 19 mar 2021, 21:47

Posiadam Arduino Uno z CNC Shield v3. Za pomocą Estlcam wgrałem na Arduino GRBL 1.1f i nie działa mi krańcówka osi Z.
Wiem, że w GRBL 1.1f zostały zamienione któreś piny, które teraz służą za kontrolowanie PWM.

Chciałbym pozostać przy CNC shield, bo klonuje jedną z osi, oraz chciałbym mieć najnowszego GRBL.
W jaki sposób mogę wyłączyć PWM, aby zaczęła działać krańcówka osi Z?



Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#2

Post napisał: TOP67 » 19 mar 2021, 21:52

Musisz przekompilować GRBL i wyłączyć opcję VARIABLE_SPINDLE

Ale prościej jest podłączyć krańcówkę do pinu SpnEn


Autor tematu
quater
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 27 lut 2021, 19:30

Re: Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#3

Post napisał: quater » 19 mar 2021, 22:02

Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro podłączę krańcówkę do SpnEn. Mam dwie krańcówki na osi Z (+ i -).
TOP67 czy możesz polecić mi program do sterownia Arduino z GRBL? Korzystałem już z UGCS i teraz Estlcam.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#4

Post napisał: TOP67 » 19 mar 2021, 22:08

piny + i - są na płytce zwarte. Możesz obydwie podłączyć do SpnEn. Ale jaki jest sens dwóch krańcówek w osi Z? Przecież jak założysz dłuższe narzędzie, to i tak możesz wyrżnąć w stolik. Poza tym są soft limity.

Do sterowania używam Candle 1.2 (ale i 1.1 jest OK)


Autor tematu
quater
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 27 lut 2021, 19:30

Re: Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#5

Post napisał: quater » 20 mar 2021, 23:05

TOP67, a czy orientujesz się czy w Candle 1.2 jest opcja probe po każdej osi, tak jak to jest w Estlcam?

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Estlcam + CNC Shield problem z krańcówką Z

#6

Post napisał: TOP67 » 20 mar 2021, 23:09

Tak i nie.
Jest jeden klawisz opisany jako Z_Probe, ale można edytować jego kod.
Są też cztery klawisze, do których można wpisać własny kod. Wystarczy więc skopiować ten z Z i zmienić tylko oś.
Poza tym w Candle można napisać makra, które portafią odczytywać zmienne z GRBL. Da się tym zrobić pomiar narzędzia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Estlcam”